Kako prevladati osjećaj izdaje i oprostiti prevaru?

Kako prevladati osjećaj izdaje i oprostiti prevaru?

Kako prevladati osjećaj izdaje i oprostiti prevaru?
  • Objavljeno: Petak, 25.11.2016.
  • Broj pregleda: 8.916
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Psihologija

Većina ljudi ulazi u vezu s vjerom i namjerom da će biti vjerni. S vremenom, većina predanih partnera može osjetiti privlačnost prema nekoj drugoj osobi koja nije njihov partner. Čak i ako je veza u potpunosti stabilna i idilična, treća osoba može poljuljati tu ravnotežu i stvoriti barem privremeni kaos.

Jedan od načina da se partnerima naruši idila je kada treća strana postaje uljez. Na nekom okupljanju, partner može popričati s nekom osobom. Kasnije se taj mali razgovor produbljuje i vama situacija postaje neugodna i iritantna. Partner ne obraća pažnju na okolinu, a kamoli na vas. Iako možda ne čujete što govore, čini se kao da razgovor postaje poprilično intiman. Čujete da partner spominje vaše ime, njegov sugovornik na brzinu skrene pogled na vas, a tada razgovor postaje još dublji.

Provjerite zašto smo ljubomorni!

Što duže razgovor traje, to ste nervozniji i manje uživate u prigodi zbog koje ste došli. Znate da je besmisleno biti ljubomoran no, smeta vas što je partner polaskan pažnjom stranca. Čujete smijeh i hihotanje. Ne smatrate se pretjerano ljubomornom osobom i vjerujete partneru, a svejedno ste uznemireni. Znate da partnerov ego trenutno njeguje netko drugi. Pitate se možete li mu doista vjerovati? Ili mu je s vama dosadno ili je možda nesretan pa traži bolje?

Odgovor na ta pitanja i pretpostavke može biti pravi izazov. Kada uočite odraz divljenja nekog stranca prema partneru, možda je to poziv da ne trebate biti tako spokojni. Ljubomora nekoga može potaknuti na flert iz osvete kako bi vratili partnera.

Krenimo s realnom osnovom. Treća osoba želi zavesti vašeg partnera i u tome uspijeva. On vam je sada nevjeran i javlja se osjećaj izdaje. Iako partner nije pokrenuo aferu, ona se ipak dogodila i krivnju dijelite podjednako na oboje sudionika.

Psiholozi pokušavaju pronaći odgovor na pitanje kako prevladati osjećaj krivnje i izdaje, i prijeći na oprost. Predmet ovog istraživanja je bila nevjera ali, njihov pristup se može primijeniti i na koketiranje i druge oblike izdaje.

Istraživači su podijelili oprost u pozitivnu i negativnu dimenziju. Pozitivno praštanje ne prati osjećaj ljutnje i ogorčenosti. Negativni oprost znači da ste u potrazi za osvetom, a vaš emocionalni život je ispunjen nemirom. Negativno opraštanje nije oprost; to je odsutnost pružanja još jedne šanse partneru. Drugim riječima, možete oprostiti partneru nevjeru i sebi ljubomoru i ogorčenost, i suočiti se sa situacijom i osjećajima. Nemojte tražiti ispriku od partnera. Oboje biste trebali pokušati biti suosjećajniji, empatični i prihvatiti negativne emocije.

Saznajte što sve utječe na fizičku privlačnost!

Kada je vaš partner žrtva flerta, priznajte ljubomoru i razdraženost. Nemojte potiskivati osjećaje. S druge strane, ako vaš partner potiče flert i zavodi treću osobu, ovo nije najproduktivnija strategija. Nevino koketiranje može ostati samo na tome. Situacija može postati ozbiljna samo ako partner to dopusti. U slučaju prevare, praštanje dolazi u obzir ako otvoreno progovorite o prevari i prihvatite svoje i tuđe osjećaje. Hoće li nakon toga vaš odnos potrajati, pokazat će vrijeme.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Kako zavoditi horoskopske znakove

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije