Što svaka majka mora naučiti svoju kći?

Što svaka majka mora naučiti svoju kći?

Što svaka majka mora naučiti svoju kći?
  • Objavljeno: Petak, 30.10.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Pink Power

Bez obzira na to jeste li majka, teta, baka, odgajateljica ili imate bilo koju drugu ulogu, kao ženska osoba u životu jedne djevojčice imate važan zadatak. Jednog dana vaša će djevojčica odrasti i morat će se suočiti sa stvarnošću života.

Iako ju ne možete u potpunosti zaštititi od svih nedaća koje život nosi, ono što možete jest naučiti ju nekoliko važnih životnih lekcija i biti pored nje tijekom osjetljivog perioda odrastanja. Pomoću tih malih lekcija ćete joj usaditi svijest o tome koliko je važno da, emocionalno i fizički, brine o sebi te ju pripremiti na uspješan ulazak u ‘’svijet odraslih’’.

Izgradnja samopouzdanja

Odrastanje je iznimno osjetljiv period u životu tijekom kojeg gotovo svaka djevojka izgubi samopouzdanje, većinom zbog svojih fizičkih osobina. Čak i kratkotrajan gubitak samopouzdanja može kasnije prerasti u komplekse kojih se teže riješiti.

Naučite svoju djevojčicu da se voli i prihvaća onakvom kakva je, kao i da fizički izgled ne određuje to kakva je tko osoba. Izgradnjom samopouzdanja se neće samo osjećati bolje u vlastitoj koži, već će dugoročno izgraditi karakter.

Znanje je najbolja investicija

Ne postoji materijalno na ovome svijetu što ima jednaku vrijednost znanju. Upravo je ovo jedna od najvažnijih životnih lekcija. Naučite ju da konstantno treba ulagati u svoje znanje jer znanje je ono što joj nitko ne može oduzeti.

Ovdje ne govorimo samo o formalnom obrazovanju, već i neformalnom. Neformalno obrazovanje omogućava stjecanje vlastitog iskustva i služi kao dopuna formalnom obrazovanju. To može biti čitanje knjiga, sviranje nekog instrumenta, učenje stranog jezika ili usvajanje bilo koje druge vještine.

Svi ljudi su jednako vrijedni

Jednom kada vaša djevojčica odraste vjerojatno će se naći u situaciji ili okruženju u kojem će se osjećati manje vrijednom od drugih. Ono što svoju djevojčicu trebate naučiti jest to da je jednako vrijedna poput drugih ljudi, bez obzira na spol, dob, boju kože i standarde koje društvo nameće.

Pokažite joj primjere utjecajnih žena i dajte joj do znanja da ne postoji ono što ne može učiniti i postići. Također, ne zaboravite joj objasniti da treba poštivati sve ljude i ponašati se prema njima kao prema jednakima.

Važno je brinuti o svom izgledu

Iako izgled nije najvažnija stvar, a ljepota je u oku promatrača, važno je voditi računa o vlastitom izgledu i njegovati svoje tijelo. Prava ljepota ne očituje se u najmodernijoj odjeći, besprijekornoj šminki i savršenoj frizuri, već njegovanoj koži, čistim i urednim noktima i zdravoj kosi.

Već od najranijih dana svoju djevojčicu trebate naučiti koliko je važna pravilna higijena. Kasnije tijekom odrastanja naučite ju kako pravilno brinuti o svom licu, pomozite joj da usvoji naviku svakodnevnog skidanja šminke zbog čega će joj koža kasnije biti zahvalna.

Važno je brinuti o svome zdravlju

Briga o vlastitom zdravlju jedna je od navika koju je potrebno usvojiti još u mladosti, jer mnogi počinju brinuti o svome zdravlju tek kada ono zakaže. Naučite svoju djevojčicu da treba brinuti o svome zdravlju na vrijeme i to joj pokažite na vlastitom primjeru.

Na žalost, mnogi razgovore o ženskom zdravlju i dalje smatraju tabu temom. Kada za to dođe vrijeme, objasnite joj kako ju ne smije biti sram ići kod doktora kada je u pitanju žensko zdravlje. Ginekološki pregled, samopregled dojki i ultrazvuk, odnosno mamografija, najvažniji su pregledi koje svaka žena treba obavljati redovito.

Zapamtite da sve lekcije koje želite naučiti svoju djevojčicu trebate i sami primjenjivati te u njih vjerovati. To je najučinkovitiji način kako će ih vaša djevojčica usvojiti i pomoću toga jednog dana odrasti u samostalnu ženu. Uvijek joj budite podrška, autoritet i prijatelj čime ćete ju usmjeriti na pravi put kojim će razviti svoj potencijal.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije