Pronašli ste kvržicu na dojci? Evo što trebate učiniti

Pronašli ste kvržicu na dojci? Evo što trebate učiniti

Pronašli ste kvržicu na dojci? Evo što trebate učiniti
  • Objavljeno: Petak, 29.10.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Pink Power

Već smo pisali o tome koliko često i na koji način trebate pregledavati svoje dojke te zašto je to toliko važno. Međutim, što ako ste pronašli kvržicu prilikom samopregleda dojke?

Osjećaj nije lijep i vjerojatno vam je u trenutku pronalaska kvržice niz crnih misli prošlo kroz glavu, ali nemojte paničariti. Osjetljive dojke s kvržicama su normalna pojava 14 dana od početka menstrualnog ciklusa. Zbog toga se, između ostalog, preporučuje samopregled dojki obavljati do 10. dana ciklusa.

Ipak, važno je znati što sve može biti uzrok kvržice u dojci, kao i što točno trebate napraviti ako pronađete nešto sumnjivo na svojim grudima.

Što može značiti kvržica na dojci?

Više od 50% žena povremeno ima kvržice u dojkama, a čak 80-85% kvržica je benigno, pogotovo ako imate manje od 40 godina.¹ Kvržica, dakle, ne mora nužno značiti da je riječ o raku, već može biti jedna od mnogih benignih promjena²:

1. Apsces dojke

Apsces je upala koja je uzrokovana bakterijskom infekcijom, a najveću vjerojatnost za razvoj ove pojave imaju dojilje. Iako je riječ o bolnoj kvržici, dobra je vijest da apsces nije kancerozna tvorba. Koža u blizini, ako je riječ o apscesu, može biti crvena, topla na dodir i čvrsta.

2. Fibroadenom

Fibroadenom je benigni tumor sastavljen od tkiva dojke. Rijetko kada se pojavljuje uz osjećaj boli, a na dodir je nalik čvrstoj kuglici s glatkim granicama. Najčešće se javlja kod mlađih žena, međutim može se pojaviti u bilo kojoj dobi.

3. Cista na dojci

Cista dojke je benigna vrećica ispunjena tekućinom u dojci. Obično je na opip glatka i gumenasta. Neke ciste dojke mogu biti bezbolne, dok su druge prilično bolne. Ciste se rijetko pojavljuju u žena starijih od 50 godina. Nije jasno što uzrokuje ciste dojke, ali mogu se razviti kao odgovor na hormonalne promjene povezane s menstrualnim ciklusom.

3. Masna nekroza

Ako se masno tkivo u dojci ošteti ili razgradi, može doći do nekroze masti koja nalikuje kvržici. Najčešće nastaje kao posljedica ozlijede ili traume tkiva. Može uzrokovati bolove, iscjedak iz bradavice i udubljenje kože iznad kvržice.

Što učiniti ako ste napipali kvržicu?

Ako ste pronašli kvržicu na dojci, obavezno posjetite svog liječnika jer sami ne možete točno ustanoviti o kakvoj promjeni je riječ. Vaš liječnik će pregledati i opipati kvržicu te vas, u većini slučajeva, poslati na daljnju dijagnostiku.

U slučaju da imate više od 40 godina, onda će vam liječnik vjerojatno preporučiti pregled ultrazvukom i mamografom. Ako ste mlađe životne dobi, liječnik će vas poslati na fokusirani ultrazvuk, bez pregleda mamografom jer je u mlađoj životnoj dobi tkivo dojke gušće, zbog čega se mamografom teže mogu otkriti abnormalnosti.

Nakon pregleda, liječnik specijalist će vam reći je li vaša kvržica benigna ili nalazi ukazuju na čvrstu masu. Ovisno o čemu se radi, liječnik će preporučiti daljnju dijagnostiku ili terapiju. Ako je riječ o benignoj tvorevini, svakako nastavite s redovitim samopregledom dojki i godišnjim preventivnim pregledima.

Kvržici na dojci treba pristupiti ozbiljno jer uvijek može postojati šansa da je riječ o raku dojke, međutim nemojte da vas bude strah pretraga. Rak dojke je izlječiv u 90% slučajeva ako se otkrije na vrijeme, stoga ne odgađajte posjet liječniku i redovito provodite samopregled dojki.

Tijekom listopada u ljekarnama diljem Hrvatske prodaje se M.E.V. Feller® Livin' Beauty i Solgarov proizvod Skin, Nails and Hair označen ružičastom vrpcom, a 10 kuna od svake prodane bočice Salvus će donirati udruzi Europa Donna Hrvatska za kupnju aparata za intraoperativno zračenje.

Reference:

¹ www.everydayhealth.com

²www.medicalnewstoday.com

Vitashop

Najnovije

Najčitanije