8 razloga zašto dobivate na težini

8 razloga zašto dobivate na težini

8 razloga zašto dobivate na težini
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.01.2010.
  • Broj pregleda: 7.255
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prejedanje i nedostatak vježbe su očito objašnjenja za višak kilograma, ali postoje neki medicinski razlozi zašto dobivate na težini.

Navodimo osam medicinskih razloga i razloga povezanih s lijekovima koji mogu biti odgovorni za debljanje.

1. Krivac: hipotireoza

Vaša štitnjača, žlijezda na dnu vrata, ne proizvodi dovoljno hormona koji utječu na vaš metabolizam. Ta spora metabolička stopa znači da što god pojedete može biti pohranjeno kao masnoća, a ne pretvara se u energiju. Pogađa žene šest puta više nego muškarce.

Ako vaš liječnik sumnja na hipotireozu, on može provesti mjerenje hormona štitnjače da provjeriti koliko učinkovito ona radi i tada propisati hormonalnu terapiju.

2. Krivac: oralni kontraceptivi

Većina pilula sadrži kombinaciju dva hormona - estrogena i progesterona, koji sprečavaju ovulaciju s gotovo 99 postotnom učinkovitosti kada se uzimaju pravilno. Nedostatak je blago debljanje je koje se povezuje s kontraceptivima. To je povezano s estrogenskim učinkom koji ima na pohranu tjelesnih masti. Dakle, ako se poveća unos estrogena, možemo doći do debljanja.

Promjena pilule je možda jedno rješenje, jer različiti kontraceptivi imaju različite nuspojave. Ili možete pokušati ne-hormonski oblik kontracepcije, kao što su kondomi.

3. Krivac: antidepresivi

Propisani antidepresivi mogu mijenjati kemikalije u mozgu za ublažavanje simptoma depresije. Iako postoje različite "generacije" antidepresiva, novi i učinkovitiji antidepresivi, tipični antipsihotici, mogu potaknuti blago debljanje.

Ako ste na antidepresivima možete napraviti promjene u načinu života, kao što je više vježbanja, mijenjanje prehrambenih navika i dovoljno sna.

4. Krivac: dijabetes tipa 2

Ako vam je dijagnosticiran dijabetes tipa 2, to znači da vaše tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina. Dok pretjerano debljine može potaknuti razvoj dijabetesa tipa 2, terapija može potaknuti dodatno debljanje. Inzulinska terapija i lijekovi koje koristite uz nju mogu biti povezani s povećanjem težine.

Uz savjetovanje o  promjeni načina života, kao što je povećanje vježbanja i pravilna prehrana trebali bi imati dijabetes i svoju težinu pod kontrolom.

5. Krivac: Cushingov sindrom

To rijetko stanje znači da ima previše hormona kortizola u nadbubrežnim žlijezdama koje pomažu regulirati krvni tlak i metabolizam. Simptomi uključuju debljanje (osobito u gornjem dijelu tijela, lica i vrata), umor i visoki krvni tlaka. Cushingov sindrom može biti uzrokovan brojnim čimbenicima, uključujući i dugoročnu upotrebu hormona ili benigni tumor koji mogu uzrokovati debljanje.

Liječenje ovisi o uzroku sindroma i može uključivati operaciju, zračenje i lijekova.

6. Krivac: policistični jajnici

PCOS je hormonalna neravnoteža koja dovodi do cisti. Može komplicirati ovulaciju te je povezan s debljanjem, neredovitim menstrualnim ciklusima, rastom dlačica, a ponekad i s aknama.

Kao i kod dijabetesa tipa 2, mogućnosti liječenja uključuju promjene načina života i lijekove.

7. Krivac: estrogen

Razine hormona estrogena dramatično padaju kod žena u menopauzi i izvan nje. Niže razine estrogena povezane su sa simptomima menopauze kao što su nagle izmjene vrućine i hladnoće, zbog kojih vaš liječnik može propisati zamjensku terapiju za estrogen. Ovaj tretman može izazvati zadržavanje tekućine što izgleda kao debljanje. Debljanje ovisi o dozi, a kako žena stari, vaš metabolizam se usporava, tako da ste skloniji debljanju.

Naravno, ovo se može spriječiti povećanjem aktivnosti i promjenom prehrambenih navikama.

8. Krivac: steroidi

Kortikosteroidi se koriste za liječenje bolesti poput reumatoidnog artritisa ili astme, općenito smanjuju bolne upale, ali su također povezani sa zadržavanjem tekućine. Ljudi imaju tendenciju da su manje fizički aktivni kada su na steroidima i zbog toga ne sagorijevaju dovoljno kalorija. Ako su steroidi vodeći uzrok za dobivanje na težini i ne funkcioniraju dobro u kontroli bolesti, vaš liječnik može predložiti neki drugi tretman.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije