Kako HIV utječe na tijelo?

Kako HIV utječe na tijelo?

Kako HIV utječe na tijelo?
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.11.2015.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Virus humane imunodeficijencije (HIV) napada i uništava CD4+ stanice, stanice koje pripadaju tipu T stanica. T stanice su kritične za rad imunološkog sustava. One su odgovorne za obranu od bolesti i većine infekcija, uključujući i virusne infekcije.

Kako se virus širi, tako napada sve veći broj CD4+ stanica. Bez adekvatne terapije, ovaj ciklus se nastavlja sve dok imunološki sustav pojedinca ne postane ozbiljno ugrožen. Tijelo postaje osjetljivije na sve vrste infekcija i bolesti. Brzina širenja virusa ovisi o brojnim faktorima, kao što su dob, cjelokupno zdravstveno stanje i stadij same infekcije.

Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS) je finalni stadij HIV-a. U ovom stadiju je imunološki sustav već ozbiljno oslabljen, a rizik od nastanka drugih vrsta infekcija vrlo visok. Neće svaka osoba, zaražena HIV-om dobiti AIDS. U nastavku pročitajte najčešće negativne posljedice HIV-a koje se mogu spriječiti uz odgovarajuću terapiju.

Imunološki sustav

Vaš imunološki sustav je taj koji sprječava nastanak bolesti i infekcija. Bijele krvne stanice vaše tijelo brane bolesti i infekcija. Kada HIV uđe u tijelo, on odmah počinje napadati CD4+ stanice. Kako se virus širi, tako vaš imunološki sustav postaje sve slabiji.

Na samom početku infekcije, simptomi će biti jako blagi, čak i neprimjetni. Nekoliko mjeseci od infekcije simptomi postaju intenzivniji:

 • groznica
 • zimica
 • noćno znojenje
 • dijareja
 • glavobolja
 • bolovi u mišićima
 • bolovi u zglobovima
 • grlobolja
 • osip
 • otečene limfne žlijezde
 • čirevi u ustima ili na genitalijama.

Prvi stadij zaraženosti HIV-om se naziva akutni stadij. Virus se u ovom stadiju širi jako brzo. Možda nećete imati nikakve simptome zbog čega veliki broj ljudi u ovom stadiju ni ne zna da je zaražen. U prvom stadiju ćete vjerojatno osjećati simptome slične gripi, smanjenje apetita, glavobolju i znojenje tijekom noći.

Sljedeći stadij se naziva klinički latentni stadij. On u prosjeku traje 8 do 10 godina, ali u nekim slučajevima traje i puno dulje. Kako infekcija virusom napreduje, tako se broj zdravih CD4+ stanica smanjuje. To uzrokuje nastanak sljedećih simptoma:

 • umor
 • kratkoća daha
 • kašalj
 • groznica
 • natečeni limfni čvorovi
 • gubitak težine
 • proljev.

Ako infekcija HIV-om uznapreduje do AIDS-a, drastično se povećava rizik od nastanka ozbiljnih infekcija i bolesti. Osobe koje imaju AIDS, imaju povećan rizik od nastanka bolesti očiju, pluća i poremećaja u radu probavnog sustava. AIDS povećava rizik od infekcije virusom herpesa, poznat pod nazivom citomegalovirus.

AIDS može povećati rizik od nastanka Kaposijevog sarkoma. To je zapravo rak stijenki krvnih žila. Vrlo je rijedak u općoj populaciji, ali je čest među osobama koje su HIV pozitivne. Najčešći simptomi su crvene ili tamno ljubičaste lezije na području usta i kože. To također može uzrokovati probleme u radu pluća, probavnog sustava i drugih unutarnjih organa. HIV i AIDS povećavaju rizik i od nastanka limfoma, a prvi znakovi su natečene limfne žlijezde.

Dišni i kardiovaskularni sustav

HIV povećava rizik od nastanka prehlade, gripe i pneumonije. Istraživanja su pokazala da HIV može uzrokovati nastanak oportunističkih bolesti pluća. Bez odgovarajuće terapije, HIV pozitivna osoba ima povećan rizik od nastanka tuberkuloze, pneumonije i pneumocistične pneumonije (PCP) koja uzrokuje poteškoće s disanjem, kronični kašalj i groznicu.

HIV povećava rizik od nastanka plućne arterijske hipertenzije (PAH). PAH je vrsta visokog krvnog tlaka u arterijama koje pluća opskrbljuju hranjivim tvarima. To dodatno opterećuje srce.

Ako je HIV uznapredovao do zadnjeg stadija, odnosno do AIDS-a, imunološki sustav je oslabljen i povećava se rizik od nastanka tuberkuloze. Tuberkuloza je vodeći uzročnik smrti kod osoba koje pate od AIDS-a. Najčešći simptomi su bolovi u prsima, kronični kašalj i iskašljavanje krvi.

Probavni sustav

HIV povećava rizik od nastanka kandidijaze. Najčešći simptomi su upala i bijeli film na jeziku. Također može uzrokovati upalu jednjaka, što značajno otežava gutanje. Druga virusna infekcija, koja također utječe na zdravlje usne šupljine je leukoplakija. Ona može uzrokovati bijele lezije na području jezika.

Salmoneloza je infekcija koja se širi konzumacijom kontaminirane hrane ili vode. Može uzrokovati dijareju, bolove na području abdomena i povraćanje. Svatko može patiti od salmoneloze, ali ako ste HIV pozitivni, povećava se rizik od nastanka niza komplikacija ove infekcije.

Konzumacija kontaminirane hrane i vode može uzrokovati nastanak parazitske crijevne infekcije, poznate pod nazivom kriptosporidioza. Ona utječe na rad žučnih vodova i crijeva. Čak može uzrokovati i kroničnu dijareju. Kriptosporidioza se može javiti i kod osoba čiji je imunološki sustav jak, ali može postati kroničan problem kod osoba kod kojih je razina CD4+ stanica ispod 200.

Nefropatija uz HIV se javlja kada se upale filteri unutar bubrega. Tada otežano uklanjanju otpad i toksine iz tijela. Poremećaji u radu probavnog sustava, koji su uzrokovati HIV-om, mogu uzrokovati smanjenje apetita i nagli prekomjeran gubitak tjelesne težine.

Središnji živčani sustav

Postoje značajne neurološke komplikacije AIDS-a. Iako HIV u pravilu neće izravno inficirati živčane stanice, inficirat će stanice koje podržavaju rad i okružuju živčane stanice.

Način na koji HIV oštećuje središnji živčani sustav znanstvenicima još uvijek nije potpuno jasan. Uznapredovala infekcija HIV-om može oštetiti živce i uzrokovati nastanak neuropatije. Također može uzrokovati male rupe i udubljenja na području perifernog živčanog sustava, što u konačnici uzrokuje bolove, osjećaj slabosti i poteškoće u hodanju.

HIV i AIDS mogu uzrokovati i nastanak demencije. Druge moguće komplikacije su kronična upala mozga i leđne moždine. Simptomi mogu biti osjećaj zbunjenosti i glavobolje. AIDS može uzrokovati slabljenje pamćenja, anksioznost i depresiju. U najtežim slučajevima može uzrokovati halucinacije i psihoze. Neke osobe osjećaju glavobolje, poteškoće u održavanju tjelesne ravnoteže i probleme s vidom.

Koža

Simptomi HIV-a se mogu primijetiti i na koži. Oslabljeni imunološki sustav tijelo ostavlja podložnijim na različite infekcije, uključujući i infekcije virusom herpesa. Herpes uzrokuje nastanak čireva na području usta ili genitalija.

HIV pozitivne osobe imaju povećani rizik od nastanka herpes zostera, a najčešći simptomi su bolan osip popraćen plikovima. Još jedan od čestih simptoma HIV-a su kvržice na koži koje su bolne na dodir i svrbe.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije