Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Osteoartritis ili artroza

Osteoartritis ili artroza

Osteoartritis ili artroza
  • Objavljeno: Subota, 15.01.2011.
  • Broj pregleda: 1.991
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Treća dob

Osteoartritis ili artroza kako se često naziva, predstavlja najčešću reumatsku bolest današnjice i zbog toga ovoj bolesti treba pridati više pažnje. Zahvaća najviše srednju i stariju životnu dob. Preko 80% ljudi iznad 75. godine života boluje od artroze.

Kroničnog je tijeka, a  izaziva progresivno degenerativne promjene na sinovijalnim zglobovima. Za razliku od muškaraca, kod žena su učestalije.

Jedan od uzroka nastanka ove bolesti je evolutivno odizanje čovjeka na noge i samim time stvaranje pritiska na zglobove.

Veliki problem u incidenciji ove bolesti predstavlja nedostatak prevencije i zapostavljanje liječenja u početnoj fazi bolesti. Međutim, uzroci se kriju i u zanimanju, traumama, rizičnim profesijama, pretilosti i nekim drugim bolestima. Kod sportaša često dolazi do artroza zbog izrazito čestog i opterećujućeg korištenja zglobova kao i zbog povreda. Poznato je da vlaga i hladnoća pogoršavaju stanje kod artroza.

U početku ove bolesti dolazi do smanjenog lučenja tekućine koja podmazuje zglobove, te promjena u stanicama koje stvaraju hrskavicu. Dolazi do bujanja ili stanjivanja hrskavičnog tkiva uz stvaranje pukotina. Kost koja se nalazi ispod hrskavice oslabljuje, a na rubnim dijelovima zglobova se stvaraju osteofiti (šiljasti izdanci) koji mogu ometati zglobnu funkciju.

Sve strukture zgloba se mijenjaju - hrskavice, kosti, zglobna čahura, mišići, tetive, ligamenti.

Siptomatološki dolazi do boli, oslabljene muskulature, nestabilnosti zgloba, nemogućnosti izvođenja krajnjih kretnji zgloba, upale zgloba i zglobnog izljeva kao reakcije na oštećenje tkiva, deformacije i smanjene funkcije zgloba što značajno utječe na aktivnosti svakodnevnog života, pa tako i hodanja.

Dijagnoza se potvrđuje metodama kao što su RTG, CT, ultrazvučna dijagnostika i artroskopija.

Liječenje je bazirano na općim mjerama kao što su smanjivanje tjelesne težine, prestanak sa opterećujućim pokretima ili pozicijama, korištenje zaštitnih pozicija, ortopedskih pomagala (štake, ortopedske cipele).

Ukoliko postoji upalni proces u zglobu, liječenje je usmjereno na njegovo smirivanje nesteroidnim protuupalnim lijekovima i aplikacijom kortikosteroida direktno u zglobnu pukotinu, te aplikacijom lijekova kroz kožu putem galvanizacije ili ultrazvuka.

Medicinska gimnastika kao dio programa fizikalne terapije je usmjerena ka održavanju fiziološke funkcije zglobova. U ovisnosti od akutnosti stanja primjenjuju se rasteretne vježbe, hidroterapija, vježbe cirkulacije, gibljivosti, jačanja, istezanja, balansa i koordinacije.   

Od elektroterapijskih procedura koriste se galvanizacija, dijadinamske struje, interferentna terapija, ultrazvučna terapija, laser, magnetoterapija, solux, parafinski oblozi, krioterapija.

Manualne tehnike su vrlo korisne u cilju opuštanja napetosti tkiva oko zgloba, poboljšanje pokretljivosti i rasterećenja zgloba.

U slučajevima većeg oticanja zgloba, limfnom drenažom i terapijom medicinskim trakama (kinesiotaping) smanjujemo otok, a time pritisak i bol.

U cilju sprečavanja nastanka artroze kao i održavanje postojećeg stanja važno je pridržavati se općih zdravstvenih mjera kao i redovito prakticiranje medicinske gimnastike i masaže.

Ustanova Medeor
Koturaška 71, Zagreb
Tel.: 01 61 71 274
Fax: 01 61 71 299

Komentari

Najnovije

Najčitanije