Uz vježbu na otvorenom do linije iz snova!

Uz vježbu na otvorenom do linije iz snova!

Uz vježbu na otvorenom do linije iz snova!
  • Objavljeno: Utorak, 19.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Ljeto nam kuca na vrata, ali još nije kasno za liniju iz snova. Uz sunčano vrijeme, razne su mogućnosti kako i do nje doći.

Oduvijek se preporučuje rekreacija na otvorenom prvenstveno radi pozitivnog učinka na naše tijelo. Održavanje tjelesne kondicije donosi brojne prednosti: oslobađa od stresa, ''topi'' višak kilograma te nas čini raspoloženijima i opuštenijima. Kako je sve lakše uz lijepo vrijeme tako su i ovi topli dani izvrsni za ustajanje s kauča i odlazak do obližnjeg parka, šume ili jezera. Zagrebačka najpoznatija okupljališta za vježbanje u prirodi su Jarun, Bundek te Maksimir i Sljeme. Osobni favorit bi mi svakako bilo Sljeme jer svaki put, uz najmanje skretanje sa zadane rute, uspijem otkriti neki novi kutak što samu šetnju čini zanimljivijom. Bitno je postepeno pripremati mišiće za napor kako aktivnosti poput plivanja, vožnje biciklom, duge šetnje ili trčanja umjesto zadovoljstva ne bi bile uzrok povreda.

Šetnja i vožnja biciklom

Šetnje koje se postepeno, s vremenom, produljuju najbolji su način rekreacije za početnike. Kroz planinarenje se gubi oko 450 kalorija tokom jednog sata šetnje. Početnicima se svakako preporučuju kraće šetnje od svega tri puta tjedno. Vožnja biciklom koja, osim što oblikuje mišiće, povećava energiju te pomaže pri rješavanju bezvoljnosti. Također, preporuča se osobama koje imaju problema sa zglobovima jer je opterećenje na njih minimalno. Pri intenzivnijoj vožnji (oko 35 km/h) troši se i do 950 kalorija.

Rolanje

Rolanje, baš poput ostalih sportova, pomaže pri relaksaciji te prema nekim istraživanjima može ublažiti depresiju i usporiti osjećaj starenja. Ipak, najčešći razlog odabira rolanja kao rekreacije na otvorenom je to što je rolanje idealan ljetni sport koji učvršćuje noge i stražnjicu. Pomaže tijelu pri redukciji loših hormona poput kortizola te pospješuje lučenje endorfina poznatijeg kao „hormon sreće“.

Plivanje

Prednosti plivanja su mnogobrojne: od bolje reakcije organizma na stres, do pozitivnog učinka na posturu tijela te smanjenja bolova u leđima i kralježnici. Osim zdravstvenih učinaka, također je bitno spomenuti da se kroz jedan sat profesionalnog plivanja može potrošiti čak 900 kalorija.

Joga

Joga je idealan način za izbacivanje negativne energije iz našeg tijela. Također, osim za leđa dobra je i za srce, probavni sustav te poboljšava fleksibilnost, krvni tlak i unapređuje rad nadbubrežnih žlijezda. Jogom se prosječno troši oko 300 kalorija po satu.

U gradu Zagrebu postoje okupljanja u prirodi za sve ljubitelje joge te početnike koji se još nisu okušali u njoj. Najpoznatija lokacija je park Maksimir u kojem svakodnevno vježba mnoštvo ljudi svih dobnih skupina. Okupljanja se održavaju redovito preko raznih organizatora, a vrijeme i mjesto najlakše je pronaći na Facebook grupama.

Unatoč mnogim istraživanjima o potrošnji kalorija te prednostima vježbanja, najbitnije je znati da je dobra motivacija ali, prije svega i dobra volja, gotovo pola odrađenog posla. Uz ovako lijepo vrijeme, nemojte smišljati izlike zašto preskočiti tjelovježbu, već priuštite svome tijelu užitak. Jer, u zdravom tijelu je zdrav duh!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije