Zbog ovih razloga ste umorni dok vježbate!

Zbog ovih razloga ste umorni dok vježbate!

Zbog ovih razloga ste umorni dok vježbate!
  • Objavljeno: Petak, 01.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vrlo često se događa da trening započnemo s visokom razinom energije ali već nakon nekoliko minuta, razina energije počinje dramatično padati i osjećamo se umornima. Donosimo vam najčešće razloge zašto se to događa.

Manjak sna i previše stresa

Stresan dan i manjak sna uzrokuju manjak energije. To ćete osjećati tijekom cijelog dana a naročito tijekom vježbanja. Vrlo je važno zapamtiti kako treninzi tijelo stavljaju pod dodatan stres. Razina stresa se može povećati do te razine da je štetna za fizičko, mentalno i psihičko zdravlje. Ako često ne spavate dovoljno i pod kroničnim ste stresom, konstantno ćete osjećati manjak energije.

Provjerite zašto trebate spavati na lijevoj strani!

Alergije i astma

Alergija i astma uzrokuju smanjenje dotoka kisika u svaku tjelesnu stanicu. Vaše tijelo ne može normalno funkcionirati bez adekvatne količine kisika. Ako tijekom treninga osjećate kratkoću daha, napetost u prsima ili imate potrebu za kašljanjem, svakako se obratite liječniku jer su ovo vrlo česti simptomi poremećaja u radu dišnog sustava.

Neuravnotežena pH vrijednost

Za vrijeme vježbanja tijelo koristi ugljikohidrate kao gorivo a nusprodukti su mali vodikovi ioni. Što dulje vježbate, to je veća razina vodikovih iona. Tada se razina pH vrijednosti počinje spuštati i u tijelu se stvara kiselo okruženje. Kako tijelo postaje kiselo, tako se rad svakog organskog sustava usporava. Što ste u boljoj fizičkoj kondiciji, to se tijelo bolje nosi s vodikovim ionima.

Saznajte koje namirnice odabrati za alkalnu prehranu!

Radite premalu pauzu između treninga

Nakon treninga se ne biste trebali osjećati umorno. Razina energije bi trebala biti veća nego prije treninga. Ako između treninga ne napravite dovoljnu pauzu, tijekom svakog idućeg treninga ćete se osjećati sve umornijima. Kada vam se to dogodi, tada definitivno trebate usporiti i prije idućeg treninga odmarati barem 2 dana.

Anemija

Anemija se javlja kada je u krvi preniska razina crvenih krvnih stanica. To uzrokuje smanjenje dotoka kisika prema tjelesnim stanicama. Kada stanice nemaju dovoljno kisika, tada ne mogu funkcionirati u punoj snazi. Do preniske razine željeza u krvi dolazi kada ne unosite dovoljno namirnica s visokim udjelom željeza a to su pretežno namirnice životinjskog porijekla, ili imate obilne menstruacije. Drugi simptomi anemije su nesanica, vrtoglavica, grčevi u nogama, blijeda koža i lako zadobivanje modrica.

Saznajte kako pobijediti anemiju hranom!

Dehidracija

Čak i mali manjak vode u tijelu je sasvim dovoljan da bi vaša krv postala gušća. To otežava rad srca i narušava cirkulaciju krvi. Manjak unosa vode uzrokuje i neravnotežu elektrolita, što otežava rad mišića. Vodu trebate popiti prije treninga i nastaviti ju piti tijekom treninga, naročito ako je intenzivan.

Poremećaji u radu štitnjače

Manjak hormona štitnjače može uzrokovati manjak energije. Ako ste tijekom treninga često umorni, a uz to osjećate i druge simptome poremećaja u radu štitnjače (naglo mršavljenje, naglo debljanje, suhoća kože, loše raspoloženje, neredoviti menstrualni ciklusi), svakako se posavjetujte s liječnikom.

Provjerite kako na vrijeme prepoznati bolesti štitnjače!

Manjak unosa ugljikohidrata

Ovo je vrlo čest uzrok manjka energije kod žena koje žele izgubiti suvišne kilograme. Većina žena dnevno treba unositi 1200 do 1400 kalorija. Izbjegavajte svaki plan prehrane koji se temelji na drastično smanjenom unosu ugljikohidrata i kalorija.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije