Ovako ćete sačuvati hrskavice i zglobove!

Ovako ćete sačuvati hrskavice i zglobove!

Ovako ćete sačuvati hrskavice i zglobove!
  • Objavljeno: Srijeda, 12.05.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

O zdravlju zglobova bitno je voditi brigu tijekom cijelog života. Starosna dob, bavljenje sportom, ozljede – sve to uzrokuje različite promjene na zglobovima, a posljedica toga je smanjenje kvalitete života.

Rekreativno vježbanje ne mora uzrokovati artritis i probleme s hrskavicom u starijim godinama. Zapravo je vježbanje neophodno kako bi zglobovi bili zdravi. Međutim, postoje neki sportovi i aktivnosti koji povećavaju šanse za trošenje hrskavice.

Osteoartritis je najčešće kronično stanje zglobova koje se javlja u koljenima, kukovima, donjem dijelu leđa, vratu, zglobovima prstiju, palcima na rukama i nogama. Čvrsti, gumeni materijal nazvan hrskavica, oko zglobova se troši i više ne funkcionira kao jastuk između kostiju koji je potreban kako bi se zglobovi mogli glatko kretati. Odsutnost glatke površine (hrskavice), odnosno jastuka između kostiju stvara bolove koji su često povezani s osteoartritisom.

Hrskavica se prirodno razgrađuje s godinama, ali ako poduzmete ispravne korake možete to odgoditi i spriječiti bolove u zglobovima.¹

Prevencija je ključna

Jednom kada dobijete osteoartritis, napredovanje bolesti je prirodan tijek. No, postoji nekoliko stvari koje mogu usporiti proces i sačuvati hrskavicu. Ono što možete je: živjeti zdravo, održavati zdravu težinu i baviti se sportom jer sve to smanjuje predispoziciju za razvoj osteoartritisa. Ne zaboravite da je prevencija ključna, jednom uništenu hrskavicu ne možete vratiti jer se ona istrošila, a nakon toga se kost trlja uz kost, što stvara jake bolove i nelagodu.¹

Pravilno sanirajte ozljedu

Ako doživite traumatičnu ozljedu jednog od zglobova, pobrinite se da imate pravilan tretman i rehabilitaciju. Ozljede koje pravilno ne zaliječe mogu imati značajan utjecaj na razvoj osteoartritisa kasnije u životu. Ozljede prednjeg križnog ligamenta i meniskusa koljena posebno su opasne jer, ako se ne liječe pravilno, mogu dovesti do ranog razvoja osteoartritisa unutar 10 do 20 godina nakon ozljede.¹

Ostanite aktivni, ali ne pretjerujte

Redovito vježbanje važno je za prevenciju osteoartritisa. Međutim, ako se pojavi bol morate pažljivo slušati svoje tijelo. Ako vam vježba uzrokuje bolove u zglobovima, razmislite o smanjenju učestalosti ili intenziteta vježbi koji opterećuju zglobove ili promijenite sport. Umjesto polumaratona radije se odlučite za pilates, jogu, brzo hodanje ili lagane vježbe.

Izbjegavajte ozljede

Koristite najbolju moguću tehniku za izbjegavanje ozljeda ​​u svim sportovima i tjelesnim aktivnostima, a to je istezanje prije zagrijavanja, čak i kod aktivnosti poput hodanja ili golfa koje nisu toliko fizički naporne. Nakon energične vježbe obavezno odmorite i napravite istezanje dok se puls ne vrati u normalu.

Održavajte zdravu težinu

Pretilost ima značajan utjecaj na zdravlje zglobova. Pretili pacijenti s bolnim zglobovima osjete znatno olakšanje nakon što izgube kilograme i dođu do zdrave težine. Stoga vodite računa o tome kada jedete, kako jedete i što unosite u tijelo zbog zdravlja općenito, ali i zbog samih zglobova i hrskavice.¹

Tijelu pružite korisne tvari

Dodaci prehrani pomažu organizmu da dobije točno ono čega mu nedostaje. Osobama s bolnim zglobovima preporučuju se tvari koje se nalaze u hrskavici i mogu usporiti razgradnju hrskavice.

M.E.V. Feller® Artropan

M.E.V. Feller Artropan sadržava spojeve važne za strukturu i stabilnost zglobova. Glukozamin sulfat je strukturni dio hrskavice, važan za sintezu sinovijalne tekućine, ligamenta i mišića. Metilsulfonilmetan sudjeluje u proizvodnji kolagena i elastina, a kondroitin sulfat u izgradnji vezivnoga tkiva u cijelome organizmu. Kolagen je najvažniji strukturni protein u vezivnom tkivu jer daje gustoću i čvrstoću vlaknima, fleksibilnost ligamentima i tetivama te je nužan za zaštitu zglobova.

Solgar 7

Solgar 7 je dodatak prehrani koji predstavlja novu generaciju proizvoda za zglobove. U samo jednoj kapsuli sadržano je 7 bioaktivnih nutrijenata koji višestrukim mehanizmima ciljano djeluju na održavanje strukture zglobova, podupiru stresom opterećene zglobove te omogućuju gipkost i slobodu pokreta. Među njima su vitamin C koji pridonosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice te ekstrakt smole indijskog tamjanovca (Boswellia serrata) koji doprinosi održavanju normalnih zglobova.

Solgar Biljni glukozamin/MSM kompleks

Solgar Biljni glukozamin/MSM kompleks sadrži jedinstvenu formulaciju s ekstraktom đumbira i bijele vrbe te glukozaminom biljnog porijekla. Također, sadrži i mangan koji pridonosi normalnom stvaranju vezivnog tkiva te vitamin C koji pridonosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kostiju i hrskavice.

Više informacija potražite na https://www.facebook.com/Solgar.hr/, https://mevfeller.com/hr/, Facebook stranici ili Instagramu.

Reference:

¹ Klosterman, James J. Tips For Athletes To Prevent Arthritis, 2016.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije