Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Terapija plesom

Terapija plesom

Terapija plesom
 • Objavljeno: Četvrtak, 12.01.2012.
 • Broj pregleda: 3.218
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Pokret je naš prvi oblik komunikacije, a ples je odličan način da iznova komuniciramo na taj način. Pokretom se može izraziti ono što se ne može riječima, a terapija plesom koristi te pokrete za emocionalne, kognitivne, socijalne, bihevioralne i fizičke tegobe. Terapija plesom je osnovana na temelju činjenice da su pokreti i emocije izravno povezani. Krajnja svrha terapije plesom je pronaći zdravu ravnotežu i osjećaj cjelovitosti uma i tijela.

Prvi zapisi o plesu kao obliku terapije datiraju iz 19. stoljeća. Međutim, kao oblik terapije je priznat tek 1940. godine. Od tada počinje stjecati sve veću popularnost u svrhu liječenja raznih bolesti. Tijekom godina je terapija plesom još napredovala, ali su glavna načela terapije i dalje ista. Terapija plesom se sastoji od četiri glavne faze:

 • Priprema - zagrijavanje tijela
 • Inkubacija - opuštanje, primjena simboličkih pokreta
 • Prosvjetljenje - ples počinje djelovati, može imati pozitivne, kao i negativne učinke
 • Ocjena - raspravljanje o kvaliteti terapije, priprema za daljnju terapiju

Terapija plesom se najčešće odvija u ustanovama kao što su centri za mentalno zdravlje, zdravstvene i obrazovne ustanove, starački domovi, itd. Tretmani plesom mogu pomoći kod liječenja mnogih bolesti i invaliditeta.

Teorija terapije plesom se temelji na ideji da su tijelo i um nerazdvojni. Tijelo i um djeluju povezano, tako da će promjene u pokretima zasigurno djelovati na cjelokupno stanje osobe. Terapija plesom se može koristiti za liječenje teških poremećaja i bolesti. Iako je terapija plesom najuspješnija za smanjenje stresa, pokazala se odličnom kod teškoća u razvoju, bolesti i tegoba kao što su:

 • Autizam - terapeuti plesom povezuju um i tijelo, omogućuje da se razviju kognitivne sposobnosti i osjećaj prihvaćenosti
 • Prihvaćanje invaliditeta - plesom se razvijaju bolje organizacijske sposobnosti, razvija se osjećaj kontrole, povjerenja i stječe se novo nadahnuće za daljnji život
 • Mentalna retardacija - poboljšava pacijentovu sliku o svome tijelu, razvijaju se socijalne vještine, koordinacija, motorika, potiče se komunikacija
 • Gluhi i nagluhi - smanjuje se osjećaj izolacije, potiče se interakcija s drugima
 • Slijepi i slabovidni - poboljšava sliku o vlastitom tijelu, osobnu svijest i motoričke sposobnosti
 • Invalidi - poboljšava motoričke sposobnosti, sliku o tijelu, potiče komunikaciju i izražavanje osobne svijesti
 • Starije osobe - pruža socijalnu interakciju, izražavanje, tjelovježbu, ublažava strah od samoće i izoliranosti
 • Poremećaji u prehrani - mijenja iskrivljene slike o tijelu te pomaže kod rješavanja destruktivnog ponašanja
 • PTSP - isprepliće se sadašnjost i prošlost na sigurnom mjestu što pomaže kod suočavanja s bolnim sjećanjima
 • Parkinsonova bolest - plesom se smanjuju tjelesne disfunkcije, poboljšavaju se motoričke sposobnosti, ravnoteža te korištenje udova
 • Trudnoća - za opuštanje, smanjenje anksioznosti, svladavanje tehnika disanja, izgradnju samopouzdanja

Svima nam je poznato da tjelesna aktivnost poboljšava raspoloženje. Za vrijeme tjelesne aktivnosti luče se serotonin i noradrenalin. Također, tjelovježbom se proizvode proteini u mozgu koji potiču rast novih neurona i veza između moždanih stanica, što nam olakšava razmišljanje i koncentraciju. Fizičkom aktivnošću se potiče lučenje endorfina u mozgu, što potiče dobro raspoloženje, zadovoljstvo i visoku toleranciju na bol. Ipak, ples potiče dobro raspoloženje više od same tjelovježbe.

Jednim istraživanjem se pokazalo da su osobe s anksioznim poremećajem, koje su provodile vrijeme plešući, znatno smanjile osjećaj anksioznosti.

Glavni cilj terapije plesom je izgradnja samopoštovanja. Za razliku od umjetničkog plesa, koji se obično bavi estetskim pokretima, terapijom plesa se izražavaju svi tipovi pokreta. Terapija plesom se temelji na odnosu između fizičkog pokreta i emocionalnog zdravlja. U terapiji plesom se koriste plesne tehnike koje poboljšavaju mentalne funkcije.

Terapeuti rade s pojedincima svih dobnih skupina, grupama i obiteljima. Oni se usredotoče na pomaganje pacijentu u ispravljanju slike o sebi samom i razvijanju komunikacijskih vještina i odnosa. Pokret je primarni medij koji terapeuti koriste za promatranje, procjenu, istraživanje, terapeutsku interakciju i intervenciju. Terapija plesom može biti moćan alat u borbi protiv stresa i prevenciji mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

Činjenica da se ova terapija fokusira isključivo na pokrete, a ne na riječi, čin ju jednom izuzetnom i posebnom terapijom, a vama je preostalo samo da zaplešete!

Komentari

Najnovije

Najčitanije