Ljekovitost biljnog čaja

Ljekovitost biljnog čaja

Ljekovitost biljnog čaja
  • Objavljeno: Srijeda, 10.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je čaj?

Čaj se u Kini pio prije 5000 godina. Biljni čajevi se posebno smatraju bogati ljekovitim svojstvima za održavanje zdravlja i sprječavanje bolesti.

Tehnički govoreći, čaj je osušeno i prerađeno lišće biljke Camellia sinensis, a uključuje četiri glavne sorte: crni, oolong, zeleni i bijeli čaj.

Crni čaj, nastaje kada lišće čaja prođe oksidirajuće proces koji lišće ostavlja crno, ima najjači okus i najviše kofeina, oko jedne trećine kofeina koju bi dobili iz šalice kave. Oolong čaj je nešto manje oksidiran i ima manje kofeina. Zeleni čaj je paren, valjan i sušen odmah nakon žetve, što zaustavlja proces oksidacije, čime zadržava zelenu boju. Bijeli čaj prolazi najmanju obradu. Mladi pupoljci se prikupljaju i suše. Sve ove sorte imaju razne zdravstvene koristi, zeleni i bijeli čaj ih imaju najviše.

Stručnjaci vjeruju da su flavonoidi ključni sastojak koji doprinosi zdravstvenoj koristi čaja. Ovi antioksidansi prisutni su u hrani i biljkama (uključujući lišće čaja) i pomažu spriječiti oštećenja stanica. Nedavna istraživanja pokazuju da čaj može štiti od bolesti srca i mnogih vrsta raka.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije