Ovi simptomi upućuju da ste pod kroničnim stresom!

Ovi simptomi upućuju da ste pod kroničnim stresom!

Ovi simptomi upućuju da ste pod kroničnim stresom!
  • Objavljeno: Utorak, 28.06.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kronični stres može doslovno preuzeti vaš život, naročito ako ne znate kako se učinkovito nositi s njime. Nažalost, kronični stres se javlja kod otprilike 20% svjetskog stanovništva. Kronični stres se ponekad može činiti poput crne rupe iz koje ne možete izaći, koliko god tražili izlaz.

Ako se pronalazite u ovome, onda postoji jako velika vjerojatnost da vodite borbu s kroničnim stresom, tjeskobom i anksioznošću. Donosimo vam simptome koji upućuju da ste pod kroničnim stresom. Ako osjećate poteškoće u samostalnom ublažavanju kroničnog stresa, svakako bi bilo dobro da se obratite stručnjaku.

Kronični umor

Stres oslabljuje imunološki sustav i crpi energiju iz tijela. Počet ćete se osjećati umorno i letargično. Ako se osjećate umorno čak i nakon adekvatne količine sna, velika je vjerojatnost da je u pitanju kronični stres.

Isprobajte 3 namirnice koje pobjeđuju stres!

Žudnja za slatkišima i škrobom

Kada smo pod stresom, često posežemo za nezdravom hranom koja sadrži prazne kalorije. To su obično slatkiši i hrana s visokim udjelom škroba. Osobama koje vode borbu s kroničnim stresom ovakva hrana služi kao utjeha i bijeg od stvarnosti.

Probavne smetnje

Anksioznost i stres negativno utječu na rad probavnog sustava. Naš probavni sustav je direktno povezan s mozgom i istraživanja su pokazala da razina dobrih bakterija unutar probavnog sustava utječe na razinu hormona stresa u tijelu. Kroničan stres i anksioznost mogu uzrokovati probavne smetnje, bolesti i poteškoće.

Isprobajte ananas jer potiče probavu, ublažava depresiju i stres!

Problemi sa spavanjem

Osobe koje imaju problema s kroničnim stresom vrlo često imaju i probleme sa spavanjem jer ne mogu utišati um i opustiti se. Kroničan stres i anksioznost povećavaju rizik od nastanka nesanice. Ako vodite borbu s nesanicom, stručnjaci preporučuju da probate meditirati, prije spavanja slušate umirujuću glazbu, popijete šalicu toplog čaja ili pripremite opuštajuću kupku.

Problemi s koncentracijom

Visoka razina hormona stresa u tijelu može uzrokovati probleme s koncentracijom i fokusom. Um ne zna kako ostati stišan, smiren i fokusiran na trenutnu aktivnost. Neuroni rade jako brzo, nakon čega se osoba vrlo često osjeća umorno i iscrpljeno.

Iako se anksioznost može činiti kao nešto što je neizlječivo i neizbježno, postoje koraci koji vam mogu pomoći u smanjenju razine hormona stresa, smiriti vas i opustiti:

Usvojite zdrave prehrambene navike – povećajte unos svježeg voća i povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki.

Redovito vježbajte – jedan od najlakših i najdjelotvornijih načina da pobijedite anksioznost je redovita tjelovježba i sudjelovanje u aktivnostima u kojima uživate.

Slijedite rutinu – potrudite se svaki dan slijediti istu rutinu jer tijelo to voli.

Naučite upravljati stresom – počnite redovito meditirati, prakticirati jogu i duboko i polako disati.

Spavajte – manjak sna uzrokuje povećanje razine hormona stresa u tijelu pa se potrudite da svaku večer spavate barem 7 do 8 sati.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije