Pravilno zaštitite kožu na vrijeme!

Pravilno zaštitite kožu na vrijeme!

Pravilno zaštitite kožu na vrijeme!
  • Objavljeno: Srijeda, 29.08.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zdravlje kože

Uživate li već na plaži ili vas godišnji tek čeka? Kako god, ne zaboravite svoju kožu zaštititi od štetnih UV zraka! UV zrake uzrokuju starenje, opekline, ali i rak kože zbog čega je potrebno čuvati se.

To naravno ne znači da sunce trebate u potpunosti izbjegavati, ali pouzdanom zaštitom od sunca, omogućit ćete si nesmetano uživanje u ljetnim danima.

Tip kože

Pronađite proizvod koji će odgovarati tipu i stanje vaše kože, a koji će sadržavati učinkovitu i pouzdanu zaštitu od sunca, alergijskih reakcija i štititi vas od opeklina.

Kao što je vrlo važno da prije izlaganja suncu zaštitite kožu svog djeteta, tako je važno i da ne zaboravite na sebe jer su oštećenja koja nastaju na koži od sunca nepopravljiva.

Pretjerano izlaganje suncu

Kada osoba samo jednom pretjera s izlaganjem suncu i zadobije jake opekline od sunca, koža će to pamtiti cijeli život, a kao rezultat će se javiti prijevremeno starenje, a moguće su i bolesti.

Prva najčešća oštećenja koja se pojavljuju na koži su opekline koje uzrokuje nezaštićen boravak na suncu, a praćena su žarenjem i crvenilom. U težim slučajevima mogu nastati i plikovi po cijelom tijelu koji mogu biti vrlo neugodni i bolni.

Znakovi starenja kože

Prvi znakovi starenja kože su pojava neujednačenog tena i tamnih mrlja, a hiperpigmentacija se javlja najviše na rukama i licu te zna biti jako izražena.

Isto tako su vrlo česte i alergijske reakcije koje uzrokuje sunce, a pojavljuju se na onim mjestima koja su najviše izložena suncu, poput prsa, lica i ramena.

Osobe svijetle puti

Osobe svijetle puti lako dobiju opekline i lako pocrvene, a svijetla put je sklona alergijama i jakim opeklinama. Naravno, u tu skupinu spadaju i djeca jer je njihova koža pet puta tanja od kože odraslih.

Koža sklona atopijskom dermatitisu pod utjecajem sunca još više gubi vlagu i postaje isušena i iritirana, pa je takvoj koži potrebna pouzdana i učinkovita UV zaštita koja neće pogoršati njeno stanje.

Rizik od oštećenja od sunca

Čimbenici koji povećavaju rizik od oštećenja od sunca su hormonalne promjene koje mogu uzrokovati hiperpigmetaciju kod žena, a genetska predispozicija je isto tako važna.

Lijekovi i dermatološki tretmani isto tako mogu povećati osjetljivost kože na sunce te izazvati alergijske reakcije. Najbolja prevencija su sredstva za zaštitu od sunca i izbjegavanje sunca u razdoblju dana kada je ono najjače.

Izbjegavanje sunca

Nikako nemojte u potpunosti izbjegavati sunce, ali pripazite da ga izbjegavate od 11 do 17 sati kada je najjače.

Osim proizvodima za zaštitu trebate se zaštititi pokrivalima za glavu i odjećom, a najbolje da to učinite onim predmetima koji su napravljeni od poliamidne tkanine koja će vas pouzdano zaštititi od UV zraka.

Visoki zaštitni faktor

U prvim danima izlaganja suncu obavezno kožu zaštitite visokim zaštitnim faktorom 50+ ili minimalno sa zaštitnim faktorom 30+.

Kako biste zaštitili tijelo od štetnog djelovanja sunca, morate nanijeti odgovarajuću količinu zaštitnog proizvoda kako bi postigli maksimalan učinak.

Kupanje u moru

Nakon kupanja u moru pripazite da u roku od 2 sata na kožu ponovo nanesete zaštitni proizvod jer ćete se samo na taj način pravilno zaštititi.

Za djecu uvijek birajte posebne proizvode koji su namijenjeni određenoj dječjoj dobi. Male bebe imaju posebnu kozmetiku za zaštitu, a većina takvih preparata je prilagođena osjetljivoj dječjoj koži i koži koja je sklona atopijskom dermatitisu.

Proizvodi za djecu

Proizvodi za djecu su napravljeni pod dermatološkim i pedijatrijskim nadzorom kako bi sigurno smanjili rizik od alergijskih reakcija, sadržali nježne sastojke za dječju kožu i zaštitili kožu od sunca.

I upravo kao što brinete o koži svoje djece, brinite i o sebi jer zdrava koža je pola zdravlja.

Ana Zibar

Najnovije

Najčitanije