Detoksicirajte se, regenerirajte i osjećajte se fantastično!

Detoksicirajte se, regenerirajte i osjećajte se fantastično!

Detoksicirajte se, regenerirajte i osjećajte se fantastično!
 • Objavljeno: Četvrtak, 30.06.2016.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Postiti i izgladnjivati se su dvije potpuno različite stvari. Izgladnjivanje znači nedovoljan unos hranjivih tvari koje su neophodne za pravilno funkcioniranje organizma. Post označava zadovoljavanje potreba tijela za svim hranjivim tvarima uz značajno smanjenje unosa hrane. Post probavnom sustavu daje priliku da se odmori i tijelu olakšava eliminaciju toksina.

Kada malo razmislite, shvatit ćete da sve religije potiču post. Post može trajati nekoliko dana i nekoliko tjedana. Post tijelu daje mogućnost da se nauči kako funkcionirati sa smanjenim unosom hrane.

Ukratko, post je zadovoljavanje tjelesnih potreba za svim makro i mikro nutrijentima uz značajno smanjenje unosa hrane. Post ni na koji način ne smije ugrožavati zdravlje.

Post se pokazao odličnim za one koji vode borbu sa suvišnim kilogramima i za one koji boluju od inzulinske rezistencije, visokog krvnog tlaka i kronične upale. Neki stručnjaci ističu da je post odličan za osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, astme, artritisa, dijabetesa tipa 2 i ozbiljnih autoimunih bolesti. Znanstvenici u Japanu već dulje vrijeme post koriste u liječenju ulceroznog kolitisa, hepatitisa, atopijskog dermatitisa i neurodegenerativnih bolesti.

Preuzmite Vodič za detoksikaciju!

Što se događa s tijelom tijekom posta?

Tijelo za energiju primarno koristi glukozu, jednostavan šećer (ugljikohidrat). Glukoza je najlakši i najdostupniji izvor energije. Mozak koristi oko 120g glukoze dnevno, što je 60 do 70% ukupne glukoze. Kada glukozu usporedimo s mašću, mast pruža čak dvostruko više energije, ali se puno sporije razgrađuje. Odraslo ljudsko tijelo ima dovoljno masti da preživi čak 2 do 3 mjeseca.

Tijekom posta tijelo umjesto šećera počinje sagorijevati mast jer jedino na taj način može doći do potrebne energije. Ako se post pravilno provodi, trebali bi imati više energije i povećanu razinu vitalnosti, smanjen osjećaj gladi i bolju kontrolu nad apetitom.

Dvije vrste stanica koriste glukozu kao izvor energije. To su crvene krvne stanice i moždane stanice. Kada smanjite unos hrane, tijelo mora pronaći način da ih opskrbi šećerom. Tada tijelo počinje pretvarati tkivo mišića u energiju. Na samom početku posta mozak također koristi tkivo mišića kao energiju. No, već nakon nekoliko dana jetra počinje otpuštati dovoljno ketona koji zaustavljaju korištenje mišića kao izvora energije. Na taj način tkivo mišića ostaje gotovo netaknuto i sačuvano. U razdoblju od prvog do trećeg dana posta tijelo počinje eliminirati toksine. Počinje čistiti probavni sustav tako da eliminira otpad. Sa svakim idućim danom vaše tijelo troši više kalorija, eliminira kiseline i toksine.

Vaše tijelo se neprestano detoksicira. Sa svakim izdahom otpuštate kiseline. Svaki dan gubite oko 2.5 litre vode. Svaki dan eliminirate metabolički otpad. Znojenje je prirodan i najučinkovitiji način detoksikacije, zbog čega se ne preporuča korištenje dezodoransa koji sprječavaju znojenje. Što je točno toksin? To je svaka molekula koja ne bi trebala biti prisutna u tijelu. Post ovaj tjelesni mehanizam eliminacije toksina dovodi na potpuno novu razinu jer tijelo ne mora voditi računa o hrani koju unosite, već samo o tome kako će se riješiti onoga što mu nije potrebno i što mu škodi.

Vrste posta

Smanjen unos kalorija

Smanjen unos kalorija za 15 do 40% je sasvim dovoljan za popravljanje osjetljivosti tijela na glukozu i inzulin, smanjenje krvnog tlaka i regulaciju srčanog ritma. Ograničenjem unosa kalorija ćete smanjiti sva oksidacijska oštećenja unutar tijela. Neka istraživanja su pokazala da smanjenjem unosa kalorija možete produljiti životni vijek i smanjiti rizik od nastanka kancerogenih stanica, bolesti bubrega i poremećaja u radu imunološkog sustava.

Prestanak unosa hrane

Ovakav post obično traje dan do dva i različiti stručnjaci će vam dati različita mišljenja po pitanju ovakve vrste posta. Naime, neka istraživanja su pokazala da povremeni prestanak unosa hrane može smanjiti rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetesa tipa 2. Prestanak unosa hrane na dan ili dva će potaknuti sagorijevanje zaliha masti, regulirati razinu krvnog tlaka i triglicerida.

Kombinirani post

Ovo je vrsta posta kada jedan dan jedete uobičajeno, a već idući dan drastično smanjite unos hrane. Stručnjaci ne potiču osobe na ovakvu vrstu posta jer tijelu predstavlja određeni šok. Tijelo se neprestano mora prilagođavati izmjenama unosa hrane i tekućine, što nikako nije dobro za osobe koje boluju od nekih bolesti ili uzimaju lijekove.

Preuzmite časopis Pripremite tijelo za plažu!

Kratak vodič za post

Tijekom posta je vrlo važno prakticirati pravilno i duboko disanje, redovito vježbati i potaknuti znojenje. Što češćim kretanjem i pojačanim znojenjem ćete potaknuti rad limfnog sustava i eliminaciju otpada iz probavnog sustava.

Od 12:00 do 20:00 sati

Ovo je najbolje razdoblje za objedovanje. Počnite sa svježim voćem i nastavite jesti svježu hranu sve do navečer (integralni kruh, svježe voće i povrće). Hrana koju jedete mora sadržavati dovoljno proteina i složenih ugljikohidrata. Najbolji izbor su riža, avokado, salata i povrtna juha.

Od 20:00 do 04:00 sati

Ovo je vrijeme kada ne biste trebali ništa jesti. Tijelo će sada apsorbirati sve nutritivne spojeve koje ste unijeli. Ako ćete jesti kasno navečer, omest ćete taj proces apsorpcije i asimilacije nutritivnih spojeva.

Postoje osobe koje poste jedan dan u tjednu i to rade svaki tjedan. Ovakav post neće donijeti naročite prednosti. S obzirom da je probavni sustav pokretač cijelog tijela, morate mu s vremena na vrijeme dati priliku da se odmori i oporavi.

Ponekad ljudi poste tako da unose samo sokove. Post sa sokovima je odličan jer ćete imati jako visoku razinu energije, a vaše pamćenje i koncentracija će biti na vrhuncu. Ovakav post nije dobro prakticirati previše često – najviše 2 puta godišnje. Ako planirate postiti sokovima, potreban vam je kvalitetan sokovnik koji iz hrane neće eliminirati nutritivne spojeve. Pravilan post sokovima donosi sljedeće prednosti za zdravlje:

 • tijelo opskrbljuje vrijednim biljnim nutritivnim spojevima (antioksidanti, vitamini, minerali)
 • regulira pH vrijednost tijela
 • potiče rad probavnog sustava
 • smanjuje stanična oštećenja
 • regulira razinu šećera
 • smanjuje DNA oštećenja
 • potiče eliminaciju toksina iz tijela
 • daje probavnom sustavu priliku da se odmori
 • potiče razgradnju i eliminaciju bubrežnih kamenaca
 • potiče mršavljenje
 • povećava razinu energije
 • smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Neke osobe poste tako da unose samo vodu. Ovo je post u pravom smislu riječi, ali ga stručnjaci ne preporučuju. Podsjećamo da je smisao posta dramatično smanjiti unos kalorija i istovremeno tijelo opskrbiti svim nutritivnim spojevima. Post koji se bazira samo na unosu vode to neće omogućiti.

Kada je najbolje vrijeme za post?

Postiti možete bilo kada, a idealno bi bilo kada niste pod velikim stresom. Postiti možete tijekom blagdana i ljeta. Ne preporuča se post tijekom zime, naročito ako ste pod visokom razinom stresa jer možete povećati rizik od nastanka gripe i prehlade. Upravo zbog toga većina stručnjaka preporuča post tijekom ljeta.

Trajanje posta možete odrediti sami. Neke osobe poste samo nekoliko dana, druge i do nekoliko mjeseci. Ako ste potpuno zdravi, trajanje posta bez straha odredite potpuno sami. Ako bolujete od nekih bolesti i poremećaja, prije početka posta se posavjetujte s liječnikom.

Tko ne smije postiti?

Post se ne preporuča osobama koje boluju od anoreksije, bulimije, aritmije i bolesti jetre. Post se ne preporuča ni trudnicama i dojiljama. Djeca također ne bi smjela postiti jer još uvijek rastu i razvijaju se. Sve osobe koje uzimaju bilo kakve lijekove trebaju se prije početka posta posavjetovati s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije