Ovo su 3 uzroka najčešćih svađa s partnerom

Ovo su 3 uzroka najčešćih svađa s partnerom

Ovo su 3 uzroka najčešćih svađa s partnerom
  • Objavljeno: Petak, 12.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Seks i veze

Bez obzira na to koliko se volite i koliko su vaši horoskopski znakovi kompatibilni, svađanje je neizbježno u svakom ljubavnom odnosu. Problemi u vezi ili braku potpuno su normalni, stoga se ne morate bojati povremene rasprave s partnerom. To nije znak da nešto nije u redu s vašom vezom, štoviše može biti pokazatelj zdravog odnosa. Cilj, stoga, nije izbjegavanje rasprava i nesuglasica već bolje snalaženje u razlikama i iskreno izjašnjavanje vlastitih emocija. Za to je potrebno razumjeti razloge zbog kojih uopće dolazi do svađa.

Ostavljanje mokrog ručnika ili prljavih čarapa na podu i nečistog posuđa u sudoperu neki su od najčešćih razloga svađa kada je suživot u pitanju. U tom slučaju rasprava se zaista vrti oko jedne određene stvari. Međutim, prema mišljenju stručnjaka, svađe uglavnom proizlaze iz dubljih problema. Takvi problemi uglavnom mogu biti i kratkoročne i vječne prirode, jer ako za njih ne nađete dobro rješenje, oni bi mogli postati kružni ciklus koji će vas pratiti kroz cijeli odnos, a iznad vaše ljubavi stvarati sve veći sivi oblak. Prema psihoterapeutkinji Esther Perel, tri su ključne skupine problema među parovima koji su temelj svake svađe, prenosi wellandgood.

1. Moć i kontrola

Kontrola je jedna od negativnih psiholoških potreba svakog ljudskog bića. U vezama se kao izvor nesreće nalazi na prvom mjestu jer osobe svoju potrebu za pripadanjem nastoje uspostaviti kroz kontrolu nad partnerom. Samim time, dobivaju i osjećaj moći. Naglašena potreba za ovim karakteristikama česta je kod nesigurnih osoba koje nisu svjesne svoje vrijednosti.

"Kada nismo svjesni sebe, možemo se osjećati kao da će odricanje moći i kontrole u vezi ili u svađi simbolizirati slabost," rekla je Elizabeth Earnshaw, stručnjakinja za predbračno savjetovanje. Scenarij je to, na primjer, u kojem se nalazi muškarac s dobrim novčanim primanjima i supruga u ulozi domaćice koja bi se mogla osjećati ovisnom o njemu, zbog čega bi tragala za nekom stvari u kojoj će ona biti dominantna. To može biti raspored stvari u kuhinji, određivanje termina ručka i slično. Neslaganjem s partnerove strane vrlo lako doći će do svađe.

Elizabeth ističe i kako se jedan partner može osjećati izvan kontrole dopuštajući svom partneru da odgaja djecu na isključivo svoj način. Umjesto da poštuju međusobne razlike u stilovima roditeljstva, oni mogu omalovažavati svog partnera pred djecom govoreći nešto poput: "Nemoj s njima tako razgovarati!" Potrudite se prihvatiti različitosti vašeg partnera i uvijek mislite na kompromis.

2. Bliskost i brižnost

Međusobna briga i bliskost važne su komponente svakog odnosa, stoga kada nisu zadovoljene, može doći do ozbiljnih nesuglasica. Ovdje je riječ o psihološkoj blizini, koju u suvremenom svijetu sve češće narušava tehnologija i sati provedeni na mobitelu. Earshshaw ističe da, ako partner ne obraća pozornost na vaš dok mu prepričavate svoj dan, umjesto da kažete "moraš li biti toliko ovisan o tom mobitelu", pokušajte s "kad pogledaš u svoj telefon, osjećam se usamljeno i tada se ne mogu povezati s tobom."

Rješenje ovog problema može biti jednako teško i lako, ovisno o tome na koji način želite komunicirati. Umjesto da ističete mane druge strane, fokusirajte se na svoje osjećaje i razmišljanja.

3. Poštovanje

Veza zahtijeva međusobno poštovanje i sposobnost da se zaista međusobno cijenite. "Svi želimo da nas naši partneri poštuju i priznaju; to stvara osjećaj sigurne privrženosti", objašnjava Earnshaw. U suprotnom, uvijek dolazi do sukoba.

U suživotu često partneri imaju svoje uloge. Jedna strana bi tako mogla biti zadužena za kuhanje. S vremenom, kada se partner navikne na svakodnevni skuhani obrok na stolu, takav bi čin mogao uzimati zdravo za gotovo. Zaboravit će na zahvalu, a druga strana će se osjećati necijenjeno, zbog čega u konačnici sigurno dolazi do sukoba. Za ovu vrstu svađe, trebali biste odvojiti neko vrijeme kako biste svom partneru dali do znanja da je važan u vašem životu, da ste mu zahvalni i prepoznajete i uvažavate njegov doprinos.

Poštovanje i brižnost temelj su svakog odnosa. Na početku, dok smo zaljubljeni, vidimo samo one najljepše karakteristike osobe. Postepeno upoznajemo osobu i zavolimo ju sa svim njezinim manama. Tada je važno ne zaboraviti na uzajamno poštovanje i brižnost koju ste dijelili na samom početku. Što se tiče moći i kontrole, to je osjećaj koji se dobima samim ulaskom u odnos. Kada se nalazite u sigurnoj vezi, osjećat ćete se moćno jer ćete imati podršku svog partnera koji će vas poticati i dati vam slobodu da se bavite svojim interesima i strastima.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije