Što je ljubomora?

Što je ljubomora?

Što je ljubomora?
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Seks i veze

Ljubomora je emocija koja se često povezuje s ljubavi i seksom. Mnogi čak misle kako je ljubomora pravi znak ljubavi i ako nema ljubomore, nema ni ljubavi. Ako me voli mora biti ljubomoran kad me gledaju drugi muškarci ili Da joj nije stalo do mene ne bi bila ljubomorna.

Ljubomora se obično definira kao negativna emocionalna reakcija na stvarno ili zamišljeno ugrožavanje ljubavnog odnosa. Običnim riječima rečeno - bojimo se da će se ljubav i naklonost osobe koju volimo okrenuti prema nekome drugome.

Psiholozi White i Mullen smislili su cijeli model za razumijevanje ljubomore, vrlo suvisli kao što ćete uskoro vidjeti. Ljubomora prema njima uključuje određene misli, emocije i ponašanje. Izazivaju je dvije vrste situacija: one što predstavljaju prijetnju našem samopoštovanju i one što su prijetnja odnosu.

U dobrom odnosu partneri imaju o sebi dobro mišljenje: primjerice, svatko od njih o sebi misli kako je privlačan i zabavan onom drugom. I onda se na sceni pojavi netko prema kome njegov partner pokaže interes. Ovom drugom se odmah pojave misli poput: Ona mu je privlačnija nego ja ili On joj se više sviđa jer je tako zabavan. Takve misli izravno ugrožavaju samopoštovanje, a zatim i sam odnos jer se odmah pretpostavlja kako će nas ona sad ostaviti i spetljati se s njim. Misli su dakle prva etapa ljubomore. Slijede ih emocije: najprije snažni stres, grčenje želuca, a potom se čovjek ipak malo zbroji, još jednom razmisli o situaciji i o načinu borbe s njom.

Ljubomora, zavist, suparništvo

Ljubomoru doživljavamo kad nam netko drugi oduzme ili ugrožava nešto što smatramo svojim.

Zavist se javlja kad procjenjujemo da nismo tako dobri kao netko drugi ili kad jako želimo nešto što netko drugi ima (privlačnog ljubavnika, sportski auto, uspjeh).

Suparništvo je situacija kad nitko još ne posjeduje stvar koju i vi želite (osobu, posao, status) ali i vi i ostali pokušavate svim snagama tu stvar ili osobu (pri)dobijti.

Kako se ponašate i što radite kad ste ljubomorni? 

 Na ovo pitanje odgovorilo je čak 25.000 ljudi, čitatelja poznatog časopisa Psychology Today . Najčešći odgovori bili su:

  • Kopam po njegovim/njezinim stvarima i tražim sumnjiva imena i telefonske brojeve;
  • Neočekivano nazovem samo da provjerim je li tamo gdje je rekao/rekla da će biti;
  • Prisluškujem njegove/njezine telefonske razgovore ili ga/ju tajno pratim;
  • Naširoko ispitujem o bivšim vezama.

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:

Srce moje i tvoje u ljubavi stoje

Vitashop

Najnovije

Najčitanije