Ove navike negativno utječu na razinu hormona!

Ove navike negativno utječu na razinu hormona!

Ove navike negativno utječu na razinu hormona!
  • Objavljeno: Srijeda, 04.05.2016.
  • Broj pregleda: 1.594
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Našim tijelom kolaju hormoni koji su odgovorni za regulaciju niza važnih tjelesnih funkcija. Reguliraju razinu stresa, raspoloženje, libido, tjelesnu težinu i apetit. Neke navike, koje vam naizgled djeluju potpuno bezazleno, mogu narušiti hormonalnu ravnotežu i samim time negativno utjecati na različite tjelesne funkcije.

Loše navike spavanja

San i potrebu za spavanjem regulira unutarnji, odnosno, biološki sat. Brojna istraživanja su pokazala da postoji jasna povezanost između razine hormona u tijelu, kvalitete sna i potrebe za spavanjem.

Prepoznajte hormonalnu neravnotežu!

Fluktuacije hormona u tijelu mogu utjecati na menstrualni ciklus, razinu stresa, šećera u krvi i raspoloženje. Sve to negativno utječe na kvalitetu sna i u većini slučajeva smanjuje potrebu za spavanjem.

Manjak tjelovježbe

Redovita tjelovježba ima brojne prednosti za zdravlje. Osim što povećava razinu energije i regulira tjelesnu težinu, tjelovježba direktno utječe i na razinu hormona u tijelu.

Prirodnim putem povećajte razinu hormona sreće!

Tijekom vježbanja se oslobađaju endorfini ili hormoni sreće koji popravljaju raspoloženje, povećavaju razinu energije i potiču pozitivno razmišljanje. Endrofini također utječu na libido, održavaju imunološki sustav jakim i brane tijelo od različitih mikroba.

Manjak kardiovaskularne aktivnosti

Možda svaki dan idete u teretanu. Ako se vaši treninzi sastoje isključivo od vježbi snage, postoji velika vjerojatnost da će doći do hormonalne neravnoteže u tijelu, naročito hormona koji reguliraju razinu apetita.

Provjerite suptilne znakove hormonalne neravnoteže!

Istraživanja su pokazala da osobe koje preskaču aerobnu tjelovježbu imaju povećan rizik od nastanka povišene razine hormona gladi u tijelu, ghrelina. Razina ghrelina je usko povezana s time koliko aerobne aktivnosti uvodite u svoj dan.

Prekomjeran unos slatkiša

Ako se vaša prehrana sastoji od slatkiša i procesuirane hrane, postoji velika vjerojatnost da vodite borbu sa suvišnim kilogramima. Brojna istraživanja su pokazala da prekomjeran unos slatkiša povećava rizik od nastanka metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Saznajte koji se hormoni svaki mjesec poigravaju vama!

Previše šećera može uzrokovati inzulinsku rezistenciju. Inzulinska rezistencija je nemogućnost tijela da pretvori šećer u energiju za stanice.

Pratite niskokalorični plan prehrane

Istraživanja su pokazala da nizak unos kalorija povećava rizik od nastanka hormonalne neravnoteže. Rigorozne dijete, prehrana koja se temelji na sokovima i prečeste detoksikacije mogu imati negativan utjecaj na razinu hormona u tijelu.

Ne možete smršaviti? Možda su u pitanju ovi hormoni!

Svaka dijeta koja previše ograničava unos kalorija može uzrokovati dramatične hormonalne promjene, a naročito negativno utječe na razinu estrogena. Iako ćete brzo izgubiti kilograme, raspoloženje će biti loše, apetit nekontroliran i san loše kvalitete.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije