Prvi kućni test koji istovremeno otkriva i gripu i covid

Prvi kućni test koji istovremeno otkriva i gripu i covid

Prvi kućni test koji istovremeno otkriva i gripu i covid
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Sudeći prema novom američkom medicinskom izumu, uskoro bismo se mogli sami dijagnosticirati na gripu i covid. Ako imate temperaturu i kašljete, ne morate više ići liječniku da biste saznali radi li se o gripi ili Covidu, prenosi CNN.

Prošloga petka američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je prvi kućni test koji može otkriti gripu i/ili Covid-19. Test, koji je izradila kalifornijska biotehnološka tvrtka Lucira Health, funkcionira tako da sami sebi uzimate bris nosa, a rezultati dolaze već nakon otpilike pola sata. U SAD-u se može kupiti bez recepta i ovlašten je za samostalnu upotrebu svih osoba starijih od 14 godina, a mogu ga koristiti i odrasle osobe u svrhu testiranja djece starije od 2 godine.

Test može identificirati negativan rezultat za virus tipa A koji uzrokoje gripu s više od 99 posto točnosti i pozitivan rezultat s više od 90 posto točnosti. Sto posto je točan za negativne covid uzorke i više od 88 posto točan za pozitivne rezultate.

Nije bilo dovoljno slučajeva gripe koju uzrokuje virus tipa B dok je tvrtka testirala učinkovitost proizvoda pa kažu da će morati ponoviti test kada bude dovoljno virusa cirkuliralo u populaciji. No, za sada je u laboratorijskim studijama zabilježio gotovo 100 posto negativnih slučajeva. Uz napomenu da svi testovi nose rizik od lažno pozitivnih ili negativnih rezultata, FDA savjetuje osobama koje su pozitivne na gripu ili covid da poduzmu mjere opreza kako ne bi širili bolest.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije