Atrijska fibrilacija - na što trebate paziti?

Atrijska fibrilacija - na što trebate paziti?

Atrijska fibrilacija - na što trebate paziti?
  • Objavljeno: Subota, 12.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada vam je dijagnosticirana atrijska fibrilacija, najčešći oblik nepravilnog srčanog ritma, vraćanje normalnog srčanog ritma je samo jedan dio posla. Prevencija moždanog udara je drugi dio posla. I za jedno i za drugo trebate početi paziti na prehrambene navike i uzimati lijekove koje prije niste uzimali. Donosimo vam popis stvari na koje trebate pripaziti ako bolujete od atrijske fibrilacije.

Alkohol

Razmislite dva puta prije nego što naručite još jedno alkoholno piće. Alkohol i atrijska fibrilacija mogu biti kobna kombinacija. Prekomjerna količina alkohola stimulira rad srca i može pogoršati simptome atrijske fibrilacije. Alkohol djeluje na srce kao toksin. Ponekad prekomjerno konzumiranje alkohola može uzrokovati nepravilan srčani ritam čak i kod osoba koje ne pate od atrijske fibrilacije.

Kofein

Unos kofeina vam možda može pomoći da ostanete budni, ali također može pogoršati vaše stanje i simptome atrijske fibrilacije. Isto vrijedi i za tablete koje sadrže kofein, energetska pića i ostale proizvode s kofeinom. Kofein možete konzumirati povremeno i u umjerenim količinama.

Provjerite koji su suptilni znaci srčanih problema!

Lijekovi protiv prehlade i alergija

Za većinu osoba su ovi lijekovi potpuno sigurni, ali ne i za osobe koje pate od atrijske fibrilacije. Sve vrste lijekova, koji šire dišne puteve, djeluju kao stimulans na srce.

Ako bolujete od atrijske fibrilacije, svakako se posavjetujte s liječnikom prije uzimanja bilo kojeg lijeka.

Zeleno lisnato povrće

Tko bi pomislio da povrće može biti štetno za zdravlje? Pripazite na unos povrća koje sadrži visoku količinu vitamina K, kao što je špinat i kelj. Vitamin K može doći u interakciju s lijekovima protiv zgrušavanja krvi. No, ne morate potpuno prestati unositi vitamin K. Ključno je da svakodnevno unosite približno istu količinu.

Provjerite koje biljke potiču zdravlje srca!

Tjelovježba

Za većinu ljudi, koji pate od atrijske fibrilacije, tjelovježba ne predstavlja problem i može biti odlična za kontrolu tjelesne težine i popravljanje raspoloženja. No, neki ljudi, koji pate od atrijske fibrilacije, osjećaju poteškoće s vježbanjem. Ako ste primijetili da imate nepravilan srčani ritam tijekom vježbanja, svakako se posavjetujte s liječnikom koji će vam pomoći u osmišljavanju adekvatnog programa vježbanja.

Pročitajte što sve utječe na srčani ritam.

Emocije

Neka istraživanja su pokazala da emocije igraju važnu ulogu u intenzitetu simptoma atrijske fibrilacije. Stručnjaci ističu da biste se trebali naučiti opustiti i organizirati dan tako da uvijek imate vremena samo za sebe. Osobe koje boluju od depresije i kroničnog stresa, imaju učestalije napadaje atrijske fibrilacije, stoga definitivno vježbajte tehnike opuštanja.

Isprobajte jogu za opuštanje!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije