Ryan Reynolds objavio video kolonoskopije i otkrio da ima polip: kako izgledaju simptomi?

Ryan Reynolds objavio video kolonoskopije i otkrio da ima polip: kako izgledaju simptomi?

Ryan Reynolds objavio video kolonoskopije i otkrio da ima polip: kako izgledaju simptomi?
  • Objavljeno: Subota, 17.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: ©buzzfuss/123RF.COM

Ryan Reynolds sa suprugom Blake Lively očekuje četvrto dijete, ali glumac je već danima u središtu pažnje radi jednog drugog razloga. Naime, otkrio je da je kolonoskopija kojoj se podvrgnuo nakon što je izgubio okladu - otkrila polip.

"Ovo vam je potencijalno spasilo život", rekao je njegov liječnik Jonathan LaPook u videu koji je Reynolds podijelio. "Ne šalim se. Nisam pretjerano dramatičan."

45-godišnji glumac i njegov vršnjak Rob McElhenney, objasnili su u videu objavljenom u utorak da je odluka o snimanju njihovih zahvata bila rezultat Reynoldsove izgubljene oklade s ovim glumcem i prijateljem da ne može tečno govoriti velški.

Nakon što su obojici otkriveni polipi, odlučili su se udružiti s organizacijom za podizanje svijesti o raku debelog crijeva Lead From Behind, kako bi potaknuli ljude, posebno muškarce, da obave ovaj važan pregled.

"U normalnim okolnostima nikad ne bih dao da se neki medicinski postupak stavi pred kameru i potom podijeli. Ali ovo može podići svijest o nečemu što će spasiti živote i to mi je dovoljna motivacija da pustim film o tome kako mi guraju kameru u stražnjicu", rekao je Reynolds kojem je kolonoskopijom na desnoj strani debelog crijeva pronađen i uklonjen „izuzetno suptilan polip", piše Page Six. Što se tiče McElhenneyja, njegov liječnik je otkrio je da su pronašli tri polipa koji nisu izgledali zabrinjavajuće, ali da je dobra stvar što su rano otkriveni i uklonjeni.

S obzirom da Reynolds nije imao nikakve simptome prije nego mu je otkriven polip, liječnik je naglasio da se upravo zato i radi ova pretraga.

Rak debelog crijeva se može spriječiti. Ako imate 45 ili više od 45 godina, razgovarajte s liječnikom o kolonoskopiji, piše u poruci na kraju videa.

Što su polipi?

Polip je izraslina tkiva crijevne stijenke koji raste u unutrašnjost šupljine (lumena) crijeva i obično je dobroćudan. Oni mogu na crijevnoj sluznici rasti slično kao bradavice na koži, na peteljci ili mogu rasti na širokoj bazi na sluznici crijeva. Razlikuju se po veličini, a najčešće su smješteni u donjem dijelu debelog crijeva i rektumu (završnom) debelom crijevu.

Oko 25% ljudi s rakom debelog crijeva imaju i polipe drugdje u debelom crijevu. Postoje čvrsti dokazi da je velika vjerojatnost prelaska adenomatoznog polipa u kancerogeni polip, ako se ti polipi ostave u debelom crijevu. Što je polip veći, to je veća opasnost da je kancerogen.

Polipi simptomi i dijagnoza

Većina polipa ne uzrokuje simptome, ali najčešći simptom je krvarenje iz rektuma. Veliki polip može uzrokovati grčeve, trbušnu bol ili suženje crijeva te mogu izlučivati vodu i soli uzrokujući jaki vodenasti proljev što može imati za posljedicu niske razine kalija u krvi (hipokalijemija). Taj tip polipa je vjerojatnije kancerogen ili može postati kancerogen.

Liječnik može prstom u rukavici osjetiti polipe u rektumu, ali se obično otkriju za vrijeme rutinske sigmoidoskopije (pretraga rektuma i donjeg dijela debelog crijeva savitljivom cijevi za promatranje). Kada sigmoidoskopija utvrdi polip, radi se kolonoskopija (pretraga debelog crijeva savitljivom cijevi za promatranje) cijelog debelog crijeva. Ta potpunija i vjerodostojnija pretraga se radi jer osoba često ima više od jednoga polipa i zbog toga što jedan ili više njih mogu biti kancerogeni. Kolonoskopija također omogućuje liječniku da uzme uzorak za biopsiju iz bilo kojeg područja koje se čini kancerogenim, piše Medicinski priručnik.

Polipi liječenje

Polipi se uklanjaju za vrijeme kolonoskopije rezanjem ili električnom petljom. Kirurški zahvat na trbuhu je potreban ako polip nema peteljke ili ga se ne može ukloniti za vrijeme kolonoskopije.

Uklonjene polipe ispituje patolog. Ako se utvrdi da je polip maligan (kancerogen), liječenje ovisi o nekoliko čimbenika. Na primjer, opasnost od proširenja raka je veća ako je karcinom zahvatio peteljku polipa ili je bliži odrezanom kraju. Patolog na temelju mikroskopskog izgleda procjenjuje polip i izdaje nalaz. Ako je rizik malen, ne treba nikakvo liječenje. Ako je rizik velik, kirurški se uklanja zahvaćeni dio debelog crijeva. Nakon uklanjanja polipa potrebni su kontrolni pregledi u razdobljima koje odredi liječnik.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije