Abeceda zdravog osmijeha

Abeceda zdravog osmijeha

Abeceda zdravog osmijeha
  • Objavljeno: Srijeda, 10.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Lijepim i zdravim zubima do veće kvalitete života. Poznata je činjenica kako smijeh oslobađa od stresa, pomaže nam u svakodnevnim problemima, zbog njega živimo duže i osjećamo se bolje.

Kako bi osmijeh bio i ostao naše najveće oružje, nužno je imati zdrave i bijele zube. Stari Grci štovali su smijeh kao dar bogova. Kako bismo imali božanstven osmijeh, nužno je držati se nekoliko jednostavnih pravila.

Naravno, najbitnija je redovita higijena usta i kontrolni termini kod stomatologa. Pacijenti moraju naučiti da sami snose odgovornost za stanje i zdravlje svojih zubi. Ako se svakih šest mjeseci pođe na profesionalno čišćenje zubnog kamenca, na uklanjanje eventualnih pigmentacija i poliranje specijalnim pastama, zubi imaju sve preduvjete da ostanu zdravi i lijepi. Naši pacijenti osjećaju veliko nezadovoljstvo izgledom svojih zubi i zubnog mesa te dolaze s namjerom izbjeljivanja, no nakon profesionalnog čišćenja i poliranja njihovi zubi zabljesnu, a zubno meso se u kratkom roku oporavi te postaje zdravije.

Truli zubi i upaljeno zubno meso uzrokovani su upravo bakterijskim zubnim kamencem, a liječenje plombama i krunama može biti smisleno jedino ako je na djelu organizirana i kontrolirana profilaksa.

10 savjeta za zdrav i lijep osmijeh

1. Četkica za zube s umjetnim dlačicama, zaobljenim krajevima i kratkom glavom abeceda je pranja zubi

2. Zamjena četkice svaka dva-tri mjeseca

3. Konac za zube i ogledalce za usta stalni su pratitelji četkice za zube i služe temeljitosti pranja

4. Prednost zubnoj pasti koja sadrži fluor, ali izbjegavati tjelešca za izglađivanje za "osobito bijele zube"

5. Prati zube nakon svakog obroka u trajanju od tri minute

6. Aktivirati zube kao "alat za žvakanje" (kruh s punim zrnom, sirova hrana)

7. Izbjegavati šećer

8. Kod konzumiranja slatkih prehrambenih proizvoda obratiti pozornost na simbol koji ukazuje na slatkiše koji ne oštećuju zube

9. Guma za žvakanje - bez šećera rasterećuje zubnu caklimu ako se intenzivno žvače 20 minuta

10. Profesionalna profilaksa dugoročno štedi od bolova i štedi novac! Zdrave zube moguće je imati cijeli život!

Dakle, potrebno je i pripaziti na prehranu kako bi očuvala žvačnu funkciju. Primjerice, proizvodi od cjelovitih žitarica štite zube jer ih se mora dobro sažvakati, a time se potiče jače lučenje sline što neutralizira kiseline u ustima. Vježbanjem žvačnih mišića i pojačanim lučenjem sline pospješuje se probava jednostavnih šećera koja počinje već u ustima. Hranu nije poželjno "prekuhati", primjerice tjesteninu, zdravije za zube je da se pripremi al dente. Uz svježe voće i povrće, zubi će također imati "zanimaciju". Ako se povrće prekuha, izgubit će vrijedne sastojke poput vitamina i minerala.. Ako već uzimamo šećer, preporuča se da pojedemo cijeli komad odjednom ili odmah ispijemo piće koje ga sadrži, a ne gutljaj po gutljaj u razmacima tijekom cijelog dana.

Tko mnogo i redovito uživa u čaju ili kavi, ne može si u pogledu zubne njege priuštiti nemar, budući da ovi napici uzrokuju trajne i velike promjene boje nakon dugotrajnog uživanja. No, ako ih se ne konzumira pretjerano, imaju i velikih prednosti. Naime, tvari sadržane u čaju uništavaju mikroorganizme koji stvaraju zubni plak u usnoj šupljini te neutraliziraju bakterije odgovorne za zadah iz usta. Savjetujem da umjesto kave ili crnog vina nakon ručka popijete šalicu čaja.

Ortoimplant d.o.o.
Ilica 283, 10 000 Zagreb
Tel. 01 3703 498
Fax. 01 3757 874
Mob. 098 358 857
E-mail: ztrampus@drstomatolog.com

Vitashop

Najnovije

Najčitanije