Najvažnije činjenice o probavnom sustavu

Najvažnije činjenice o probavnom sustavu

Najvažnije činjenice o probavnom sustavu
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je probava?

Probava je složen proces pretvaranja hrane koju jedete u hranjive tvari koje tijelo koristi za energiju, rast i oporavak stanica. Probava također uključuje prikupljanje i eliminaciju otpada.

Probavni trakt (ili gastrointestinalni trakt) je duga uvijena cijev koja počinje u ustima, a završava u anusu. Ona se sastoji od niza mišića koji koordiniraju kretanje hrane i drugih stanica koje proizvode enzime i hormone koji pomaže u razgradnji hrane.

Usta

Usta su početak probavnog sustava. Jednom kada počnete žvakati, drugi mehanizmi dolaze u igru. Počinje se proizvoditi više sline kako bi se potaknulo raspadanje hrane na manje komade.

Ždrijelo i jednjak

Ždrijelo je dio probavnog trakta koji prima hranu iz usta. Hrana ide iz ždrijela u jednjak koji prenosi hranu u želudac.

Želudac i tanko crijevo

Želudac služi kao mikser. Izlučuje kiseline i enzime koji nastavljaju probavljanje hrane. Potom hrana odlazi u tanko crijevo.

Debelo crijevo, rektum i anus

Debelo crijevo je dugačka cijev koja povezuje tanko crijevo i rektum. Sastoji se od slijepog crijeva, uzlaznog crijeva, poprečnog crijeva i silaznog crijeva.

Rektum povezuje debelo crijevo i anus. Njegova funkcija je prihvaćanje stolice iz debelog crijeva i zadržavanje do trenutka pražnjenja.

Anus je posljednji dio probavnog sustava. Sastoji se od mišića koji okružuju zdjelicu i druga dva mišića, koji se nazivaju analni sfinkteri (unutarnji i vanjski).

Gušterača

Među ostalim funkcijama, gušterača služi i za oslobađanje probavnih enzima koji se luče u dvanaesnik, prvi segment tankog crijeva. Ovi enzimi razgrađuju bjelančevine, masti i ugljikohidrata.

Jetra

Jetra ima više funkcija, ali dvije glavne funkcije unutar probavnog sustava su lučenje žuči i obrađanje krvi koja dolazi iz tankog crijeva. Na taj način jetra čisti krv od nečistoća prije kolanja u druge dijelove tijela.

Žučni mjehur

Služi za skladištenje viška žuči. Žuč putuje u žučni mjehur gdje se čeka signal da je hrana prisutna u crijevu. Pomaže u apsorpciji masti iz prehrane i omogućava oslobađanje otpada iz jetre.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije