Trebate li prestati piti mlijeko?

Trebate li prestati piti mlijeko?

Trebate li prestati piti mlijeko?
  • Objavljeno: Petak, 18.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako mlijeko i mliječni proizvodi imaju dobra nutritivna svojstva, neće ih svačije tijelo najbolje podnijeti. Naime, način na koji vaše tijelo reagira na mlijeko i mliječne proizvode uvelike ovisi o radu vašeg probavnog sustava.

Mlijeko je dobar izvor kalcija, ali posljednja istraživanja su pokazala da bi bilo bolje unositi kalcij putem nekih drugih namirnica. Poboljšat ćete zdravlje kostiju smanjenjem unosa zasićenih masti, vježbama snage, redovitim izlaganjem suncu ili uzimanjem suplemenata vitamina D. Mlijeko vrlo često sadrži visok udio masti koje povećavaju rizik od nastanka pretilosti. Zasićene masti povećavaju rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava, srčanog i moždanog udara. Donosimo vam 5 simptoma po kojima možete zaključiti da vašem tijelu mlijeko ne odgovara.

Istražite vrste mlijeka i njegove zdravstvene koristi!

Imate problema s upalom

Ako bolujete od upalnih bolesti, kao što su reumatoidni artritis, astma, ekcem ili kolitis, svakako se posavjetujte sa stručnjakom o prestanku konzumiranja mlijeka jer su istraživanja pokazala da mlijeko može pogoršati upalne procese u tijelu. Redovitom konzumacijom mlijeka možete povećati rizik od nastanka blagih upalnih procesa u tijelu a simptome možda nećete ni primijetiti.

Bolujete od alergija

Ako ste skloni alergijama, to znači da ste možda skloni i alergijskim reakcijama na mlijeko i mliječne proizvode. Prestanite konzumirati mlijeko ako imate sljedeće simptome:

  • osjetljiva koža
  • svrab kože
  • akne
  • crvene točkice na licu
  • začepljeni sinusi
  • kronični blagi kašalj
  • osjećaj svraba na području jezika, usana, zubnog mesa ili grla.

Imate probavne smetnje

Prestanite konzumirati mlijeko i mliječne proizvode ako ste primijetili nelagodne simptome, kao što su proljev, nadutost, napetost na području abdomena i grčevi na području probavnog sustava. To su sve simptome netolerancije na laktozu.

Provjerite jeste li intolerantni na laktozu!

Imate genetske predispozicije za nastanak raka dojke ili prostate

Mlijeko je vrlo često puno hormona koje povećava rizik od nastanka raka. Kod žena povećava rizik od nastanka raka jajnika i raka dojke, a kod muškaraca rizik od nastanka raka prostate. Ako u obiteljskoj anamnezi imate slučajeve raka dojke i prostate, svakako se posavjetujte s liječnikom o prestanku konzumiranja mlijeka.

Imate povećan rizik od nastanka dijabetesa

Laktoza je šećer koji pronalazimo u sastavu mlijeka i može predstavljati problem za dijabetičare. Istraživanja su pokazala da se sve osobe koje imaju povećan rizik od nastanka dijabetesa trebaju usvojiti zdrave i odgovarajuće prehrambene navike. To može značiti prestanak konzumiranja mlijeka ili početak konzumiranja nekih drugih vrsta mlijeka.

Saznajte što je bademovo mlijeko i je li dobro za vas!

Ako još uvijek niste spremni prestati piti mlijeko, barem ograničite njegov unos ili odaberite vrste mlijeka koje više odgovaraju vašim potrebama. Osluškujte svoje tijelo jer vam ono sve govori. Ako ste odlučili nastaviti piti mlijeko, neka ono bude organsko, bez aditiva i hormona.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije