Vaše seksualno samopoštovanje

Vaše seksualno samopoštovanje

Vaše seksualno samopoštovanje
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Seks i veze

Kada pogledate u oči vašeg partnera, što vidite? Nadamo se da je odgovor ljubavi, poštovanje i podrška. Dalje, odgovorite na ovo pitanje: da li mislite da ste zaslužili te osjećaje? Odgovor je važan, jer kako se osjećate o sebi, vaše samopoštovanje, igra važnu ulogu u sposobnosti da zadržite bliske odnose i da uživate puni seksualni odnos.

Jednostavno rečeno, samopoštovanje je sposobnost da se nosite se s osnovnim izazovima života i uvjerenje da ste zaslužili da budete sretni. Ako ne mislite da ste dostojni sreće, na primjer, možda također mislite da ste nedostojni punog, bogatog, senzualnog i seksualnog života?

Seksualno samopoštovanje, definira osjećaj i doživljavanje sebe kao seksualnog bića. Da li mislite da ste seksualno privlačni? Kako se vidite kada dođe do seksualne veze? Ovi osjećaji igraju važnu ulogu u seksualnom samopoštovanju.

U idealnom slučaju, vaše seksualno samopoštovanje treba biti visoko. Ali, ako ste bili fizički ili emocionalno zlostavljani, seksualno zlostavljani, povrijeđeni, onda seksualno samopoštovanje može biti umanjeno ili ga uopće nema. U stvari, šteta može biti toliko velika od ovih negativnih iskustava, da može značajno ometati funkcioniranje.

Žene s niskim seksualnim samopoštovanjem imaju problema sa seksom i može biti veća vjerojatnost da se upuste u rizično seksualno ponašanje (kao što je nezaštićeni spolni odnos s više partnera).

Ako nikada niste bili zlostavljani na bilo koji način, seksualno samopoštovanje može ipak biti nisko zbog drugih razloga kao što su godine ili društvo koje vrednuje mladost i ljepotu ili seksualno avanturističko društvu koje očekuje da budete dio tradicionalnog para.

Mnogo toga je vezan uz to kako se osjećate u svom tijelu, naročito kako se osjećate vezano uz svoju tjelesnu težinu. Studija iz Duke University je otkrila da se pretile žene češće nego muškarci osjećaju seksualno neprivlačne, imali malu seksualnu želju, izbjegavaju seksualne susrete i ne uživaju u seksualnim aktivnostima.

Cijelo pitanje oko samopoštovanja također ide u drugom smjeru, jer istraživači pronalaze da žene koje imaju seksualne disfunkcije također imaju nisko samopoštovanje i nedostatak seksualne želje. Veći nedostatak samopouzdanja znači i manju vjerojatnost da će se tražiti liječenje.

Dakle, kako se osjećati lijepo bez obzira na vašu težinu, boju kose ili ono što se dogodilo u prošlosti? To je područje gdje vam dobar terapeut može pomoći. Važno je da nisku želju ne možete promatrati samo kao svoj problem, već kao problem koji imate vi i partner kao par. Ponekad, tjelesni problemi mogu biti odgovorni za gubitak seksualne želje.

Ako sada shvatite da je vaše seksualno samopoštovanje nisko, onda vas potičemo da radite na njemu. Svatko ima pravo na sretan, zdrav seksualni život.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije