Bez upale mišića do savršene forme

Bez upale mišića do savršene forme

Bez upale mišića do savršene forme
  • Objavljeno: Srijeda, 25.03.2009.
  • Broj pregleda: 1.302
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ljeto se lagano približava i svi će pohrliti u teretane i na vježbanja.

Kad počnete vježbati, nemojte se od početka opterećivati intenzitetom i mjerenjima. Samo se pokrenite. Počnete li se tjerati do granica svaki dan, nećete dugo izdržati, pa je bolje da imate u vidu svoje dugoročne ciljeve.

Za početak naviknite tijelo na tjelovježbu. Vježbajte 4-6 puta tjedno, no pripazite da ne dobijete prejaku upalu mišića kako vam ne bi omela frekventnost vježbanja. Jednostavnije je i manje bolno izbjeći upalu mišića, pa evo nekoliko savjeta.

Zagrijte se prije vježbanja

Mišići su radni dijelovi tijela i trebaju se zagrijati prije nego se počne s intenzivnim radom. Vrlo je bitno da se zagrijete prije vježbanja kako bi izbjegli upalu mišići, ali što je još važnije, kako bi izbjegli ozljede. Zagrijavanje potiče cirkulaciju u mišićima te zagrijava njih i tetive.

Istegnite mišiće

Nakon što ste zagrijali mišiće, trebate ih istegnuti. Često ljudi preskaču ovaj korak ili to obave na brzinu, no već će drugi dan osjetiti bolne posljedice, a riskiraju i ozljede. Ako idete hodati ili trčati, istegnite mišiće nogu i leđa. Ako radite vježbe za gornji dio tijela, trebate istegnuti ramena, vrat i gornji dio leđa. Nemojte raditi trzaje kod istezanja, već se u svakom položaju zadržite 15-20 sekundi. Istegnite svaki mišić, dok ne osjetite istezanje, zatim se zadržite u tom položaju sve dok taj osjećaj u mišiću ne popousti. Trzaji ili prejako istezanje može učiniti više štete nego koristi.

Istegnite se i nakon vježbanja

Istezanje nakon vježbanja je važno kako bi se izbjegla upala mišića idući dan. Nakon hodanja, trčanja ili drugog vježbanja, istegnite mišiće 15-20 sekundi prije nego se ohlade. Budući da će biti zagrijani i elastični, lakše ćete se istezati.

Nemojte pretjerivati

Možda ćete se osjećati dobro za vrijeme jačeg treninga, ali idući dan kad osjetite upalu, poželjet ćete izbjeći vježbanje sljedećih dana. Morate početi laganije i vježbati unutar svojih mogućnosti. Neka vam vježbanje bude užitak s umjerenim naprezanjem, a intenzitet pojačavajte za najviše 10% iz tjedna u tjedan. Ovako će mišići imati dovoljno vremena da se prilagode i spriječit ćete pojavu upale i ozljeda. Imajte na umu "Nemojte raditi previše prebrzo".

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije