Mitovi o seksu i kontracepciji

Mitovi o seksu i kontracepciji

Mitovi o seksu i kontracepciji
  • Objavljeno: Petak, 04.03.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Žena ne može se zatrudnjeti kod prvog seksa

Šanse za trudnoću su uvijek iste, čak i ako se radi o prvom seksu. Žena, može zatrudnjeti u bilo koje vrijeme nakon ovulacije. To može značiti da može ostati trudna čak prije prve menstruacije jer ovulacija počinje oko 14. dana prije menstruacije.

Ispiranje, tuširanje ili kupanje može spriječiti trudnoću

Ispiranje nije učinkovita metoda kontracepcije jer je nemoguće tuširati se dovoljno brzo da bi spriječili spermij da dođe do jajašca. To vrijedi čak i ako se tuširate odmah nakon spolnog odnosa. Mokrenjem ili kupanjem nećete spriječiti trudnoću.

Prekinuti snošaj štiti od trudnoće

To je veliki mit! Prekinuti snošaj nije uvijek pouzdana metoda, a postoji nekoliko razloga za to. Nakon što muškarac postigne erekciju, on izbacuje predejakulat koji može sadržavati najmanje 300.000 spermija! Postoji i rizik da se neće moći povući na vrijeme i da će teško zadržati kontrolu. Čak i ako ejakulira izvan vagine, spermiji mogu plivati, tako da spermiji bilo gdje u blizini vagine i dalje mogu dovesti do trudnoće (to znači da se trudnoća može dogoditi čak i bez penetracije penisa ako muškarac ejakulira na ili u blizini vagine).

Žena ne može se zatrudnjeti tijekom menstruacije

Mnoge žene (i muškarci), vjerujem u ovaj mit. Moguće je da žena ostane trudna u bilo kojem trenutku tijekom menstrualnog ciklusa. Općenito, kada imate menstruaciju, to znači da ne ovulirate. Ako je to slučaj, onda nećete ostati trudni. Međutim, žene s nepravilnim ili kraćim ciklusima zapravo mogu ovulirati tijekom mjesečnice. Nije zajamčeno da će ovulacija biti sredinom ciklusa. Sperma može živjeti unutar ženskog tijela do 5 dana, tako da ako ovulirate u roku od 7 dana od nezaštićenog odnosa, možete zatrudnjeti.

Kontracepcijske pilule uzrokuju rak

Iako postoje nuspojave pilule, ona nije uvjerljivo povezana s rakom, a najnovija istraživanja pokazuju da pilula ako i ima utjecaj na rizik od razvoja raka dojke, taj utjecaj je jako mali. U stvari, prema jednom istraživanju, žene koje piju pilule imaju samo 1 / 3 šanse da će dobiti rak jajnika ili maternice od onih koje ne piju pilule. Zaštita od razvoja tih karcinoma se povećava sa svakom godinom korištenja, a može trajati do 30 godina nakon prestanka uzimanja pilula.

Koristite balon ako ne možete pronaći kondom

Da, to je mit! Folija ili balon nisu zamjene za kondom. Ukoliko nemate pouzdanu metodu kontracepcije pri ruci, ne koristite plastičnu foliju ili balon kao način za sprječavanje trudnoće. To ne funkcionira!

Trudnoću može spriječiti skakanje gore dolje ili stavljanje sjemena u vaginu

Postoje mnogi ljudi koji vjeruju da će kihanje, kašljanje, te skakanje gore dolje nakon seksa istjerati spermu. To je sve neistinito, sperma je suviše brza i suviše malena za bilo koju od tih metoda. Osim toga, postavljanje objekata (kao što su sjemenje ili biljke) u vaginu prije, tijekom ili nakon seksa neće imati nikakvog učinka na sprječavanje začeća. Ovo može biti opasno jer može biti štetno za žensko tijelo.

Seks u stojećem položaju sprječava trudnoću

Mitovi koji kruže o položajima u seksu koji sprječavaju trudnoću su dosta česti. Najčešći je da ne možete ostati trudni, ako ste u stojećem položaju tijekom spolnog odnosa. Postoje i priče da je manja vjerojatnost da ćete zatrudnjeti ako su spolni odnosi kraći. Imajte na umu da su ovo totalno neutemeljene i neistinite priče.

Izostanak orgazma može biti izvrsna metoda kontrole rađanja

Mnoge žene vjeruju da, ako ne dožive orgazam za vrijeme seksa, neće ostati trudne. Zadovoljstvo nema nikakve veze s kontrolom rađanja, uživate li u seksu ili ne, još uvijek možete ostati trudni.

Žena je više zaštićena ako kondom jače stisne penis

To je također zabluda koja se temelji na uvjerenju da nategnuti kondom znači i manju vjerojatnost da će sperma curiti van ili da će kondom iskliznuti tijekom seksa. Međutim, kondom koji je preuzak ima veću vjerojatnost da će puknuti tijekom seksa. Kada koristite kondom, također je važno da ostavite mali prostor u blizini vrha penisa kako bi sigurno uhvatio ejakulat (spermu), a to sprječava kondom od toga da bude rastegnut kada jednom muškarac ejakulira.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije