Najznačajnije prednosti kokosovog ulja

Najznačajnije prednosti kokosovog ulja

Najznačajnije prednosti kokosovog ulja
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako još uvijek niste počeli koristiti kokosovo ulje, krajnje vrijeme je da počnete. Bez obzira na to što je nešto skuplje od nekih drugih vrsta ulja, dugoročno gledano je isplativo. Primjerice, da biste cijelo tijelo namazali kokosovim uljem je potrebna samo jedna žlica. Također, to nije potrebno raditi svaki dan.

Kokosovo ulje danas možete kupiti u bilo kojoj bolje opremljenoj trgovini zdrave prehrane ili kozmetike. Istraživanja su pokazala da bismo na tijelo trebali nanositi samo ono što možemo i unijeti u njega, odnosno, pojesti. Upravo zbog toga je kokosovo ulje odlično.

Iako sadrži masti, svi već znamo da nisu sve masti iste. Kokosovo ulje sadrži dobre masti koje će smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara. Pomoć će u regulaciji krvnog tlaka i kolesterola.

No, trebate znati da je kokosovo ulje i dalje mast, a sve masti sadrže visok udio kalorija. Konzumirajte ga umjereno, a na kožu stavljajte po potrebi. Odlično je za kuhanje, ali ne bi trebalo postati jedino ulje koje koristite u kuhinji. Što se tiče njege kože, kokosovo ulje će vrlo brzo zamijeniti sve ili bar većinu kozmetičkih proizvoda koje koristite.

Odličan je izvor energije

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu. To je vrsta masne kiseline srednjeg lanca koju tijelo koristi drugačije, u odnosu na masti dužeg lanca. Masne kiseline srednjeg lanca razgrađuje jetra i tijelo ih jako brzo pretvara u energiju koja odmah odlazi u stanice. Upravo zbog toga svi stručnjaci savjetuju da kod mršavljenja umjereno konzumirate dobre masti.

Povećava razinu dobrog kolesterola

Konzumacija kokosovog ulja, koje je odličan izvor laurinske kiseline, povećava razinu dobrog (HDL), a smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola. Iako istovremeno može malo povećati i razinu lošeg, to povećanje je toliko beznačajno kada se uspoređuje s time koliko povećava razinu dobrog kolesterola.

Ima antimikrobno i antioksidacijsko djelovanje

Kokosovo ulje se stoljećima koristi zbog ovih svojstava. Iako znanstvenici još uvijek nisu dovoljno dobro potkrijepili ove tvrdnje, postoje dokazi da kokosovo ulje sadrži spojeve koji mogu pomoći u prevenciji određenih virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, kao što su gripa, bronhitis, kandidijaza, akne i slično. Uz sve to, kokosovo ulje, naročito djevičansko kokosovo ulje, sadrži izrazito moćne antioksidante koji smanjuju razinu slobodnih radikala i rizik od nastanka različitih bolesti, naročito bolesti srca i raka.

Odlično je za kuhanje

Što se tiče same konzumacije kokosovog ulja, trebate znati da bolje podnosi termičko obrađivanje od velikog broja drugih vrsta ulja. Naročito je dobro za pripremu peciva, umaka i juha. Zbog blagog i neutralnog okusa će se slagati sa gotovo svim namirnicama.

Odlično je za njegu kože

Istraživanja su pokazala da veliki broj žena kupuje kokosovo ulje upravo zbog ove prednosti. Odlično je za uklanjanje šminke, hidrataciju i njegu suhe i osjetljive kože. Naročito je dobro za njegu kože tijekom zime. Može pomoći u prevenciji bora i pucanja kože. Smanjuje prištiće i vidljivost znakova starenja. Koristi kokosovog ulja za njegu kože su brojne. Gotovo svako stanje kože možete ublažiti ili izliječiti pomoću kokosovog ulja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije