Zbog ovih stanja nastaju neobjašnjive modrice

Zbog ovih stanja nastaju neobjašnjive modrice

Zbog ovih stanja nastaju neobjašnjive modrice
  • Objavljeno: Srijeda, 09.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Modrica (masnica ili hematom) nastaje kada krvne žile puknu zbog čega se krv nakuplja ispod površine kože. Skupljena krv pod kožom tvori mrlju koja mijenja boju i postupno nestaje kada se prikupljena krv ponovno apsorbira u tijelo.

Iako se modrice najčešće javljaju nakon udarca, ponekad mogu nastati bez jasnog vanjskog uzročnika. U nekim slučajevima pojava modrica može biti zbog manje opasnog uzroka, a ponekad može biti i posljedica ozbiljnijih zdravstvenih stanja.

Najčešći uzroci modrica

1. Starenje

Starenjem tkivo prestaje biti elastično, stoga svaki manji udarac može rezultirati modricom. Razlog tomu jest što starenjem koža i krvne žile postaju sve krhkije, dolazi do gubitka kolagena, elastina i potkožnog masnog tkiva koje štiti krvne žile.

2. Oštećenja od sunca

Dugogodišnje izlaganje suncu neće samo uzrokovati prijevremeno starenje kože i povećati rizik od nastanka melanoma, već može i oslabiti stijenke krvnih žila. To doprinosi nastanku modrica kod odraslih osoba koje su poznate kao aktinična ili senilna purpura. One se najčešće pojavljuju na stražnjoj strani šaka i podlakticama. Najbolji način za prevenciju takvih modrica su topikalne kreme koje sadrže retinol ili AHA kiseline, kao i korištenje kreme sa zaštitnim faktorom prilikom izlaganja suncu.

3. Uzimanje lijekova

Određene vrste lijekova, kao što su lijekovi za razrjeđivanje krvi i nesteroidni protuupalni lijekovi, poput aspirina i ibuprofena, mogu dovesti do nastanka modrica, pogotovo kod starijih osoba.

Ti lijekovi blokiraju normalnu funkciju trombocita. Ipak, pravilno i povremeno uzimanje ovih lijekova vjerojatno neće uzrokovati nastanak modrica.

4. Kortikosteroidi

Lijekovi koji se koriste kod bolesti kao što su astma, kronična opstruktivna bolest pluća, ekcem ili reumatoidni artritis, mogu doprinijeti nastanku modrica. Bez obzira na to koristite li kortikosteroide inhalacijom, u obliku pilula ili ih primjenjujete lokalno, modrice su njihova uobičajena nuspojava.

Razlog tomu jest što dugotrajna upotreba kortikosteroida, pogotovo u snažnijim dozama, može uzrokovati stanjivanje kože.

5. Poremećaj trombocita

U nekim slučajevima, modrice koje se pojavljuju bez razloga mogu biti znak poremećaja trombocita. Trombociti pomažu u stvaranju ugrušaka za usporavanje ili zaustavljanje krvarenja, a česta pojava modrica može ukazivati na nedovoljan broj trombocita, odnosno stanje koje se naziva trombocitopenija. U rijetkim slučajevima se trombocitopenija može javiti i tijekom trudnoće.

6. Poremećaji s krvarenjem

Ako su modrice praćene drugim simptomima, kao što je krvarenje iz nosa, obilna menstruacija ili prekomjerno krvarenje nakon operacije, tada liječnik može posumnjati u poremećaj s krvarenjem. Von Willebrandova bolest je jedan od najčešćih poremećaja s krvarenjem, a riječ je o genetskom stanju uzrokovanom nedostatka ili poremećaja proteina zgrušavanja. Osobe koje pate od poremećaja krvarenja zahtijevaju specijalizirano liječenje koje počinje temeljitom procjenom od strane hematologa.

7. Bolesti jetre

Kada je jetra bolesna ili oštećena, u krvi će cirkulirati manje trombocita nego što je potrebno za normalno zgrušavanje krvi. Tada dolazi do nastanka lakših modrica. Oštećenje i bolesti jetre mogu nastati zbog brojnih razloga, a najčešće su to hepatitis C i bolesti jetre povezane s alkoholom.

8. Rak krvi

Lako nastajanje modrica je uobičajen simptom kod osoba koje boluju od raka krvi, zbog nedostatka zdravih krvnih stanica u koštanoj srži potrebnih za zgrušavanje. U ovom slučaju modrice se obično javljaju na neočekivanim mjestima, kao što su leđa ili ruke te se obično razvije biše neobjašnjivih modrica odjednom i potrebno je više vremena da nestanu.

U većini slučajeva, modrice nisu opasno i bolno stanje. Međutim, ako se često pojavljuju, a niste sasvim sigurni u njihov uzrok, onda se svakako trebate obratiti svome liječniku.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije