Mogu li introverti i ekstroverti živjeti zajedno?

Mogu li introverti i ekstroverti živjeti zajedno?

Mogu li introverti i ekstroverti živjeti zajedno?
  • Objavljeno: Utorak, 26.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Seks i veze

Svi znamo za kliše frazu "suprotnosti se privlače" koja možda ima neku vjerodostojnost u svijetu odnosa, ali što kada se radi o suživotu? Mogu li introverti i ekstroverti živjeti zajedno u harmoniji, s obzirom na njihove različitosti? Uz dobar plan to je moguće.

Introvert je osoba koja obično voli provoditi vrijeme sam ili samo sa svojim partnerom odnosno obitelji. "Introvert nije "samo sramežljiva osoba". Umjesto toga, introvert je jednostavno osoba koju više potiče vrijeme usamljenosti nego usmjeravanje pažnje prema van na društvena okupljanja", tvrdi dr. Carla Manly, psihologinja koja se specijalizirala za ljudske odnose. Ekstroverti se, s druge strane, više osjećaju iscrpljeno kada nemaju vremena za druženje ili širenje svoje međuljudske mreže.

Introvertnost i ekstrovertnost djeluju na kliznoj ljestvici, što znači da je većina ljudi pomalo od svake od njih, a neki su čak i ambiverti, što opisuje mješavinu introvertnih i ekstrovertnih tendencija. Važno je znati partnera i njegove sklonosti u svrhu dobrog suživota. Prema dr. Manly, malo je vjerojatno da će ekstremni ekstrovert i ekstremni introvert završiti u dugotrajnoj vezi. Njihovi životni stilovi mogu se jednostavno razlikovati i to ih na kraju može razdvojiti.

"Ako su partneri umjereno različiti na ljestvici introvertiranost-ekstrovertiranost, razlike zapravo mogu potaknuti i privlačnost i samorazvoj", kaže ona. "Na primjer, umjerenog introverta koji naginje povučenoj strani može privući živahna, društvena strana umjerenog ekstroverta. Ekstroverta zauzvrat može privući promišljeniji, suzdržaniji stil introverta".

Provjerite 7 osobina kojih niste svjesni jer ste jako inteligentni!

U biti, ako se vaša draga osoba i vi možete prilagoditi interesima i potrebama jednog drugoga, možda ćete pronaći osobni užitak u svakoj od tih aktivnosti. "Introvert može otkriti novo stečeno zadovoljstvo u društvenim aktivnostima koje bi prije izbjegavao", tvrdi dr. Manly. "Na isti način, ekstrovert može prigrliti prednosti povećanog vremena u tišini i partnerskog angažmana". Što se vi i vaš partner više razlikujete u tom introvertno-ekstrovertnom kontinuumu, to će se više napetosti pojaviti nakon što počnete živjeti zajedno, kaže dr. Manly.

Dakle, predviđanje ovih razlika i rasprava o tome kako ćete ih riješiti unaprijed – može biti ključno za vaše partnerstvo. Jer, evo u čemu je stvar: iako povremena neslaganja oko toga kako provesti subotnje poslijepodne neće pokvariti dogovor, ti se argumenti s vremenom mogu povećati ako na njima ne radite zajedno. Uz ova tri savjeta spriječite moguće nesuglasice.

Shvatite svog partnera

Ako dijelite ključ od kuće s neki tko je introvertiran, svakako ga pitajte kako mu se čini ideja okupljanja s ljudima. Postoji li određeni broj večera na kojima se neće osjećati nelagodno? Kako oni pune svoje baterije? Koliko trebaju vremena za sebe?

"Ovisno o razini introvertiranosti pojedinca, gdje se nalaze na ljestvici introvertiranost – ekstrovertiranost, biti društven može biti strahovito, umjereno ili krajnje iscrpljujuće", kaže dr. Manly. "Što je osoba više introvertirana, to će društvena okupljanja biti psihički opterećenija za njih". Ako je vaš partner ekstrovertan, razgovarajte s njim o tome zašto se osjećaju puni energije u gomili i koliko puta tjedno se moraju družiti s prijateljima kako bi se osjećali ispunjeno.

Radite na vještinama emocionalne inteligencije

"Ako i introvert i ekstrovert imaju snažnu emocionalnu inteligenciju i zdrave komunikacijske vještine, često se mogu snaći u preprekama koje se pojave", kaže dr. Manly. Postoji nekoliko načina kojima možete razviti svoje vještine emocionalne inteligencije

  • Pišite i vodite dnevnik kako biste razumjeli svoje emocije
  • Usvojite navike poput meditacije koja vam može pomoći da ostanete prisutni i svjesni potreba vašeg partnera
  • Gledajte stvari kroz perspektivu partnera kako biste znali kako oni dobivaju energiju i kako se osjećaju

Razmišljajte o svom odnosu kroz način razmišljanja usmjeren na rast

Ako stalno razmišljate o svojoj vezi u smislu onoga što vas ta osoba tjera da radite (kao što je odlazak na zabavu) ili vas sprječava u tome (kao što je preskakanje zabave kako biste ostali doma i zajedno kuhali večeru), vašu vezu će više karakterizirati ogorčenost, a ne poštovanje. "Donekle neusklađenost na ljestvici introvertiranost – ekstrovertiranost ne mora biti problem kada su partneri predani međusobnom poštivanju potreba na način suosjećanja, suradnje", tvrdi dr. Manly. "Posebno za partnere koji su orijentirani na rast, male ili umjerene razlike na toj ljestvici mogu se smatrati prilikama da partneri postanu fleksibilniji, povezaniji i bliži".

S vremenom ćete možda otkriti da vam vaš introvertirani partner pokazuje kako tražiti energiju i inspiraciju u smirenijim aktivnostima kojima provodite vrijeme sa samim sobom. Isto vrijedi i obrnuto: kao introvert možete otkriti da vas vaš ekstrovertirani partner inspirira da izađete iz svoje komfor zone i kao rezultat toga stvarate nove prekrasne veze i poznanstva.

Drugim riječima, rastete zajedno i tako se na kraju približavate jedno drugome sve više i više, dodaje dr. Manly.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije