Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mršavite u skladu sa svojim genima!

Mršavite u skladu sa svojim genima!

Mršavite u skladu sa svojim genima!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.10.2013.
  • Broj pregleda: 131
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada je prije nekoliko godina na Stanford Universityu 300 žena prekomjerne težine testiralo najpopularnije dijete za mršavljenje, koje su se, prije svega, razlikovale u sadržaju masti i ugljikohidrata, ustanovljeno je da se samo jedna među njima pokazala kao bolja, dok među ostalima nije bilo razlike. Zanimljivo je da je uspješnost unutar skupine žena s jednakom dijetom bila različita: neke su smršavile mnogo, druge vrlo malo. Istraživačima se rodila ideja kako su možda geni pojedinca odlučujući faktor da čovjek jednakom dijetom izgubi više ili manje kilograma. Temeljem toga započeli su novo istraživanje. Testirane žene tražili su uzorak DNK kako bi ustanovili kakve genetske značajke za metabolizam masti i ugljikohidrata imaju, te poklapa li se njihov genetski profil s vrstom dijete koju su probale. U istraživanju je sudjelovalo 100 žena i spoznaje su bile izuzetno zanimljive. Žene koje su mršavjele prema dijeti u skladu s njihovim genima, bile su dva do tri puta uspješnije u gubljenju suvišnih kilograma od onih koje nisu mršavjele temeljem analize DNK.

Povezanost između prehrane i gena proučava nutrigenetika, koja polako utire put i u svakodnevni život, iako je mnogi  još uvijek više smatraju samo znanošću. Jednostavno rečeno, radi se o tome da se na osnovi  gena spoznaje kakav je metabolizam pojedinaca za određene hranjive tvari i kako hrana koju konzumira utječe na ekspresiju njegovih gena. Upotrebna vrijednost nutrigenomike ne vidi se samo vezano za mršavljenje, već  i u smislu preventive određenih bolesti. Neki predviđaju kako se radi o znanosti koja bi mogla promijeniti cijelu budućnost zdravstva. Takozvana personalizirana prehrana, koja je pripremljena prema pojedincu i slijedi njegov genetski zapis, sigurno mnogo obećava u budućnosti. U ovom trenutku pojedincu se može pomoći da u svoj jelovnik uključi one namirnice koje su za njega osobno najznačajnije.

U Hrvatskoj se nutrigenetskim analizama bavi jedino tvrtka Cella Viva iz Zagreba. Uzorak sline pojedinca šalje se u najbolje laboratorije (potpuno anonimno) gdje se izdvaja DNK. Analiziraju se najistraženije varijante gena, čiji su utjecaj potvrdila opširna istraživanja na velikom broju ispitanika. Na temelju analize DNK se sastavlja personalizirani priručnik s uputama i smjernicama prilagođenima isključivo testiranoj osobi. U ovom trenutku istražuje se oko 70 mutacija na nešto više od 50 gena, a s vremenom će ih u svoje analize uključiti još i više, jer znanost stalno dolazi do novih spoznaja i povezuje nove gene i mutacije unutar njih s različitim područjima zdravlja. Analize DNK u ponudi Cella Vivae pokrivaju najvažnija područja zdravlja, kao što su zdravlje srčano-krvožilnog sustava, metabolizam masti i šećera, zdravlje kostiju, intolerancija laktoze, preosjetljivost na gluten, metabolizam alkohola, nikotina i kofeina.

Što je konkretno potrebno jesti i u kojim količinama, jasno je napisano u knjizi koju dobivate nakon analize DNK u laboratoriju i koja je za svakog pojedinca napisana na oko 100 stranica (analiza DNK Premium), tj. na oko 40 stranica, ako se radi o DNK Slim analizi za mršavljenje.

Geni utječu i na potrošnju energije te na izgradnju i rad mišića. Na temelju analize DNK saznaje se i kakav je sportski potencijal pojedinca: aerobni, anaerobni ili mješoviti, te u kojoj mjeri fizička aktivnost utječe na mršavljenje.

Potrebno je naglasiti kako se ne radi o dijagnostičkom postupku već o personaliziranoj prilagodbi prehrane s namjenom mršavljenja ili preventive čestih bolesti, čiji razvoj možemo spriječiti samo zdravom prehranom i životnim stilom.

Svoje gene ne možemo mijenjati ali im možemo prilagoditi način života i prehrane!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije