Sezona gripe: 8 bolesti koje imaju simptome kao gripa, ali to nisu

Sezona gripe: 8 bolesti koje imaju simptome kao gripa, ali to nisu

Sezona gripe: 8 bolesti koje imaju simptome kao gripa, ali to nisu
  • Objavljeno: Srijeda, 24.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Gripa je uobičajena virusna respiratorna bolest sa simptomima koji uključuju vrućicu, bolove u glavi i tijelu, kašalj i začepljenost nosa ili curenje iz nosa. Simptome gripe nije teško uočiti, no to ne znači da će vam uvijek biti jednostavno zaključiti da bolujete od gripe. Razlog leži u tome što postoji još niz bolesti kod kojih se javljaju barem neki od simptoma gripe.

Prehlada

Prehlada i gripa su virusne bolesti koje se obično javljaju u istom periodu godine i imaju mnoge simptome koji se podudaraju, poput grlobolje i začepljenosti nosa. Glavna razlika je u tome koliko se brzo simptomi pojavljuju.

Prehlada obično napreduje postupno, simptom po simptom, tijekom nekoliko dana, a kod gripe se skupina simptoma, u uključujući visoku temperaturu, kašalj, bolove u mišićima i malaksalost, pojavljuje unutar 24 do 48 sati.

Premda se mnogi simptomi preklapaju, dobro je znati da prehlada obično ne dolazi s bolovima u prsima, što je više karakteristično za gripu.

Upala grla

Gripa i upalna upala grla imaju mnogo zajedničkih simptoma, ali postoje dva koja se mogu pronaći kod gripe, ali nikada kod upale grla: kašalj i začepljenost nosa.

Upala grla također može uzrokovati otečenost limfnih čvorova i krajnika te pojavu sitnih crvenih ili bijelih mrlja na nepcu. Nijedan od ovih simptoma nije tipičan za gripu.

Ako liječnik posumnja na prisutnost streptokoka, uzročnika bakterijske upale grla, uzet će vam bris grla, a ako test bude pozitivan, vjerojatno ćete dobiti antibiotike uz koje će simptomi brzo nestati.

Upala pluća

Upala pluća se može pojaviti neovisno o gripi ili se može javiti kao komplikacija bolesti. Pritom može čak djelovati kao da ste se oporavili od gripe, iako zapravo još uvijek imate drugu infekciju.

Upala pluća može biti virusna ili bakterijska. Bakterijska upala pluća je vrlo ozbiljna, no može se liječiti antibioticima. Kod ove vrste upale pluća javlja se težak i uporan produktivni kašalj, koji je često povezan s bolovima u prsima. Temperatura može biti povišena, a uobičajeni simptomi su oslabljen apetit i bolovi u tijelu.
Navedeni simptomi se mogu javiti i kod virusne upale pluća, koja je, općenito, blaža od bakterijske.

Mononukleoza

Mononukleozu, poznatu i kao "bolest poljupca", obično uzrokuje Epstein-Barr virus, a češće se javlja kod adolescenata i mladih odraslih osoba, nego kod drugih dobnih skupina.

Simptomi se često javljaju sporo, ali mogu podsjećati na gripu. Moguće je osjećati izražen umor i bolove u tijelu,, dobiti temperaturu ili imati upaljeno grlo. Međutim, drugi simptomi razliku mononukleozu od gripe - i otečena jetra ili slezena.

Za mononukleozu je karakteristično da traje duže od grupe, 2-4 tjedna, ali ponekad i mjesecima.

Meningitis

Meningitis je upala ovojnica (meningi) koje prekrivaju mozak i leđnu moždinu.

Kao i upala pluća, meningitis može biti uzrokovan virusnom ili bakterijskom infekcijom. Virusni meningitis je češći i blaži, ali simptomi obje vrste su slični i nalikuju gripi: glavobolja, groznica i umor.

Simptomi koji također upućuju na meningitis su ukočenost vrata i osjetljivost na jako svjetlo.

Virusni meningitis u većini slučajeva prolazi sam od sebe unutar tjedan dana, no bakterijski meningitis može uzrokovati oštećenje mozga, pa čak i smrt ako se odmah ne liječi antibioticima.

Bronhitis

Bronhitis ima puno podudaranja s gripom - produktivan kašalj, malaksalost i bol u grlu - a glavna razlika je u tome što bronhitis ne dolazi s visokom temperaturom. Osim toga, kod bronhitisa se javljaju bolovi na području grla i prsa, a ne u cijelom tijelu kao kod gripe. Mučni kašalj akutnog napadaja bronhitisa može trajati do tri tjedna, što je dulje od kašlja izazvanog gripom.

Ne postoji test za bronhitis kao što postoji za gripu, pa ga liječnici obično dijagnosticiraju pitajući o simptomima i pregledom. Liječenje bronhitisa sastoji se od odmora, pijenja puno tekućine i uzimanja lijekova koji mogu ublažiti simptome.

Respiratorni sincicijski virus (RSV)

Respiratorni sincicijski virus (RSV) također ima simptome koji se mogu zamijeniti s gripom (ili prehladom). Primjerice, može uzrokovati curenje iz nosa i kašalj, no za razliku od gripe, simptomi RSV-a obično se javljaju postupno. Najčešće nestanu sami od sebe samo treba piti puno tekućine i odmarati se.

Virus humane imunodeficijencije (HIV)

Otprilike dva do četiri tjedna nakon što su se zarazili virusom humane imunodeficijencije (HIV), većina ljudi ima simptome slične gripi. Ti simptomi mogu uključivati ​​vrućicu, zimicu, noćno znojenje ili bolove u mišićima. Mogu trajati nekoliko dana ili se zadržati nekoliko tjedana.

Iako postoje mnogi drugi razlozi zbog kojih možete imati simptome slične gripi, ako mislite da ste možda bili izloženi HIV-u, važno je testirati se.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije