Korona virus: može li ovo cjepivo spriječiti zarazu?

Korona virus: može li ovo cjepivo spriječiti zarazu?

Korona virus: može li ovo cjepivo spriječiti zarazu?
  • Objavljeno: Petak, 07.02.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) redovito izvještava o situaciji vezanoj uz korona virus, a osim dnevnog praćenja situacije, odgovaraju na pitanja zabrinutih stanovnika diljem svijeta koji su u strahu od zaraze.

Jedno od pitanja na koje su odgovorili bilo je vezano uz sprječavanje korona virusa cjepivom. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dobila je upit može li cjepivo protiv upale pluća spriječiti zarazu od korona virusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je na svojim službenim stranicama postavila odgovor:

Cjepiva protiv upale pluća, kao što su cjepivo protiv pneumokoka i cjepivo protiv gripe kao što je Haemophilus influenzae, ne pružaju zaštitu protiv novog korona virusa.

Virus je nov i drugačiji od svega dosad pa mu zato treba vlastito cjepivo. Istraživači pokušavaju razviti cjepivo protiv 2019-nCoV, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) im daje svu podršku.

Iako ova cjepiva nisu učinkovita protiv 2019-nCoV, za sve se žele zaštititi preporučuje se cijepljenje isključivo cjepivom protiv respiratornih bolesti.

Osim toga, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je i da širenje korona virusa predstavlja globalnu zdravstvenu krizu!

Korona virus simptomi

Simptomi infekcije, odnosno zaraze korona virusom uključuju simptome slične drugim resporatornim bolestima:

  • kašalj
  • povišenu tjelesnu temperaturu
  • kratkoću daha
  • otežano disanje

Prenošenje korona virusa

Iako je poznato što je korona virus i da uzrokuje upalu pluća, način prenošenja još uvijek nije poznat. Sumnja se da se korona virus širi kapljičnim putem - kašljanjem, kihanjem i govorom, a razdoblje inkubacije iznosi i do 14 dana.

Kako se zaštititi od korona virusa

Stručnjaci upozoravaju da se kod nekih osoba ne moraju pojaviti simptomi, a oni mogu prenositi korona virus na okolinu pa je izuzetno važno poštovati mjere opreza koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Pronađen lijek za korona virus

Australski stručnjaci objavili su da su u laboratoriju uspjeli razviti verziju novog korona virusa, što bi moglo dovesti do razvoja cjepiva u vrlo kratkom roku.

Dr. Natko Beck o korona virusu

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije