Mamografija: kako izgleda pregled i kome je namijenjen?

Mamografija: kako izgleda pregled i kome je namijenjen?

Mamografija: kako izgleda pregled i kome je namijenjen?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.10.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Pink Power

Statistike o raku dojke u Hrvatskoj veoma su poražavajuće. Čak 25% novooboljelih žena od raka imaju upravo rak dojke. Iako je rak dojke izlječiv u čak 90% slučajeva ako je otkriven na vrijeme, u Hrvatskoj se kod tek 38% oboljelih rak otkrije u početnom stadiju.

Kako bi se rak dojke otkrio na vrijeme potrebno je obavljati preventivne preglede. To se odnosi na samopregled dojki, ultrazvuk i mamografiju. Mamografija je iznimno važan pregled koji ženama može spasiti život jer rano otkrivanje raka dojke smanjuje stopu smrtnosti od te bolesti za čak 25 do 30%.

Na žalost, zbog nelagode, raznih ‘’zastrašujućih’’ priča i općenite nebrige o zdravlju, mnoge žene izbjegavaju mamografiju. U nastavku saznajte kako izgleda mamografski pregled i zašto ga ne smijete izbjegavati.

Što je mamografija?

Mamografija je najučinkovitiji, neinvazivni rendgenski pregled dojki. Pomoću mamografije se otkrivaju tumori i razne druge promjene koje su premalene da bi se mogle osjetiti na dodir. O važnosti mamografije govori činjenica da se ovim pregledom može uočiti promjena na dojci čak 2 godine ranije od kliničkog pregleda.

Tko treba ići na mamografiju?

Rak dojke najčešće pogađa žene od 50. do 69. godine života, jer starenjem se povećava mogućnost za nastanak upravo te vrste raka. Ipak, rak dojke nije rezerviran samo za tu dobnu skupinu i zbog toga sve žene, neovisno o dobi, preventivno pregledavati svoje dojke.

Od 2006. godine u Hrvatskoj se počeo provoditi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji je namijenjen svim ženama u dobi od 50. do 69. godine života. U sklopu navedenog programa svake 2 godine žene te dobne skupine dobivaju poziv za besplatnu mamografiju.

Osim navedene dobne skupine, mamografiju bi svake druge godine trebale raditi i žene nakon 38. godine života.

Ultrazvuk i mamografija razlika

Ultrazvuk i mamografija su različiti pregledi, ali se međusobno nadopunjuju. Preventivne preglede dojki ultrazvukom obavljaju žene mlađe životne dobi, otprilike do 38. godine života. Razlog tomu je gustoća tkiva dojki zbog čega se u toj dobi preporučuje raditi pregled ultrazvukom, dok se mamografija radi po potrebi nakon ultrazvučnog nalaza.

Kako izgleda mamografija?

Mamografija se obavlja na uređaju koji se zove mamograf. Sam pregled ne traje dugo, između 10 i 15 minuta. Kompresijskom pločom mamografa potrebno je napraviti pritisak na dojku kako bi se dobila što jasnija i pouzdanija snimka tkiva.

Najčešće se pregled radi između petog i desetog dana menstrualnog ciklusa jer je tada osjetljivost dojki najmanja. Iako zbog navedenog pritiska pregled može biti pomalo nelagodan, važno je naglasiti da on u pravilu nije bolan.

Kako se pripremiti za mamografiju?

Na dan pregleda se preporučuje ne koristiti dezodoranse, parfeme ili losione. Razlog tomu jest što čestice takvih preparata mogu biti vidljive na rendgenskim snimkama što može otežati čitanje nalaza. Osim toga, prije samog pregleda medicinsko osoblje će vas uputiti da sa sebe uklonite sav nakit.

Je li mamografija sigurna?

Jedan od razloga zašto žene izbjegavaju mamografiju su zablude o izloženosti zračenju. Moderni mamografski uređaji emitiraju nisku dozu zračenja, koja je znatno niža od one doze kakva je prisutna kod ostalih radioloških pretraga. Mamografija ima znatno veću korist nego rizik.

Iako preventivni pregled ne može spriječiti rak dojke, on može spasiti život. Zato je na preventivne preglede potrebno odlaziti redovito jer mjesta za strah i neugodnost nema.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije