Odredite tip tijela, vježbajte i smršavite!

Odredite tip tijela, vježbajte i smršavite!

Odredite tip tijela, vježbajte i smršavite!
  • Objavljeno: Utorak, 10.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jeste li pokušali slijediti sve fitness preporuke i programe tjelovježbe s poprilično nezadovoljavajućim rezultatima? Jedna stvar može biti problem. Možda ne vježbate u skladu s vašim tipom tijela. Saznajte koji je vaš tip tijela i koji je plan vježbanja za vas.

Lako je listati časopise, diviti se slavnim osobama i željeti imati tijelo poput njih. Međutim, kada maštamo o tijelu koje želimo imati, zaboravljamo na činjenicu da određena građa tijela može biti prepreka koliko god vježbali, jer smo u obzir uzeli sve osim oblika tijela.

Budući da je tip vašeg tijela uglavnom određen genetikom, nema puno stvari koje možemo učiniti da to promijenimo. Možemo, međutim, sebe motivirati kako bi postigli najbolji oblik tijela. Postoje tri osnovna tijela tipa: mezomorf, ektomorf i endomorf. Ove tri vrste oblika tijela mogu odrediti da li lako nakupljate kilograme, gdje ćete najvjerojatnije imati masne naslage, pa čak i koliko lako dobivate mišićnu masu.

Mezomorf

Ovo tip tijela karakteriziraju jake kosti, dobro definirana prsa i ramena, i kukovi u širini ramena. Slavne osobe koje imaju ovaj tip tijela su Halle Berry, Jessica Simpson i Demi Moore.

Ovaj tjelesni tip obično lako gubi i dobiva težinu, može brzo izgraditi mišiće i ima uspravno držanje. Obično žene ovog tipa tijela žele imati izduženo vitko tijelo i ne izgledati glomazno.

Najbolja tjelovježba za ovaj tip su umjerene do intenzivne kardio vježbe. Intervalni treninga je obično dobra ideja. Cilj je kombinirati kratke intervale izrazito intenzivne aktivnosti s vježbama slabijeg intenziteta. Žene koje imaju ovaj oblik tijela žele izbjeći da izgledaju jako, stoga se preporučuju pilates, yoga ili balet kao dio treninga.

Ektomorf

Ovaj tip tijela je prirodno vitak. S brzim metabolizam, dugim rukama i dugim nogama, malim postotkom tjelesne masti i težim dobivanjem kilograma, ovaj oblik tijela je obično najpoželjniji u modnoj industriji. Slavne osobe s ovim tipom tijela su Gisele Bundchen i Gwyneth Paltrow.

Budući da ovaj tip tijela ima slabije kosti od ostalih tipova tijela, trening s utezima je izuzetno važan. Smatra se da ovaj tip tijela ima najviše koristi od vježbanja s utezima. Osim toga, hodanje na traci uzbrdo se također smatra dobrim dodatkom uobičajenim kardio vježbama.

Endomorf

Ovaj tip tijela se najbolje može opisati kao prirodno zaobljen. Obično dobiva težinu u donjem dijelu tijela i ima prilično poteškoća s gubljenjem kilograma. Metabolizam je obično sporiji u odnosu na druge tipove tijela. Primjeri slavnih osobe s ovim tipom tijela su Jennifer Lopez, Oprah ili Queen Latifah.

Neke od najboljih kardio aktivnosti za ovaj tip tijela su trčanje i biciklizam, dok se trening s utezima treba usmjeriti na često ponavljanje serija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije