IntoxDetox ili kako pronaći fizičku i mentalnu ravnotežu?

IntoxDetox ili kako pronaći fizičku i mentalnu ravnotežu?

IntoxDetox ili kako pronaći fizičku i mentalnu ravnotežu?
 • Objavljeno: Nedjelja, 16.09.2018.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Što je život? Intoksikacija ili detoksikacija?

Dat ću primjer jednog i drugog kroz prehranu.

Intoksikacija

Kao dijete želite slatkiše i/ili fast food. Ako je mama dobra kuharica, dopast će vas barem jednom tjedno kolači ili torta. Pa tako kroz cijelo djetinjstvo. Postajete ovisni o slatkoći života.

Što se događa kod kontinuiranog unošenja slatkoga? Ako se vrlo živahno dijete i igrate se cijeli dan vani (to valjda više ne postoji), onda je dobra šansa da potrošite te ugljikohidrate (makar tjelesna aktivnost nije uvijek tako povezana s potrošnjom kalorija). No, velika je šansa da tijelo spremi višak ugljikohidrata kao mast u masno tkivo.

I tijelo je zapamtilo ovaj događaj.

To je postala navika. A ta navika ima svoj slijed: želja za slatkim, zadovoljstvo (pozitivno), mogućnost debljanja (negativno).

Ovdje neću govoriti o poremećaju u radu hormona koji se dešava kod kontinuiranog unošenja slatke hrane. A taj će se očitovati kad tad. Ovdje neću govoriti o emotivnim razlozima uzimanja slatke hrane i nasljeđivanja određenog ponašanja u obitelji (pa tako nije čudno da nasljeđujemo i iste bolesti).

U svakom slučaju najveća je mogućnost da takva osoba kad odraste nastavi s navikom uzimanja slatkiša. To jest intoksikacija tijela. Ja osobno nisam nikad jela slatko kao dijete, pa nitko ne može reci da nema djeteta kojem mama ne sprema kolače.

Međutim, gdje je tu ravnoteža? Nakon intoksikacije trebala bi slijediti detoksikacija. Što to znači? Da trebate ići na program detoksikacije? Povremeno trebate, ako ste stariji od 40 god, ali…

Tijelo samo po sebi svaku noć prolazi procese detoksikacije. Da se to ne događa, mi bi umrli. No, postoje neka pravila. Da bi tijelo započelo proces detoksikacije potrebno je najmanje 6 sati da ne jedemo! Ako nam je zadnji obrok u 18 sati, onda detoksikacija započinje u ponoć. Tijelo se čisti po noći. Na staničnoj razini dolazi do izbacivanja natrija i svih otpadnih tvari iz stanice. To stanicu priprema na nove izazove sljedećeg dana.

Ako smo jeli kasno i proces detoksikacije je započeo kasno, onda je ujutro velika mogućnost da je tijelo još puno toksina koje treba izbaciti. Zato je neoprostiva nutricionistička preporuka da doručak treba biti kraljevski. Ako želite biti zdravi, ako želite mentalnu jasnoću i snažno tijelo, onda će vaš (prvi) doručak biti tekućina i puno voća (koje sadrži puno tekućine) kroz prva 2-3 sata nakon buđenja. A nakon toga možete jesti što je potrebno. Žene koje imaju probleme sa štitnjačom najbolje da što ranije jedu proteinski obrok, djeca ugljikohidrate…svakome svoje. Tekućina i voće kroz jutro omogućuje da tijelo izbaci toksine koji su se nakupili od prethodnog dana i noći.

To je ključno. Tijelu je potrebno dvostruko više vremena za detoksikaciju nego što je vrijeme koje ste proveli u intoksikaciji.

Još nešto. Da bi tijelo moglo izbaciti natrij iz stanice, pa prema tome i toksine, dvije su ključne stvari, a to je dovoljna količina svjetlosti (što znači kretanje na otvorenom, ne u teretani!) i dovoljna količina omega 3 masnih kiselina.

Stalno ste umorni i debljate se? Možda vam nedostaje ovaj mineral!

Omega 3 masne kiseline omogućuju da svjetlo može ući u stanicu i da procesi mogu započeti.

Suma sumarum, ako ste odlučili jesti slatkiše i/ili fast food, onda trebate znati da je to intoksikacija. To je u redu (ne u potpunosti!), sve dok vodite računa da tijelu trebate dati šansu da se očisti (kretanje, sunce, ne jesti kasno navečer, ujutro doručkovati voće i piti puno tekućine).

Ako to ne napravite, osjećat ćete se naduto, tromo, umorno, a kronični zdravstveni problemi će se pogoršavati.

Navela sam par primjera intoksikacije:

 • redovito uživanje u slatkišima i/ili fast food hrani,
 • kasno jedenje po noći,
 • obilan doručak umjesto voća I tekućine,
 • nedostatak kretanja,
 • nedostatak boravka na suncu,
 • nedovoljna količina omega 3 masnih kiselina.

Gdje su još?

 • detalji poput krivog kombiniranja hrane što dovodi do toga da se hrana ne probavi do kraja, pa se stvara više otpadnih produkata nego što tijelo ima koristi od hrane (kao npr. meso i kruh zajedno..),
 • obroci na nogama, što produbljuje stres, aktivira simpatikus (koji na probavu djeluje tako da usporava probavu, pa dolazi do zatvora),
 • obroci uvijek u drugo vrijeme što onemogućava želucu da pripremi dovoljne količine solne kiseline i enzima za probavljanje hrane,
 • nedovoljno žvakanje koje smanjuje užitak jer se ugljikohidrati ne stignu probavljati u slini, pa ne osjetite dovoljnu slatkoću namirnica, a hrana ostaje neprobavljena,
 • brzo gutanje hrane koje ubacuje u želudac hranu koja stiže nepripremljena iz usta za probavu u želucu i tako se stvaraju toksini.

Dakle, ako zaista želite uživati u životu, onda svjesno odredite sebi, svom tijelu malo reda. Držite se svoje zdravstvene discipline. Ona će Vam donijeti više energije I više pameti (bistriji um dolazi na vidjelo gdje je higijena iliti detox na djelu). Uživajte u hrani, možete jesti koliko god želite, ali NAUČITE kako pravilno jesti, UVJEŽBAJTE to. Ako uživate u hrani, nikad se nećete udebljati. Svaki užitak potiče i samopouzdanje koje potiče disciplinu…pa vi onda vidite.

IntoxDetox se događa u svakoj minuti! Naime, najvažnija intoksikacija i najvažnija detoksikacija je disanje. Zrak je najvažnija hrana (zato razmislite dobro gdje živite). A izdahom izbacujemo što nam ne treba. Zdravi izdah traje upravo duplo dulje od udaha. Potrebno je nam je duplo više vremena da izbacimo iz svog tijela sve što nam šteti.

Potrebno nam je duplo više vremena da se riješimo stvari, nego što nam je potrebno da ih primimo.

Tako funkcionira i naš um i naše emocije.

Npr. kao dijete, u situaciji lako prihvatimo mišljenje i stav roditelja, ali nam treba puno duže da se toga riješimo kada taj stav prestane biti dobar za nas. Jednako je s emocijama.

Brzo se naljutimo? Koliko nam treba da se odljutimo?

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije