Seksualnost nakon moždane kapi

Seksualnost nakon moždane kapi

Seksualnost nakon moždane kapi
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Moždana kap i statistika

Seksualnost nakon moždane kapi je drugačija. Pročitajte kakve su posljedice i kako se uhvatiti s njima u koštac.

U ovim područjima svake godine imamo približno 4000 novih slučajeva moždane kapi. U razvijenim državama smrtnost iznosi približno 15 posto, dok je u nerazvijenim taj postotak znatno viši. Prvi faktor rizika je arterijska hipertenzija, odnosno povišen krvni tlak. U Hrvatskoj je 2000. godine gotovo 50 posto stanovništva imalo povišen krvni tlak. Žene obolijevaju od moždane kapi u starijoj dobi od muškaraca. Žene obolijevaju u starosti od oko 70 godina, dok muškarci obolijevaju s prosječno 64 godine. U SAD-u su bolesti moždanih žila u padu, prvenstveno zbog odlične kontrole arterijske hipertenzije, odnosno krvnoga tlaka. U Hrvatskoj na području preventive ima mnogo mogućnosti.

Odlučujuću ulogu igra vrijeme

U europskim je državama moždana kap treći uzrok smrti. Kao što to pokazuju podaci, približno 30 posto bolesnika koji su preživjeli moždanu kap, zadobije trajne posljedice, iako možda i ne trebaju stalnu pomoć pri svakodnevnim poslovima. Daljnjih 20 posto preživjelih nakon završenog liječenja i rehabilitacije treba stalnu pomoć bar pri jednoj od svakodnevnih aktivnosti ili poslova, a većina preživjelih treba institucionalnu pomoć. Teška moždana kap iza sebe ostavlja tešku invalidnost. Invalida za koje se valja brinuti u potpunosti među oboljelima od moždane kapi ima približno 55 posto, dok drugi ostaju lakši invalidi, a nešto je takvih koji nakon moždane kapi nemaju neurološke ispade. Danas poznajemo veoma uspješne načine liječenja moždane kapi, ali odlučujuću ulogu igra vrijeme.

Kako možemo spriječiti moždanu kap?

Odstraniti moramo faktore rizikana koje možemo utjecati. Te faktore dijelimo na neke bolesti i na poroke. U prvu skupinu spadaju: visok krvni tlak, visoka vrijednost krvnoga šećera, visok holesterol u krvi, srčane bolesti povezane s nastankom ugrušaka i neke rijetke bolesti, kao npr. upalni procesi žila, bolesti vezivnog tkiva, poremećaji u grušanju krvi itd. U skupinu poroka spada prvenstveno pušenje pretjerano konzumiranje hrane, tjelesna neaktivnost, alkoholizam, droge. Preživjeli imaju i kraći životni vijek, a i rizik da ponovo doživemoždanu kap kod njih je veći.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije