Do 2035. više od polovice svjetske populacije bit će pretilo

Do 2035. više od polovice svjetske populacije bit će pretilo

Do 2035. više od polovice svjetske populacije bit će pretilo
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Do 2035. više od polovice stanovništva moglo bi se boriti s problemom prekomjerne tjelesne težine, ili s pretilošću, ne poduzmu li se do tada odgovarajuće mjere da se to spriječi, stoji u novome izvješću Svjetske federacije za borbu protiv pretilosti. Naime, Atlas Svjetske federacije za borbu protiv gojaznosti predviđa da će čak 51% stanovnika našeg planeta, ili više od četiri milijarde ljudi, u sljedećih 12 patiti od problema s prekomjernom tjelesnom težinom.

U izvješću piše da će stope pretilosti osobito brzo rasti među djecom i i stanovništvom zemalja sa srednjim i niskim prihodima. Louise Baur, predsjednica Federacije rekla je da tvorci politika moraju odmah djelovati kako bi se spriječilo pogoršanje stanja.

"Posebno je zabrinjavajuća činjenica da stopa pretilosti najbrže raste među djecom i adolescentima", rekla je.

"Vlade i kreatori politika u svijetu moraju učiniti sve što mogu da bi se izbjegao prijenos zdravstvenih, društvenih i ekonomskih troškova na mlađe generacije". Izvješće ukazuje na to da bi se pretilost među djecom mogla više nego udvostručiti u odnosu na stopu iz 2020. godine.

"Preciznije, do 208 milijuna dječaka i 175 milijuna djevojčica u opasnosti je da se do 2035. godine suoči s ovim problemom", stoji u izvješću.

Predviđaju se i znatno veliki globalni troškovi

Organizacija predviđa i da će do 2035. svijet na bolesti povezane s pretilošću trošiti više od četiri bilijuna dolara godišnje, ili tri posto globalnog BDP-a.

No autori izvješća ističu da ne okrivljuju pojedince, već pozivaju da se svijet fokusira na društvene, okolišne i biološke čimbenike koji mogu utjecati i prouzročiti pretilost. U procjenama je Federacija koristila indeks tjelesne mase (ITM), koji označava odnos između tjelesne težine i tjelesne visine.

U skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije ITM iznad 25 znači da osoba pati od prekomjerne tjelesne težine, a iznad 30 da je pretila. Godine 2020. u spomenute je kategorije spadalo oko 2,6 milijarda ljudi, odnosno 38 posto svjetske populacije.

Izvješće je pokazalo i da su gotovo sve zemlje u kojima se u predstojećim godinama predviđa najveći porast pretilosti stanovništva, azijske i afričke države s niskim i srednjim prihodima. ,Podaci će sljedeći tjedan biti predočeni kreatorima politika Ujedinjenih naroda i državama članicama.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije