Doznajte što visoki šećer u krvi čini vašem zdravlju

Doznajte što visoki šećer u krvi čini vašem zdravlju

Doznajte što visoki šećer u krvi čini vašem zdravlju
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Visoki šećer u krvi povezan je s nizom ozbiljnih zdravstvenih stanja i treba ga kontrolirati. "Nekontrolirana razina glukoze tijekom vremena može dovesti do loših zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, zatajenje bubrega, retinopatija, pa čak i gubitak udova", kaže Mihail Zilbermint, dr. med., stručnjak za endokrinologiju, dijabetes i metabolizam te docent na Medicinskom fakultetu Johns Hopkins. "U suštini, svaki organ koji treba opskrbu krvlju je u opasnosti od zatajenja ako imate dijabetes".

Dijabetička neuropatija

Dugotrajno visoka razina šećera u krvi može uzrokovati dijabetičku neuropatiju, oštećenje živaca uzrokovano dijabetesom. "Oko 30 posto pacijenata s dijabetesom dulje od desetljeća ima neku neuropatiju", kaže Otis Brawley, doktor medicine.

"Obično se manifestira kao utrnulost, svrbež ili peckanje u nogama, ali također može biti bol. Može se čak pojaviti kao problemi s probavom kao što su poteškoće s probavom hrane ili proljev zbog problema sa živcima u crijevima. Većinu dijabetičke neuropatije uzrokuje bolest perifernih arterija, u kojoj su male krvne žile začepljene ili djelomično začepljene i ne mogu prenositi krv obogaćenu kisikom u dijelove tijela. Ta područja imaju bolove ili druge poteškoće zbog nedostatka kisika", napominje.

Poremećaji kostiju i zglobova

Visoki šećer u krvi može dovesti do mnogih problema s kostima i zglobovima, uključujući osteoporozu. "Pojedinci s dijabetesom tipa 1 (gubitak inzulina koji proizvodi gušterača) ili dijabetesom tipa 2 (nesposobnost tijela da koristi inzulin i polagani gubitak vlastite sposobnosti stvaranja inzulina) imaju povećan rizik od prijeloma kostiju i osteoporoze", kaže medicinska sestra Jenny DeJesus.

"Povezano sa smanjenom koštanom masom, žene s dijabetesom tipa 1 imaju 12 puta veću vjerojatnost prijeloma nego žene bez dijabetesa. Iako koštana masa može, ali ne mora biti smanjena kod osoba s dijabetesom tipa 2, postoje dokazi o promijenjenoj kvaliteti kostiju. Trajanje dijabetesa također igra važnu ulogu jer oni koji žive s tim stanjem dulje od 5 godina imaju veći rizik od prijeloma i lošeg cijeljenja prijeloma", dodaje.

Problemi s vidom

Visoki šećer u krvi može dovesti do ozbiljnih problema s vidom, pa čak i do sljepoće. "Dijabetička retinopatija javlja se nakon produljenih razdoblja visokog šećera u krvi zbog čega stijenke malih krvnih žila u oku oslabe i počnu curiti", kaže dr. Russel Lazarus, optometrist.

"Jednom kad se to dogodi, dijelovi oka počinju imati poteškoća s primanjem dovoljno krvi. Kako bi to nadoknadili, oko počinje stvarati nove krvne žile koje vode do tih dijelova. Nažalost, nove krvne žile također su slabe i ubrzo počinju također pucati. S vremenom to može dovesti do ožiljaka na oku, odvajanja mrežnice, pa čak i potpunog gubitka vida. U mnogim slučajevima, osoba s dijabetičkom retinopatijom neće osjetiti nikakve simptome sve dok već nije učinjena nepopravljiva šteta njihovom vidu".

Gubitak težine

Visoki šećer u krvi može dovesti do gubitka kilograma, upozoravaju liječnici. "Kada nekome postavimo dijagnozu, pretpostavljamo da vjerojatno već ima dijabetes oko pet godina", kaže endokrinolog Kevin Pantalone, liječnik osteopatske medicine. "Često se događa da ljudi minimiziraju simptome ili ih racionaliziraju i oni se pogoršavaju dok ne postanu dovoljno ozbiljni da moraju posjetiti stručnjaka. Pretjerano izgube na težini ili su stvarno umorni od mokrenja cijelu noć".

Problemi sa spavanjem

Visoka razina šećera u krvi može ometati san i uzrokovati nesanicu. "Ovo nije iznenađenje", kaže Elena Christofides, liječnik medicine. "Stres je poznat kao čimbenik u razvoju i napredovanju pretilosti i dijabetesa jer uzrokuje da tijelo nikada ne može prijeći u stanje oporavka i opuštanja. Uvijek je u stanju reakcije... Nije samo jedna noć s nesanicom problem. To se ponavlja iz noći u noć. Kvalitetan san omogućuje vašem tijelu da prijeđe u način odmora i oporavka umjesto u aktivni način", zaključuje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije