Doba je energije zemlje: kako prepoznati da ste u disbalansu

Doba je energije zemlje: kako prepoznati da ste u disbalansu

Doba je energije zemlje: kako prepoznati da ste u disbalansu
  • Objavljeno: Subota, 17.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Ovo doba godine, bablje ljeto, je u znaku energije zemlje. Osjećamo mir i stabilnost nakon vrućeg ljeta, a prije hladne i tmurne jeseni. Priroda je, sa svojim bogatstvom na vrhuncu. Rodna zemlja dala je svoje plodove - šljive, jabuke, kruške, grožđe, bundeve. Ovo je razdoblje kada čovjek ubire plodove svog rada i sprema se za povlačenje i mirovanje u razdobljima koja slijede (jesen i zima). U životnom ciklusu ljudi, zemlja simbolizira doba zrelosti kada se ostvarujemo kroz posao, obitelj, doba kada postajemo zreliji i mudriji.

Boje zemlje su tople boje rane jeseni - žuta, narančasta, oker, smeđa i zlatna. Osoba koja ima prevladavajuću energiju zemlje je stabilna, pouzdana, obiteljski tip koji okuplja ljude oko stola, ima razvijenu empatiju, uravnotežena je, prilagodljiva, s postignutom ravnotežom između primanja i davanja. Dobra energija zemlje podrazumijeva centriranost, stabilnost, podršku. Zemlja je poput majke koja nas njeguje, štiti i podržava te nam pruža stabilan temelj za rast. Ako je ta energija kod osobe u izrazitom disbalansu ona može postati kritična, cinična, sklona prevelikom razmišljanju, brizi, fizički se premalo kretati, nepovjerljiva, skeptična.

Koja hrana je hrana zemlje?

Meridijani i organi povezani sa zemljom su želudac i slezena (i gušterača). Oni simboliziraju uzimanje i transformaciju hrane, ali i informacija iz vanjskog svijeta. Po tradicionalnoj kineskoj medicini želucem se smatra probavni trakt od usta do početnog dijela tankog crijeva (dvanaesnik). Kroz usta uzimamo hranu, a tu počinje i njena prerada koja će završiti u rektumu. Okus koji podržava zemlju je slatko pa tako osobe kojima je narušena ova vrsta energije imaju stalnu potrebu za slatkim. Preporučuje se izbjegavati slatkiše i nadomjestiti slatko kroz okuse zrelog jesenskog voća i povrća (bundeve, luk, batat). Žitarica koja podržava zemlju je proso, a mahunarka slanutak.

Po tradicionalnoj kineskoj medicini u bubrezima se nalazi spremnik naše vitalne energije (ki, chi, prana). Dio te energije naziva se prenatalni ki, njega nasljeđujemo rođenjem, a drugi dio postnatali ki koji generiramo svojim načinom života. Postnatalni ki stvaraju pluća putem zraka, te želudac i slezena kroz hranu.

Neki od simptoma koji mogu upućivati na disbalans zemlje su: loš zadah, zatvor, prejaki apetit, podrigivanje, štucanje, povraćanje, problemi sa ženskim hormonima - neredovite menstruacije, problemi s laktacijom, suha koža, tromost, potreba za drijemanjem, bolovi u donjim leđima i koljenima, proširene vene, prolaps organa…

Trebali bismo biti podrška energiji zemlje u nama jer je ona temelj naše egzistencije, ona koja podržava rast i razvoj svih živih bića. To možemo činiti kroz ciljane vježbe (do in, yin joga, qi gong…) i meditacije koje stavljaju naglasak na uzemljenje, kroz odgovarajuću prehranu kao i kroz shiatsu tretmane. Podržimo svoju zemlju sada kada je njezino doba da bismo spremni dočekali metalnu jesen. To se zove živjeti u skladu s (majkom) prirodom!

O autorici:

Jelena Anja Krajcer se shiatsu terapijom bavi otkad je 2013. upisala u Zagrebu školu za shiatsu praktičara na Shiatsu škola Hrvatska. 2015. završava edukaciju i otvara studio na shiatsu tretmane i do in vježbe u Čakovcu. U međuvremenu se educira i na području posturalne terapije i yin yoge. 2021. otvara studio i u Varaždinu. Veseli je rad s ljudima i mogućnost pomaganja zajednici kroz svoje djelovanje. Više informacija na Facebook stranicama Studio Hara Čakovec i Studio Hara Varaždin.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije