Korona virus: pogledajte odakle je sve poteklo!

Korona virus: pogledajte odakle je sve poteklo!

Korona virus: pogledajte odakle je sve poteklo!
  • Objavljeno: Subota, 08.02.2020.
  • Broj pregleda: 10.523
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kineski su znanstvenici otkrili da je uzrok virusne upale pluća koja je zabilježena kod više osoba u kineskom gradu Wuhan novi korona virus. Ova vrsta korona virusa razlikuje se od bilo kojeg drugog do sad otkrivenog ljudskog korona virusa, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da širenje korona virusa predstavlja globalnu zdravstvenu krizu!

Prema podacima koje navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, gotovo 29 tisuća ljudi je zaraženo virusom, od toga 28 osoba na prostoru Europske unije, a broj umrlih iznosi 565. Do sad su slučajevi zaraze u 24 zemlje diljem svijeta, a prijavljen je i 1 smrtni slučaj izvan Kine.

Korona virus simptomi

Simptomi infekcije, odnosno zaraze korona virusom uključuju simptome slične drugim resporatornim bolestima:

  • kašalj
  • povišenu tjelesnu temperaturu
  • kratkoću daha
  • otežano disanje

Kako se zaštititi od korona virusa

Stručnjaci upozoravaju da se kod nekih osoba ne moraju pojaviti simptomi, a oni mogu prenositi korona virus na okolinu pa je izuzetno važno poštovati mjere opreza koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Prenošenje korona virusa

Iako je poznato što je korona virus i da uzrokuje upalu pluća, način prenošenja još uvijek nije poznat. Sumnja se da se korona virus širi kapljičnim putem - kašljanjem, kihanjem i govorom, a razdoblje inkubacije iznosi i do 14 dana.

Pronađen lijek za korona virus

Australski stručnjaci objavili su da su u laboratoriju uspjeli razviti verziju novog korona virusa, što bi moglo dovesti do razvoja cjepiva u vrlo kratkom roku.

Odakle je potekao korona virus

A odakle je potekao korona virus, saznajte u videu!

Dr. Natko Beck o korona virusu

Vezani sadržaj:

Najnovije

Najčitanije