Putovanje jednog spermija

Putovanje jednog spermija

Putovanje jednog spermija
  • Objavljeno: Petak, 14.01.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Seks i veze

Za oplodnju (i trudnoću), spermij mora putovati od muškog reproduktivnog sustava do ženskog jajovoda, gdje čeka jajašce. Zvuči jednostavno, zar ne? Pa i nije baš.
 
Prvo, razmislite o matematici. Udaljenost koju spermij mora prijeći da bi došao do jajašca je samo oko 15 centimetara. No, to je putovanje dugačko 3.750 dužina spermija. A putovanje baš i nema prijateljsko ozračje, jer je ispunjeno preprekama koje treba svladati. Drugim riječima, od 50 do 250 milijuna spermija, koji započinju put prema jajašcu, samo je jedan pobjednik.

Vagina

Kemijski gledano, vagina je neprijateljski teritorij za spermije, okolina je kisela (pH 4,2), što otežava kretanje spermija. No, sjemena tekućina daje energiju za putovanje i pomaže promijeniti kiselost na prijateljskih pH 7,2. Da bi došlo do toga, sjemena tekućina nakon ulaska u vaginu, postaje deblja i gušća na oko 20 minuta, što smanjuje gubitak sperme. Nakon toga postaje rjeđa što pomaže spermijima da plivaju u maternici.

Vrat maternice

Vrat maternice je gotovo kao labirint. Tu spermij uočava dvije prepreke.

Prva prepreka je cervikalna sluz, koja se mijenja tijekom ženskog ciklusa. Većinu ciklusa sluz je gusta i viskozna, što sprječava daljnje putovanje spermija. No, blizu ovulacije sluz postaje tanka i rastezljiva, pomažući spermiju da prijeđe vrat maternice i uđe u maternicu.

Druga prepreka su vlakna cerviksa, koja su tako blizu jedna drugom tijekom većeg dijela ciklusa da djeluju kao barijera. No, blizu ovulacije praznine između vlakana se proširuju i stvaraju tunele kako bi se spermij mogao orijentirati i dospjeti u cerviks. Manje od milijun spermija dospije ovako daleko.

Maternica

Jednom kada pristigne u maternicu, spermij se mora uspeti do jajovoda. Mnogi spermiji umiru na tom putu, a samo nekoliko tisuća dospije do vrha. Postoje dvije ceste, budući da postoje dva jajovoda, a svaki vodi do jajnika. Ali samo jedan jajnik otpušta jajašce. Neki spermiji će krenuti prema jajniku koji nije ispustio jajašce. Samo nekoliko stotina spermija će preživjeti i izabrati put prema jajašcu.

Kroz ovo putovanje, spermij prolazi drastične transformacije. Svježe izbačeni spermiji su nesposobni za oplodnju jajašca. Spermij mora proći kroz proces unutar ženskog tijela kako bi bio spreman za oplodnju. Kemikalije u glavi spermija se mijenjaju ili uklanjaju, a pokretnost repa spermija se povećava. Ovi koraci pomažu spermiju da sazrije i pružaju mu mogućnost da oplodi jajašce.

Jajovod

U jajovodu, spermij čeka jajašce. Kod ovulacije jajašce kreće prema dolje te ga spermiji okružuju. Mnogi spermiji pokušavaju ući u jajašce. Samo jednom to uspijeva.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije