Kako pušenje utječe na vaš izgled

Kako pušenje utječe na vaš izgled

Kako pušenje utječe na vaš izgled
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 31.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vrećice ispod očiju

Ako pušite, već znate da trebate prestati. To je loše za vaše srce, pluća, mozak i seksualni život. Zar ne mrzite kad se neprospavana noć vidi na vašem licu?

Ako pušite, imate četiri puta veću vjerojatnost da ćete imati problema sa spavanjem od nepušača. Moguće je da zbog previše nikotina imate probleme sa spavanjem.

Psorijaza

Psorijaza je autoimuna bolest koja se može pojaviti čak i ako nikada niste zapalili cigaretu.

Međutim, ako pušite, rizik od oboljenja se povećava. Prema studiji iz 2007. godine, ako pušite kutiju cigareta na dan 10 godina ili manje, rizik od psorijaze raste za 20%, ako pušite 11-20 godina, a rizik je 60% veći, a za one koji puše preko dva desetljeća, rizik se udvostručuje.

Više informacija o psorijazi potražite OVDJE.

Žuti zubi

Ako pušite, možete se pozdraviti s biserno bijelim osmijehom. Nikotin u cigaretama je zaslužan za to. Uz novac koji trošite na cigarete dodajte i trošak izbjeljivanja zubi.

Više informacija o oralnoj higijeni pronađite OVDJE.

Prerano starenje i bore

Bore se često pojavljuju kod relativno mlade osobe koja puši. Stručnjaci se slažu da pušenje ubrzava starenje, tako da se pušači izgledaju u prosjeku 1,4 godina starije od nepušača. Zašto se to događa? Pušenje koči dotok krvi koja čuva kožu mekom i zdravom.

Žuti prsti

Nikotin iz dima će osim zubi obojiti i vaše prste. Možda ste već pokušali trljati prste limunom ili nečim drugim kako bi se riješili ružne žute boje. Zar ne bi bilo jednostavnije i manje bolno jednostavno prestati pušiti?

Stanjivanje kose

Kao da starenje kože nije dovoljno, pušenje i stanjuje kosu. Stručnjaci smatraju da otrovne kemikalije u dimu mogu oštetiti DNK u folikulu kose i stvoriti štetne slobodne radikale.

Krajnji rezultat? Pušači imaju tanju kosu od nepušača. Muškarci koji puše imaju oko dvaput veću vjerojatnost da će izgubiti kosu, nakon uzimanja u obzir čimbenika koji povećavaju rizik od ćelavosti, kao što su starenje i genetika.

Ožiljci

Nikotin uzrokuje vazokonstrikciju, sužavanje krvnih žila što može ograničiti bogatu opskrbu kisikom u krvi u sićušne žile u licu ili drugim dijelovima tijela.

To znači da će vaše rane duže zarastati i da ćete imati ožiljke koji su veći od ožiljaka nepušača.

Gubitak zuba

Pušenje vas stavlja u veći rizik za sve vrste stomatoloških problema, uključujući i oralni rak i bolesti desni. U stvari, prema studiji iz 2005. godine, pušači imaju i do šest puta češći razvoj bolesti desni, što može dovesti do gubitka zuba.

Prirodni sjaj kože

Jeste li ikada primijetili kako pušači imaju sivkastu kožu? Cigaretni dim sadrži ugljični monoksid, koji istiskuje kisik iz kože, a nikotin smanjuje protok krvi, ostavljajući kožu suhom i bez sjaja. Pušenje također oštećuje mnoge hranjive tvari, uključujući i vitamin C, koji pomaže u zaštiti i popravku oštećenja kože.

Više informacija o njezi kože potražite OVDJE.

Zacjeljivanje rana

Nekoliko studija je otkrilo da pušačima ne zarastaju dobro rane nakon operativnih zahvata.

HPV

Iz razloga koji nisu posve jasni, pušači su više osjetljivi na infekcije humanim papiloma virusom, velike obitelji virusa koja može uzrokovati genitalne bradavice. Iako su genitalne bradavice uzrokovane spolno prenosivim tipovima HPV-a, pušenje je faktor rizika. Žene koje puše imaju gotovo četiri puta veći rizik od genitalnih bradavica od nepušača.

Više o HPV-u možete pročitati OVDJE.

Rak kože

Pušenje je vodeći uzročnik raka, uključujući i rak pluća, grla, usta i jednjaka, ali cigarete također mogu povećati rizik od raka kože. U stvari, prema studiji iz 2001. godine, pušači imaju tri puta veći rizik od karcinoma pločastih stanica, što je drugi najčešći tip raka kože, nego nepušači.

Strije

Nikotin u cigaretama oštećuje vlakna i vezivno tkivo kože, uzrokujući gubitak elastičnosti. Svatko može dobiti strije ako se naglo udeblja (kao npr. u trudnoći), ali cigarete mogu biti faktor koji tome doprinosi.

Masnoće oko struka

Cigarete mogu ubiti apetit i često pušači imaju manju tjelesnu težinu nego nepušači. Međutim, studija iz 2009. godine u Nizozemskoj je otkrila da pušači imaju više visceralnih masnoća nego nepušači. To može povećati rizik od raznih bolesti, poput dijabetesa.

Katarakta

Pušenje može povećati rizik od razvoja katarakte. U stvari, nastavak pušenja može dodati do 22% veći rizik od razvoja katarakte. I nikada nije prekasno prestati pušiti!

Više informacija o katarakti saznajte OVDJE.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije