Ovo će vas sigurno zaštititi od komaraca!

Ovo će vas sigurno zaštititi od komaraca!

Ovo će vas sigurno zaštititi od komaraca!
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.09.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

S obzirom na to da su temperature još uvijek poprilično visoke, najezda komaraca ne jenjava.

Ono što, ove godine, posebno zabrinjava su zaraženi komarci virusom Zapadnog Nila.

Otkrijte simptome virusa Zapadnog Nila!

Od komaraca se možete zaštititi nanošenjem repelenta kojeg možete nabaviti u ljekarnama, nošenjem duge i svijetle odjeće, postavljanjem zaštitne mrežice na prozore i balkonska vrata, uklanjanjem vode s balkona ili iz dvorišta.

Osim toga, komarce možete odbiti i na prirodne načine uz pomoć biljaka i eteričnih ulja. Saznajte kako!

Eterično ulje eukaliptusa

Ulje eukaliptusa može zaštititi od ugriza komaraca i drugih insekata. Pomiješajte 2 do 3 kapi eteričnog ulja eukaliptusa s 3 žlice kokosovog ulja i nanesite na kožu.

Eterično ulje lavande

Pomiješajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande s malo kokosovog ulja i nanesite na kožu. Eterično ulje lavande možete staviti ispred ventilatora kako bi se miris lavande širio čitavom prostorijom.

Ugodni miris lavande, komarcima je izrazito odbojan. Biljku lavande možete posaditi u vrtu ili u teglice smještene pokraj vrata i prozora. Za još bolju zaštitu od komaraca, protrljajte cvjetove lavande kako biste oslobodili njezina ulja.

Neven

Cvijet nevena luči tiofen, spoj koji odbija insekte. Osim komaraca, neven učinkovito odbija uši i slične nametnike.

Pelargonije

Ova atraktivna ukrasna biljka sprječava invaziju komaraca, ali i drugih štetnika. Pelargonije vole toplinu i sunce, ali mogu se uzgajati i na sjenovitim područjima.

Ružmarin

Aromatični ružmarin se uglavnom koristi za oplemenjivanje jela, ali i kao zaštita od komaraca i moljaca. Ako radite zabavu na otvorenom, na primjer uz roštilj, ubacite grančice ružmarina u vatru. Proizvedeni dim će uspješno otjerati komarce!

Saznajte sve o virusu Zapadnog Nila!

Metvica

Istraživanja pokazuju da komarci nisu ljubitelji metvice. Posadite ju uz prozor i povremeno protrljajte listove, kako biste oslobodili njezina ulja i pojačali djelovanje.

Bosiljak

Rad intenzivnog mirisa ove biljke, komarci će vas zaobići u širokom luku. Neka istraživanja pokazuju da bosiljak može biti čak i otrovan za komarce!

Kava odbija komarce

Za ovaj trik je potrebna kava. Možete koristiti mljevenu kavu iz vrećice ili korišteni talog od kave, rezultat će biti isti. Ako koristite iskorišteni talog, prvo ga morate osušiti jer inače neće gorjeti. Talog rasporedite po aluminijskoj foliji i držite na tamnom, hladnom mjestu dok ne bude u potpunosti suh.

Na aluminijsku foliju ili u metalnu posudu stavite 2-3 žlice osušenog taloga ili svježe mljevene kave. Uz pomoć drvenih štapića zapalite kavu pa izaberite mjesto u smjeru puhanja vjetra na koje ćete postaviti kavu. Ako želite da intenzivnije gori, u kavu dodajte par svježih ili suhih listova koji će pojačati vatru.

Svi koji imaju zabavu na otvorenom mogu pripremiti nekoliko posuda i postaviti kavu na više mjesta kako bi osigurali prostor od komaraca i drugih insekata.

Prirodno sredstvo protiv komaraca

Sastojci koje trebate su: ohlađena prokuhana voda, ½ žlice vještičje lijeske (u narodu poznatija kao medvidnjak ili medina lijeska), 15-ak kapi ulja čajevca i 15-ak kapi ulja lavande.

Uzmite bočicu s raspršivačem od 2 ili 3 dl i napunite ju do pola vodom, dodajte lijesku, ulje čajevca i ulje lavande pa sve dobro izmiješajte. Koristite po potrebi.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije