Kućni pregled štitnjače kao mudra preventiva

Kućni pregled štitnjače kao mudra preventiva

Kućni pregled štitnjače kao mudra preventiva
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Samopregled možete provesti u pet jednostavnih koraka

Rano otkrivanje bolesti štitnjače može nam pomoći da izbjegnemo neugodne tegobe i opasne komplikacije. Iako se dijagnosticiranje obavlja putem analize uzorka krvi i skeniranja štitnjače, moguće je izvesti i samopregled kod kuće. Za to su vam potrebni ogledalo i malo vode.

1. korak

Stanite pred ogledalo tako da jasno vidite svoj vrat. Obratite pažnju na područje između Adamove jabučice i ključne kosti, jer tamo se nalazi vaša štitnjača.

2. korak

Nagnite glavu unatrag tako da vam je podbradak uperen prema gore. No, i dalje morate vidjeti područje između Adamove jabučice i ključne kosti.

3. korak

Popijte malo vode. Dok gutate, promatrajte spomenuto područje. Pogledajte ima li ičeg neuobičajenog, kao što je izbočina ili oteklina (ne računajući Adamovu jabučicu, naravno). Ponovite ovaj postupak nekoliko puta da vam ništa ne promakne.

4. korak

Popijte još vode. Ovaj puta opipajte područje između Adamove jabučice i ključne kosti dok gutate. Nakon što ste progutali, nastavite pipati to mjesto i provjerite ima li ikakvih izbočina ili oteklina.

5. korak

Ako ste primijetili bio što neuobičajeno kao što je izbočina ili oteklina, posjetite liječnika. Možda to nije ništa ozbiljno, a možda se radio o bolesti štitnjače, čak i o tumoru. Liječnik će obaviti daljnje pretrage i odrediti vam terapiju, bude li potrebna.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije