Hashimoto tireoiditis – simptomi i liječenje

Hashimoto tireoiditis – simptomi i liječenje

Hashimoto tireoiditis – simptomi i liječenje
 • Objavljeno: Subota, 03.08.2019.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Hashimoto tireoiditis, ili Hashimotova bolest je upala štitne žlijezde i spada u jednu od najčešćih dijagnoza, pogotovo kada je riječ o štitnjači. Žene su najčešći pacijenti, ali i muškarci obolijevaju od Hashimota. Ako imate ove simptome, možda i vi imate podmuklu Hashimoto bolest.

Simptomi Hashimoto tireoiditisa

 • teškoće pri koncentraciji
 • demotiviranost
 • umor
 • fizička slabost
 • gubitak kose
 • promukli glas
 • poteškoće s gutanjem
 • debljanje
 • naticanje ruku, stopala i lica
 • smanjeni libido ili gubitak libida
 • bolovi u mišićima i zglobovima

Ako se upala uzrokovana Hashimotom ne liječi, dolazi do propadanja štitne žlijezde, pa uz gore navedene simptome javljaju se još neki.

Dodatni Hashimoto simptomi

 • mršavljenje
 • anksioznost
 • panični napadaji
 • znojenje

Obratite pažnju i na sljedeće simptome koji ukazuju na početak bolesti:

 • zatvor ili opstipacija
 • proljevi
 • nadutost
 • vraćanje želučane kiseline

Stres nastaje u glavi, a prvi simptomi se javljaju u trbuhu

Zapamtite da simptomi upozorenja uvijek dolaze iz trbuha, drugim riječima, sve bolesti započinju u glavi i u crijevima!

To znači da uvijek kada se nešto događa s trbuhom i probavom trebamo shvatiti da smo na autocesti koja vodi u bolest. Ako su probavni simptomi već tu i želimo prekinuti razvitak bolesti, moramo pronaći uzrok, a uzrok je uvijek u glavi.

Svi nosimo sa sobom mentalni stres. Uz takav kaos u glavi tijelo žudi za isto tako kaotičnom hranom koju nazivamo brza hrana ili fast food hrana. Svaka hrana napravljena na brzinu i pojedena na brzinu, premda i u vašem vlastitom domu, je fast food hrana. Hamburger kupljen usput na cesti i prožvakan na miru i sa zadovoljstvom manje je štetan nego kad pripremite brzinski obrok kod kuće i pojedete ga u stresu.

Sama riječ govori što je najveći problem konzumiranja ove hrane – brzina jedenja. To je kao da auto, koji može maksimalno voziti 160 km/sat, vozimo 180 ili više km/sat.
Isto to činimo svojoj probavi, stišćemo „gas do daske“. Osnovna činjenica na koju zaboravljamo je da probava treba mir i vrijeme. Osim toga, probavni organi trebaju energiju, a pod pritiskom troše puno više energije nego bi trebali. Iz dana u dan, iz sata u sat i malo po malo mi ostajemo bez energije.

Zašto žurimo?

Žurimo jer smo u nesvijesti, tj. nismo svjesni sadašnjeg trenutka pa nam takvo postaje i jedenje. Jedemo, a mislimo kako moramo što brže pojesti kako bi prionuli na novi zadatak. Jedna od ključnih stvari koja dovodi do bolesti je i ključna stvar za ozdravljenje, a to je brzina jedenja. Da, tako je jednostavno, a opet toliko kompleksno i nemoguće pa tražimo komplicirana rješenja.

Liječenje ne ide bez liječenja adrenalne žlijezde

Hashimotov tireoiditis je upalna bolest. Hashimoto nije uzročno hormonski poremećaj, nego upalni i imunološki poremećaj. Ipak, 90% Hashimoto pacijenata razvija hipotireozu, pa to na kraju postaje hormonski poremećaj. Osim toga, Hashimoto nas može učiniti i manje lijepima, kad vrat otekne kod pojave guše.

Kako je Hashimoto uzrok 90% hipotireoze, moramo istovremeno razmišljati o liječenju upale, autoimunog poremećaja i hormonskog poremećaja.

Adrenalne žlijezde koje luče kortizol reagiraju na svaki naš mentalni stres, stresnu misao. Znakovi stresa, uzrokovani aktivacijom adrenalne žlijezde su:

 • nedostatak zraka
 • zatvor ili opstipacija
 • proljev
 • bol u donjem dijelu leđa
 • teški želučani bolovi
 • nadutost

Kortizol je droga bez koje ne možemo. Kortizol nas budi ujutro i podsjeća nas da smo živi. On se luči u visokim koncentracijama ujutro da bi nas probudio, drži nas budnima tijekom dana i navečer se stišava kako bi mogli na spavanje. Kortizol nadzire i štitnjaču i probavu.

No, stalno izlučivanje kortizola u stresu dovodi do kronično visokih koncentracija. Nakon toga dolazi do automatskog izlučivanja kortizola i kad stresa nema jer stres ostane u glavi, kao dio navike.

Kako kortizol kontrolira produkciju hormona štitnjače, mijenja se i funkcija štitne žlijezde. Nakon nekog vremena slijedi obrnut odgovor – ujutro je kortizol nizak, pa se ne možemo probuditi, a navečer visok pa ne možemo zaspati. Budimo se kao prebijene mačke, jedva odradimo cijeli dan, a onda cijelu noć bdijemo.

Tu se sada uključuje i adrenalin koji nastoji dignuti tlak da uspijemo kako tako preživjeti dan, ali može izazvati lupanje srca i visoki tlak, što vodi u anksioznost. Na kraju kortizol pada na niske vrijednosti tijekom cijelog dana i to stanje se zove sindrom adrenalnog umora. On se očituje niskim tlakom, palpitacijama (lupanje srca), iscrpljenošću, čestim uriniranjem, žeđi, žudnjom za slanom hranom.

Nema problema sa štitnjačom bez problema s adrenalnom žlijezdom

No, situacija često nije jednostavna i potrebno je odrediti protokol liječenja. Iscrpljena adrenalna žlijezda je uvijek periferna žrtva. Na početku treba postaviti pitanje kojim putem je došlo do toga, pa fokus treba staviti na gušteraču, jetru, crijeva ili adrenalnu žlijezdu.

Iscrpljivanje svih ovih organa vodi u bolest. Gušteraču uništavamo sa slatkom hranom, jetru s prekomjernom hranom i lijekovima, crijeva s prehrambenim stresom i adrenalnu žlijezdu s mentalnim stresom. Barem znamo put opravka, eliminirati stres.

Kronična bolest započinje u glavi, a prve simptome uočavamo u probavnom traktu. Ako se radi o Hashimotu, očituje se autoimunom upalom koju dijagnosticiramo nalazom povišenog titra antitijela i s nalazima koji ukazuju na smanjenu funkciju štitnjače. Ponekad žene (koje su najčešći pacijenti) imaju simptome, ali nemaju povišena antitijela. To je u slučajevima ranog stadija bolesti, slabosti imunološkog sustava koji je iscrpljen ili disbalansa imunološkog sustava Th1 i Th2.

Osim mentalnog stresa i iscrpljivanja organizma preko njegovog radnog kapaciteta, drugi uzroci Hashimota se lako nadovežu na slab organizam i potiču razvoj bolesti: nedostatak cinka, selena, željeza, infekcije s EB virusom, borelijom, mikoplazmom itd. No, upala koja je podloga, svim navedenim problemima podloga su upaljena crijeva.

Kao što je već navedeno, Hashimoto počinje kao upalna bolest, stoga trebamo smanjiti upalu.

Dugotrajno neliječena upala oštećuje štitnjaču i uzrokuje hipotireozu (ponekad, puno rjeđe i hipertireozu), oštećuje imunitet, jetru, gušteraču, crijeva.

Upalu ćemo najbolje smanjiti s protokolom protuupalne dijete. Štitnjaču i adrenalnu žlijezdu štitite s čuvanjem energije, eliminacijom stresa i zdravom prehranom (to ne podrazumijeva samo zdravu hranu). Gušteraču štitite tako da izbacite slatko, a jetru tako da pazite što unosite u sebe i kako. Crijeva štitite ako polako jedete, dugo kuhate hranu, jedete zdravo i ako ne radite kompromise.

Liječite svoju bolest holistički (grčka riječ hólos ima 2 značenja, cjelovit i svet). Cjelovitost je dakle svetinja.

Živite po svojoj istini, maknite se od kompromisa, naučite komunicirati, tražite što vam treba, usporite, poklonite vrijeme i pažnju kako i s kim jedete. Prije svega morate odlučiti da želite biti zdravi.

Vezani sadržaj:

Za više informacija posjetite www.mulier.hr!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije