Nikada nemojte koristiti kurkumu uz ove lijekove!

Nikada nemojte koristiti kurkumu uz ove lijekove!

Nikada nemojte koristiti kurkumu uz ove lijekove!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.11.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Freepik

Kurkuma se preporučuje kao prirodni lijek za gotovo sve bolesti. U većini slučajeva se preporučuje kao prirodna alternativa lijekovima jer ima manje nuspojava. No, jeste li znali da kurkuma može uzrokovati neke ozbiljne nuspojave, ako je u kombinaciji s drugim lijekovima ili konzumira u velikim dozama.

Što je kurkuma?

Kurkuma je biljka iz porodice đumbirovki čiji se korijen koristi kao začin, a ekstrakt kurkume kao dodatak prehrani. Većina zdravstvenih prednosti kurkume pridaju se zbog kurkumina. Naime, kurkumin se koristi protiv tromboze, anti-kancerogen je, služi i kao antioksidans, i ima anti-upalni svojstva.

Zbog navedenih blagotvornih učinaka, kurkuma se često koristi kao lijek za niz bolesti. Ljudi obično koriste kurkumu kako bi se izbjegle negativne nuspojave i komplikacije koje donose farmaceutski lijekovi. Ipak, kurkuma je opasna kada se uzima u kombinaciji s drugim lijekovima.

Klikni na link ili sliku i nabavi Sangreen Ultra Strong Kurkumin po akcijskoj cijeni!

Kurkuma nuspojave

Ako imate problema s trombozom, morate znati da kurkuma smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka, a opasno je ako se uzima zajedno s lijekovima za razrjeđivanje krvi. U kombinaciji s ovom vrstom lijekova, kurkuma može potaknuti njihove učinke i povisiti rizik od krvarenja. Lijekovi za razrjeđivanje krvi su aspirin, klopidogrel (Plavix) i varfarina (Coumadin).

Kurkuma inhibira učinak lijekova za smanjenje želučane kiseline. Kada ako se zajedno s kurkumom konzumiraju ti lijekovi oni zapravo povećavaju proizvodnju želučane kiseline. Naime, to može oštetiti jednjak, uzrokuje i bolove u trbuhu kao i nadutost i mučninu. Neki od lijekova koji pripadaju ovoj skupini su omeprazol, ranitidin (Zantac), famotidin (Pepcid) i Cimetidin (Tagamet).

Kurkuma predstavlja moguću opasnost ako se konzumira s lijekovima za dijabetes koji smanjuju razinu šećera u krvi. Kurkuma pojačava učinke lijekova čime se povećava rizik od vrlo niske razine šećera u krvi. Naime, to može izazvati brojne nuspojave poput smanjene kognitivne funkcije, delirij, zamagljen vid, tjeskobu, ali i podrhtavanje.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije