Tajne najboljih svjetskih trenerica

Tajne najboljih svjetskih trenerica

Tajne najboljih svjetskih trenerica
  • Objavljeno: Utorak, 11.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nije neobično vidjeti ženu kako dominira u sportu. Neke od njih odrađuju treninge s najboljim svjetskim sportašima, kako ženskim, tako i muškim. Bez obzira na kondiciju, učestalost vježbanja i godine, najbolje svjetske trenerice otkrivaju tajne koje će vam olakšati put do dobrog izgleda.

Julie Max (59), prva žena koja je postala predsjednica Nacionalne udruge atletskih trenera

Voda je najpodcjenjenije piće, a igra ključnu ulogu u gubitku kilograma i sveukupnom zdravlju. Podcjenjujemo vrijednost vode i važnost preporučene dnevne količine. Iako ste vjerojatno upoznati s činjenicom da svakodnevno trebate unositi 8 čaša vode, ponekad je teško točno znati koliko ste vode popili. Kako biste to izbjegli, ulijte vodu u jednu času od 2.5dcl i izbrojite ukupan broj gutljaja. Recimo da je to 10. Idući put kada ćete piti vodu, točno ćete znati koliko čaša ste popili i koliko još trebate popiti.

Mary Kirkland (48), prva trenerica koju je unajmila NASA za održavanje forme kod zaposlenika i astronauta

Popularne DVD snimke s programima vježbanja su odlične, ali nisu za svakoga. Dosta ljudi pretjeruje na početku, bez obzira na upute koje se daju na snimci. Pretjerivanje može uzrokovati ozljedu odmah na početku vježbanja, a prvi simptomi se mogu javiti tek nakon 6 tjedana. Snimke su odličan izbor jer vježbe izvodite u udobnosti vlastitog doma i nema smisla u potpunosti odustati od njih. Osluškujte svoje tijelo i izvodite vježbe pažljivo i polako.

Kim Moseley (53), glavna trenerica profesionalnog košarkaškog tima (WNBA's Atlanta Dream)

Vježbajte gdje god stignete i kada god stignete. Ponesite sa sobom omiljene i praktične rekvizite za vježbanje i iskoristite svaku priliku. Ako imate sjedilački tip posla, sjednite upravno, ispružite noge i podižite ih. Ponovite 10 puta, malo odmorite i ponovite. Možete uzeti i loptu, staviti ju između koljena i stiskati ju. Na taj način odrađujete svoje obveze, a radite nešto korisno za svoje tijelo.

Jillian Michaels (38), profesionalna osobna trenerica

Kvaliteta izvođenja vježbi je važnija od količine. Znate da vježbu izvodite pravilno ako vas boli dio tijela za koji je vježba namijenjena. Primjerice, ako radite trbušnjake, ne smije vas boljeti donji dio leđa. Ako vam je dosadila neka vrsta treninga, vjerojatno je i vašem tijelu, a to znači da je vrijeme za promjenu. Za brze rezultate probajte kružni trening kojim ćete u kratko vrijeme aktivirati sve dijelove tijela. Ne zaboravite da vježbanje nije dovoljno za gubitak suvišnih kilograma. Vježbanje i prehrana su nešto što treba biti na prvom mjestu jer vas to čini zdravim, a bez zdravlja ne možete ništa.

Sue Falsone (38), trenerica i terapeutkinja profesionalnog košarkaškog tima (Los Angeles Dodgers)

Vježbanje može oštetiti tkivo mišića. Napravite sve što možete kako biste to izbjegli i potaknuli što brži oporavak mišića. Prvih 10 minuta nakon tjelovježbe istežite se kako biste potaknuli stanice mišića da se oporave i da što prije budu spremne za iduću tjelovježbu. Nakon tjelovježbe pojedite nešto lagano kao što je banana, maslac od kikirikija ili proteinski napitak.

Dodatni savjeti

  • Vježbajte najmanje 3 puta tjedno po 30 minuta.
  • Ne zaboravite na zagrijavanje prije i istezanje nakon vježbanja.
  • Usvojite zdrave prehrambene navike.
  • Kombinirajte aerobne vježbe i vježbe snage kako biste dobili najbolje rezultate.
  • Bolje je da pojedete kockicu čokolade svaki dan nego cijelu čokoladu jednom tjedno.
  • Ne zaboravite na san jer on također potiče mršavljenje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije