Visoki tlak u starijih osoba

Visoki tlak u starijih osoba

Visoki tlak u starijih osoba
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Treća dob

Nekad se visoki tlak u starijih osoba zanemarivao jer se mislilo da to nije poremećaj. Međutim, istraživanja su pokazala da bez obzira na dob, kontroliranje visokoga tlaka može smanjiti opasnost od moždaanog udara, srčanog udara, zatajivanja srca i progresivnog zatajivanja bubrega - te povećati kvalitetu života. Kontroliranje visokog tlaka može spriječiti gubitak pamćenja i demenciju.

S godinama, dijastolički se tlak polako smanjuje, ali se sistolički tlak često povećava. Razlog tome jest taj što krvne žile postaju kruće što smo stariji, prisiljavajući srce da više radi kako bi pumpalo krv po cijelom tijelu. Žile se ne mogu dovoljno rastegnuti kako bi omogućile protok iste količine krvi pa se povećava pritisak na stijenke arterija.

Ako sistolički tlak poraste do 140 mm Hg ili više, dok dijastolički tlak ostaje normalan (manji od 90 mm Hg), tada imate bolest koja se zove izolirana sistolička hipertenzija (ISH). Oko polovine odraslih osoba koje imaju visok tlak imaju tu bolest.

Liječnici u prošlosti nisu uvijek liječili ISR zato što su mislili da je to normalna posljedica starenja. Međutim, petogodišnja studija pokaazala je da liječenje ove vrste visokog tlaka u Amerikanaca može svake godine spriječiti čak 24.000 moždanih udara i 44.000 ozbiljnih srčanokrvnožilnih problema, uključujući srčani napadaj. Slična istraživanja u Europi i Kini pokazuju također pozitivne rezultate.

Gubitak suvišnih kilograma, ako imate prekomjemu težinu, te svakodnevno hodanje kako bi se zadržala razina aktivnosti mogu pomoći u sniženju tlaka. Kako postoji mogućnost da postanete osjetljivi na natrij u starijoj dobi, ograničenje natrija na manje od 2.400 mg dnevno također može pomoći. U istraživanju, u kojem je sudjelovao 681 muškarac i žene u dobi od 60 do 80 godina, koji su uzimali lijekove protiv visokoga tlaka, otkriveno je da je smanjen unos natrija i gubitak viška tjelesne težine omogućio velikom broju ispitanika da 4 godine ne uzimaju lijekove za tlak.

Ako uz promjenu načina života morate uzimati lijekove kako biste snizili tlak, izbor vrste lijeka ovisit će o drugim bolestima i čimbenicima rizika kojima ste izloženi.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije