Najgora navika za doručak zbog koje vaš mozak brže stari i što je MIND dijeta

Najgora navika za doručak zbog koje vaš mozak brže stari i što je MIND dijeta

Najgora navika za doručak zbog koje vaš mozak brže stari i što je MIND dijeta
  • Objavljeno: Petak, 09.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Puno puta smo čuli izreku kako je doručak najvažniji obrok u danu. I dok to zlatno pravilo vrijedi i trudite se poštivati ga, jeste li se kada zapitali zašto je to tako? Naviku doručka, čak i kada niste gladni, potrebno je steći još od malih nogu kako bi se dobila potrebna energija za cijeli dan. Međutim, razlozi su i puno dublje prirode.

Doručak je još važniji kako starite. Redovito doručkovanje može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, dok preskakanje doručka može doprinijeti povećanju kolesterola i povećanju smrtnosti. Uz to, otkriveno je kako doručak uvelike utječe na to koliko brzo vaš mozak stari. Kada osvijestite da je to neizbježan obrok u danu, pobrinut ćete se i da sadržaj vašeg doručka bude kvalitetan.

MIND dijeta - zdrava za mozak

Nutricionistica Amy Godson govori kako je najgore što možete činiti vašem mozgu, obrok pun zasićenih masnoća i dodanog šećera. Zbog toga predlaže MIND dijetu. "MIND dijeta je prehrana zdrava za mozak, a čini je kombinacija DASH dijete i mediteranske,“ rekla je nutricionistica Amy, prenosi Eatthis. Prehrana se fokusira na grupe namirnica koje mogu pomoći u jačanju vaše umne sposobnosti i zaštititi je od problema poput Alzheimerove bolesti.

MIND dijeta potiče ljude da izbjegavaju prerađenu hranu i crveno meso, a naglasak je na zelenom lisnatom povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, peradi, grahu i ribi. Također, dijeta podržava konzumaciju vina i maslinovog ulja. Osim crvenog mesa potrebno je smanjiti količine maslaca i margarina, sireva, kolača, slatkiša, pržene i brze hrane.

Iako MIND dijeta nije usmjerena prema mršavljenju, cjeloviti mliječni proizvodi, kolači, slastice i pržena hrana su povezani sa suvišnim kilogramima. Izbjegavanjem ovih namirnica možete skinuti suvišne kilograme i spriječiti demenciju. Odlična ideja za zdravi doručak je zobena kaša puna vlakana, u koju ćete dodati neko bobičasto voće.

Donosimo vam recept za zobenu kašu s pireom od malina

Još jedna hranjiva ideja je smoothie s borovnicama i špinatom. Na taj način, ako ne volite lisnato povrće, unosite potrebne hranjive tvari, a da ih ni ne osjetite. Za kvalitetan obrok možete pojesti i omlet sa sirom s manje masnoća. Povrće i voće uvijek su dobar odabir jer je riječ o namirnicama bogatim antioksidantima, koje imaju protuupalna svojstva, podržavaju zdravlje crijeva (koja također igraju važnu ulogu u mentalnom zdravlju) i poboljšavaju funkciju mitohondrija, a sve to u konačnici potiče dugovječnost.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije