Opasni mitovi o HPV-u koje zbilja morate ignorirati

Opasni mitovi o HPV-u koje zbilja morate ignorirati

Opasni mitovi o HPV-u koje zbilja morate ignorirati
  • Objavljeno: Utorak, 08.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sigurni ste da niste nositelj HPV-a? Mogu li djevice nositi virus i ima li smisla cijepiti se?

Pogledajte odgovore na ova i još neka pitanja na koja bi većina ljudi odgovorila pogrešno. Neki će svoje neznanje platiti preranom smrću. Iako se infekcija HPV-om može razviti u bilo kojoj dobi, ako se zarazite vrlo rano, to može biti posebno opasno jer virus ima više vremena za izazivanje štete u organizmu što na koncu može dovesti do raka. Ranije stupanje u seksualne odnose faktor je rizika.

Kondomi štite od zaraze HPV-om?

Kondomi smanjuju rizik, ali ga ne uklanjaju u potpunosti. Osim seksualnog odnosa HPV se može širiti i preko kontakta kože na kože – područja koja ne pokriva kondom mogu biti inficirana virusom. Cijelo genitalno područje od anusa do mošnji ili stidnice, može prinijeti bolest i putem doticanja prstima. Ne morate imati bradavice ili abnormalni uzorak na papa-testu niti bilo kakve simptome da biste prenijeli virus seksualnom partneru. Ne postoji način potpunog sprečavanja prijenosa HPV-a.

Treba li muškarce zabrinjavati HPV?

Muškarci/mladići imaju jednake šanse zaraziti se HPV-om kao i žene. Kad se virus prenosi seksualnim putem, može inficirati genitalno područje muškaraca, uključujući kožu na i oko penisa, mošnji i anusa. Oni koji se upuštaju u oralni seks s inficiranim partnerom, mogu dobiti infekciju HPV-a na ustima i grlu. Ovo može dovesti do genitalnih ili oralnih bradavica te raka penisa, anusa, usta i grla.

Potražite odgovore na najčešća pitanja o HPV-u!

Dijagnostika HPV-a

Već godinama postoji jeftin i dostupan papa-test koji će na vrijeme ukazati na razvoj bolesti kojoj treba sedam do deset godina da postane opasna. Uz redovitu kontrolu ne bi smjela umrijeti niti jedna žena. Ovaj test otkriva virus HPV-a koji je počeo uzrokovati promjenu na grliću maternicu prije nego dođe do raka. Idete li na redovite preglede, ginekolog će otkriti pred kancerogene promjene i ukloniti ih prije nego dođe do opasne bolesti. Nažalost, od raka vrata maternice u Hrvatskoj oboli više od 400 žena na godinu, a zbog neredovitih pregleda više od 200 žena ne uspije na vrijeme izbjeći ili pobijediti tu smrtonosnu bolest. Dakle, samo zbog nemara, rak grlića maternice još uvijek odnosi oko 100 života godišnje.

Mogu li svi tipovi HPV-a uzrokovati rak?

Postoje više od 150 tipova HPV-a, ali nisu svi spolno prenosivi. Obične bradavice koje se pojave na nogama i rukama posljedica su nekog virusa HPV-a. Srećom, ovi tipovi ne šire se tako lako niti se povezuju sa rakom. Međutim, oko 40 tipova HPV-a je seksualno prenosivo. Neki od njih će uzrokovati genitalne bradavice, a neki su kancerogeni. Dva su tipa posebno opasna 16 i 18 jer uzrokuju 70 posto svih slučajeva raka grlića maternice dok 16 uzrokuje i 85 posto analnih tumora. Kod žena HPV može dovesti do raka stidnice, vagine, anusa, glave i vrata.

Cjepivo može izazvati mentalnu retardaciju i druge ozbiljne probleme?

Danas se za zaštitu od HPV infekcije koristi i cijepljenje. Postoje dvije vrste cjepiva (dvovalentno i četverovalentno a od prošle godine i deveterovalentno cjepivo). Sva navedena cjepiva su sigurna i provjerena i u upotrebi su skoro deset godina.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije